7 ízletes gyökérzöldség elkészítési tippekkel

7 ízletes gyökérzöldség elkészítési tippekkel

Címlap / Életmód / Táplálkozás / 7 ízletes gyökérzöldség elkészítési tippekkel

A természet szerencsére az őszi hónapokban is finom ajándékokkal kecsegtet. A nyári finomságok átadják a helyüket a karakteresebb ízű, de vitaminokban és ásványi anyagokban ugyancsak gazdag gyökérzöldségeknek – amelyek közül néhányról talán még csak nem is hallottál. Most megtudhatod, melyiket kell mindenképpen megkóstolnod!

Spagettitök

A tökfajta húsa spagettiszerű csíkokra hullik, amikor szétszeded. Ez rendkívül esztétikus tálalást tesz lehetővé. A héjából kikaparva 170°C-on süsd 30-40 percig, aztán sózd, borsozd, ízlés szerint pakolj rá sajtot, és tedd vissza 5 percre immár 220°C-on!
A-vitaminban és rostban gazdag csemegét kapsz, amelyet bazsalikommal vagy petrezselyemmel is díszíthetsz. A tökfogyasztás nagyon jót tesz az emésztésnek, ráadásul kalóriaszegény csemege.

Cékla

Ha még csak üveges befőtt formájában láttad, ideje újragondolnod! Grillezheted, sütheted és főzheted is, ráadásul a szárnyashúsok mellé kitűnő köretnek. Sőt, akár ropogós chips-et is gyárthatsz belőle, ami biztosan nem lesz olyan egészségtelen, mint a burgonyából készült bolti változat.
Valóságos folsavbomba, emiatt kismamáknak kifejezetten ajánlott, hiszen hozzájárul a magzat idegrendszerének megfelelő fejlődéséhez.

Édesrépa

A lúgosító étrendek kapcsán került előtérbe ez a gyökérzöldség a tengerentúlon, hiszen segít a szervezet kémiai egyensúlyának helyreállításában. Tele van élelmi rostokkal, B6-vitaminnal, kalciummal, magnéziummal, foszforral, káliummal és mangánnal, valamint jelentős C-vitamin tartalma révén immunerősítő hatású, tehát véd a megfázás ellen a hűvös hónapokban.
Bármelyik másik gyökérzöldséggel közösen tálalhatod – céklával összereszelve például isteni finom.

Édeskömény

A világ egyik legismertebb gyomorerősítő növénye igazi szuperzöldség: nincs olyan része, amit ne lehetne hasznosítani a konyhában. Tésztához, húsokhoz és önmagában is kiváló. A levelével díszíthetsz és fűszerezhetsz, a magjából pedig zamatos teát készíthetsz.

Légúti megbetegedés esetén nyákoldó hatású, valamint a gázok távozásának elősegítésével támogatja a hatékony emésztést. Természetes ösztrogéntartalma pedig enyhíti a női bajokat.

Paszternák

A pasztinák néven is ismert gyökérzöldség elsőrangú rost-, B-vitamin és E-vitamin forrás. Vastartalma révén elősegíti a megfelelő vérképzést, hiánybetegség esetén pedig minél gyakoribb fogyasztása javasolt.
A konyhában a krumpli alternatívájaként vagy azzal együtt is használhatod. Íze kicsit hasonlít a fehérrépáéra, ám annál egy árnyalatnyival édeskésebb. A benne lévő cink kiválóan táplálja a bőrt és a hajat.

Burgonya

Bizonyára mindenki ismeri, de mégsem hagyhattuk ki a felsorolásból. Szegénynek olykor próbálják rossz hírét kelteni, teljesen alaptalanul: elvégre egy egészséges zöldségről van szó, mely tekintélyes mennyiségű C-, B6-, B3-vitamint, káliumot és foszfort rejt.
Az elkészítési mód azonban kulcsfontosságú, mivel sok zsiradékot képes magába szívni – persze, csak ha hagyod. Főzd inkább, vagy süsd ropogósra sütőpapíron!

Vajtök

Amerikában őshonos, de isteni íze miatt már Európában is termesztik. Gyakorlatilag bárhogy elkészítheted: levesnek, főzeléknek, egytálételnek vagy magában. Süsd, főzd, grillezd – egyik módszert sem bánod meg! A magjait is megsütheted külön, így a sütőtök magjához hasonlóan finom csemegét nyersz.
Egyetlen csészényi adaggal máris fedezet a napi C-vitamin szükségleted felét, ráadásul rengeteg antioxidánst is beviszel a szervezetedbe.
Próbálj meg ősszel is arra törekedni, hogy a tányérod legalább felén valamilyen zöldségféle terpeszkedjen. Ezzel nemcsak az egészségednek teszel jót, de vele együtt az alakodnak is, hiszen biztosan nem fogsz plusz kilókkal gyarapodni!

VIDEO Üde tavaszi barackos smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!