Ez a francia Stonehenge: máig nem értik a titkát a tudósok

Ez a francia Stonehenge: máig nem értik a titkát a tudósok

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / Ez a francia Stonehenge: máig nem értik a titkát a tudósok

Az Alignements de Carnac 3000, tökéletesen egymás mellé igazított köve 1000 évvel előzi meg a híres angol Stonehenge-et, és máig zavarba hozza a történészeket.

Nem messze Carnac széles, napsütötte strandjaitól, Franciaország északnyugati Bretagne régiójában állnak az Alignements de Carnac (Carnac-i Kövek) végtelennek tűnő sorai. A magas, durván faragott kövek szimmetrikus, egyenletes távolságban álló oszlopokra tagolódnak, amelyek eltűntek a távolban. Ezek adják a helyi Szent Cornély-legenda alapjait adják.

Állítólag Szent Cornély (a szarvasmarhák védőszentje), akit egy római légió katonái üldöztek, nem talált más menekülési lehetőséget. Egy ökör fülébe bújt, és kővé változtatta a légiósokat. A történet hihetőségét – már a katonák kővé válását, vagy a szokatlan rejtekhelyet leszámítva – megkérdőjelezi, hogy állókövek legalább 3000 évvel megelőzték a Római Birodalmat. Egy babonás korban ez a legenda hihető magyarázat volt a rejtélyre, amely a mai napig zavarba hozza a szakértőket is.

A bretagne-i partok mentén 4 km hosszan húzódó, több mint 3000 menhirből (ember alkotta, gyakran kúpos kövek, amelyeket a történelem előtti időkben állítottak fel Nyugat-Európában) álló Carnac Alignments a világ legnagyobb, ember alkotta álló kőcsoportja. A Stonehenge-hez hasonlóan a célja, vagy hogy mit jelképez, és hogy ki helyezte el ide, máig rejtély. Az európai őstörténet egyik legjelentősebb helyszíneként elfoglalt pozíciója azonban vitathatatlan.

benkrut/istockphoto.com

Mit mond a tudomány a francia Stonehenge-ről?

A radiokarbonos kormeghatározás szerint a gránit menhireket egy neolitikus közösség emelte 6000 évvel ezelőtt (körülbelül 1000 évvel a Stonehenge előtt). A kövek mérete a 0,5 méteres magasságtól a hatalmas, 6 méter magas óriásig terjed, egy átlagos méretű menhir súlya 5 és 10 tonna között mozog. Általában a terület felszínéhez közel fekvő alapkőzetből bányászták ki, majd csigák és nyers erő segítségével vontatták és állították fel őket. Tekintettel a létrehozásukhoz szükséges emberfeletti erőfeszítésre, az Alignmentek óriási jelentőséggel bírhattak. A helyszín munkatársa, Olivier Agogué úgy véli, hogy az Alignmentek valódi célja valószínűleg már ismeretlen marad.

A Carnac kövei nem egyenesek, kanyarognak, és egy gerincet követnek, amely elválasztja a tengerparti síkságot a belső, szárazföldi világtól. Valószínűleg egyfajta szimbolikus határként működnek a kettő között. Természetesen nem akadályozta meg az embereket abban, hogy átkeljenek közöttük, de olyan földrajzi elválasztást jelez a szárazföld és a tenger között, amely nem véletlenszerű” – mondta Agogué a BBC újságírójának.

Mivel a kövek elhelyezésének célja máig ismeretlen, számos mítosz és legenda született, hogy betöltse a biztos válasz helyén tátongó űrt. A koboldszerű lényekről szóló történetek, amelyeket Korrigánoknak hívnak, vagy a kőkatonákról szóló mendemondák, akik karácsony este egy patakból isznak, és mindenkit eltipornak, aki az útjukba kerül, talán sötét tündérmeséknek tűnnek. Ezek a korai kísérletek az ismeretlen megmagyarázására olyan félelemérzetet keltettek, amely segített megőrizni a helyet az utókor számára. Így van lehetősége az antropológusoknak és a történészeknek arra, hogy a köveket vizsgálva egy nap talán megfejtsék, mi lehetett az építésük valódi oka. Noha, ahogyan az évek telnek, egyre kisebb az esély rá, hogy erre valaha is valódi választ kapunk.

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!