Ezekre a dolgokra ügyelj, hogy elkerüld a felfázást – Urológust kérdeztünk

Ezekre a dolgokra ügyelj, hogy elkerüld a felfázást – Urológust kérdeztünk

Címlap / Életmód / Egészség / Ezekre a dolgokra ügyelj, hogy elkerüld a felfázást – Urológust kérdeztünk

Minden évben, amikor elérkeznek a hűvösebb hónapok, egyszer csak egyre többet kezdünk el hallani a felfázásról. vagy meg is tapasztaljuk azt, milyen, ha pisilnünk kell, és mégsem jön semmi, egyéb kellemetlenségek mellett. Ehhez való igaz, hogy a hideg időjárásnak is köze lehet, a legtöbbször viszont más okok állnak a háttérben, amelyekre – főként, ha hajlamosak vagyunk a felfázásra – érdemes fokozottan ügyelnünk.

Dr. Nagy Károly urológus most nemcsak arra hívja fel a figyelmet, hogyan ismerhetjük fel a felfázást, hanem arra is, mi állhat a hátterében, és mi mindent tehetünk akkor, ha már minket is érint.

Egész pontosan mikor beszélhetünk felfázásról?

A felfázás, hólyaghurut vagy cystitis egy olyan kellemetlen probléma, amelynek meglehetősen széles skálán mozognak a tünetei. Utalhat rá a gyakori vizelési inger, a pisiléskor vagy azon kívül jelentkező fájdalmak, de a véres vizelet is árulkodó lehet. A tünetek súlyossága függ a fertőzéstől is, így minél nehezebbé teszi az életünket a felfázás, annál komolyabb fertőzésről van szó.

Melyek azok a tényezők, amelyek leginkább növelik az esélyét?

A felfázás kiváltó oka többféle is lehet, ami viszont szinte mindig közös, az a betegség, a bakteriális fertőzés. Ezt az esetek nagyjából 95%-ában az E. Coli baktérium egyes típusainak elszaparodása okozza, ami aztán bakteriális gyulladáshoz vezet a hólyagban. Az E. Coli baktérium elszaporodása mögött pedig sokkal több dolog állhat, mint az, amit olyan gyakran a hideg időjárásnak tulajdonítanak. 

Amikor felfázásról van szó, nagyon sokan úgy értelmezik, hogy a hideg okoz hólyaghurutot, ez azonban közvetlenül nem igaz. A hideg hatására az immunrendszer aktivitása megváltozik, amelynek következtében a baktériumok könnyebben jutnak be a hólyagba és szaporodnak el, de a hideg csak egy körülmény.

A problémát alapvetően mindig az elszaporodott baktériumok okozzák.

A hölgyek leggyakrabban szexuális együttlétet követően tapasztalják a tüneteket. Ennek oka, hogy fizikai és immunológiai hatás éri az érintett területet, amely kedvező környezetet teremt a baktériumoknak, így a számuk megsokszorozódik. Ez gyakran új kapcsolat esetén jellemző, olykor az új immunológiai behatás miatt, vagyis azért, mert a partnerünk flórája még idegen a miénk számára, amitől megborul az egyensúly, és szintén könnyebben szaporodnak el a baktériumok.

Bizonyos alapbetegségek, mint például a hólyagkő és a vizeletürítési zavarok is hajlamosíthatnak a betegségre, valamint visszatérő hólyaghurut esetén genetikai faktorok is okozhatják a problémát. Idősebb korban a hormonhiány és az anatómiai változások is állhatnak a háttérben, míg várandósan a hormonális változások miatt nőhet a hajlam a cystitisre. Ritkán pedig bizonyos nemi betegségeknek is lehetnek felfázásra utaló tünetei.

Ivan-balvan/istockphoto.com

Mely természetes gyógymódok segíthetnek megszüntetni a panaszainkat?

Olyan megoldás sajnos nincs, ami egyik pillanatról a másikra megszünteti a panaszokat, de bizonyos természetes gyógymódok valóban segíthetnek a tünetek mérséklésében. Ha nincsenek súlyos panaszok, akkor az első és legfontosabb lépés a bőséges folyadékfogyasztás a baktériumok mielőbbi kimosásának elősegítése érdekében. Bizonyos vény nélküli szerek is segíthetnek, mint a tőzegáfonya és a d-mannóz, ezek azonban inkább a megelőzést, és nem a már meglévő hólyaghurut kezelését támogatják. Illetve sokaknak jól esik felfázás esetén a meleg fürdő, jó néhányan pedig kifejezetten a kamillás fürdőre esküsznek. 

Mikor szükséges orvoshoz fordulnunk?

Ha a tünetek nagyon súlyosak, vagyis komoly fájdalmakat, valamint véres vizeletet tapasztal egy beteg, akkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni. Ez a két dolog általában együtt jelentkezik, és az antibiotikumos kezelés az, ami megoldást nyújthat. Persze egyáltalán nem mindegy, milyen antibiotikumot szed a beteg. Ebben az urológus szakorvosok tudnak a legbiztosabban segíteni, hiszen ők gyakran találkoznak ezzel a problémával.

De akkor is minél előbb ajánlott felkeresni az orvost, ha krónikus, vagy visszatérő hólyaghurutot tapasztal a beteg. Ezekben az esetekben ugyanis legtöbbször valamilyen komolyabb probléma is áll a háttérben, például egy még fel nem fedezett alapbetegség. Ha a kiváltó ok felismerésre és megszüntetésre kerül, a hólyaghuruttól is könnyebb lesz megszabadulni.

Mit érdemes tennünk a megelőzés érdekében?

Bizonyos praktikákról úgy tartják, hogy segíthetnek a felfázás megelőzésében, az viszont, hogy valóban hatékonyak-e, vitatott. Ami biztos, hogy ártani nem árthatunk vele magunknak, ezért akik hajlamosak a felfázásra, vagy más okból aggódnak amiatt, hogy felfáznak, azoknak érdemes lehet ezeket a praktikákat beépíteni a mindennapjaikba. 

A már említett tőzegáfonya és a d-mannóz is segíthet a megelőzésben, akárcsak az, ha folyamatosan figyelünk, hogy a lábunk, a derekunk és a fenekünk se fázzon, ne érje hideg.

Mivel a fő kiváltó ok legtöbbször a szex, a higiénia fontosságát sem lehet elégszer hangsúlyozni. Szexuális együttlét előtt és után is ajánlott zuhanyozni, míg egyesek szerint az is fontos, hogy szex után történjen vizeletürítés.

VIDEO Jobb ember vagy, mint hinnéd, ha ez az 5 dolog jellemző rád

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!