Nagy a menstruációs szegénység. Ingyen termékeket szeretnének a nők

Nagy a menstruációs szegénység. Ingyen termékeket szeretnének a nők

Címlap / Életmód / Nagy a menstruációs szegénység. Ingyen termékeket szeretnének a nők

Az Egyesült Királyságban élő nők úgy vélik, hogy szélesebb körben kellene ingyenesen elérhetővé tenni a menstruációs higiéniai termékeket – derült ki egy tanulmányból. A menstruációs szegénység még mindig komoly probléma a nők és a lányok számára az egész országban.

A felmérésben több mint 1106 19 és 54 év közötti válaszadót kérdeztek meg. Az eredmények szerint a válaszadók túlnyomó többsége, 98% egyetértett abban, hogy a menstruációs termékeket ingyenesen hozzáférhetővé kellene tenni azok számára, akik rászorulnak erre.

A szélesebb körű hozzáférés egyértelműen elfogadott vagy kívánatos. Ennek ellenére a válaszadók 13 százaléka számolt be arról, hogy volt, amikor gondot okozott számukra ezeknek a termékeknek a beszerzése.

A Bloody Good Period jótékonysági szervezet elmondta a The Independent-nek, hogy jelenleg a koronavírus-járvány tavaly előtti üteméhez képest hatszor többen keresik őket az ingyenesen hozzáférhető termékekért.

Menstruációs szegénység
Ivan-balvan/istockphoto.com

Itthon is probléma

A menstruációs szegénység idehaza is probléma. A Magyar Vöröskereszt 2019-ben például  4350 fiatal lánynak juttat ingyen intimhigiéniás termékeket, akkor arról számoltak be, hogy már nem csak a szegényebb országrészekben jelent gondot ezeknek a termékeknek a beszerzése, Budapestről is egyre többen keresik őket.

A menstruációs szegénység, vagyis az, amikor valakinek nincs pénze a megfelelő higiéniás termékek megvásárlására, a nők mindennapjait, előre jutását és egészségét is befolyásolhatja.

A nők, lányok a menstruáció idejére ilyenkor kiesnek a munkából vagy iskolából. Az átvérző ruhákhoz állandó szégyenérzet társulhat, ráadásul a nem megfelelő higiéniájú helyettesítő termékek akár fertőzéseket is okozhatnak.

Nagy probléma, hogy éppen azok a gazdaságos, többször használható menstruációs eszközök, mint amilyen például az intim kehely vagy a mosható menstruációs bugyi, nem mindig jelentenek megoldást ezekben a helyzetekben. Ott, ahol gondot okoz egy doboz tampon megvásárlása, nem mindig adottak a feltételek ezeknek a termékeknek a megfelelő kezeléséhez sem.

Abban szinte minden megkérdezett nő és jótékonysági szervezet egyetért, hogy a rászorulók számára széles körben hozzá kellene tenni az ingyenes menstruációs termékeket. Vannak, akik ennél is tovább mennek.

Miért ne lehetnének ingyen elérhetőek a menstruációs termékek?

Internetes fórumokon, női egyenjogúsággal foglalkozó oldalakon egyre többször merül fel a kérdés: ha ingyenes a fogászat és a sürgősségi ellátás, miért ne járhatnának ingyen a menstruációs termékek is?

Hiszen nem luxustermékről van szó, hanem egy egyszerű, egészségügyi szükséglet kielégítéséről. Akik az ingyenes termékek mellett érvelnek, felvetik: a bérkülönbségek miatt a nők fizetése eleve kevesebb. Ebből még komoly összegeket is kell fordítaniuk ezekre a termékekre.

Brit felmérések szerint egy nő élete során körülbelül 18 ezer fontot, azaz 6 millió 700 ezer forintot költ női higiéniás termékekre.

Ha az ingyenes menstruációs termékek nem is tűnnek elérhetőnek a közeljövőben. Az minden esetre jó hír, hogy több országban vannak már törekvések a termékek árának csökkentésére. Például úgy, hogy mint alapvető szükségletet kielégítő termékért, nem kell utánuk adót fizetni.

Írország nem számít fel hozzáadottérték-adót a tamponokra, és az egészségügyi betétekre. Ez az egyetlen olyan ország az EU-ban, ahol az egészségügyi termékekre nullás adókulcs van érvényben.

Németországban az egészségügyi cikkekre kivetett adó összegét 2020. január 1-jétől 19%-ról 7 -ra csökkentették. Más európai országok, például Franciaország, Spanyolország, Portugália és Hollandia vagy tervezi, vagy már csökkentette az adókat az elmúlt években.

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!