Lenyűgöző fekete luxuskonyhák – Olcsón leutánozható a trükkjük!

Lenyűgöző fekete luxuskonyhák – Olcsón leutánozható a trükkjük!

Címlap / Otthon / Lenyűgöző fekete luxuskonyhák – Olcsón leutánozható a trükkjük!

A fekete klasszikus színárnyalat a divatban – ott van az a bizonyos kis fekete ruha, és biztos vagyok benne, hogy nem én vagyok az egyetlen, akinek komoly fekete cipő- és nadrággyűjtemény lapul a szekrényében. Azonban, ha otthonunk díszítésére kerül sor, a legtöbben félnek attól, hogy ezt a borongósnak ható, sötét színt akár nagyobb felületen alkalmazzák – vagy egyáltalán alkalmazzák. Pedig, ha a feketét jól használod, akkor drámai, elegáns és luxus-hatású otthonod, konyhád lehet vele!

Előnyben a természetes fény

A fekete nem egy kifejezetten vidám, főleg nem világos szín, ennek ellenére képes arra, hogy visszatükrözze a fényt. Fontos szempont, ha a konyhádban vetnéd be a feketét, és többféle árnyalatot alkalmaznál belőle ebben a helyiségben, akkor igyekezd ellensúlyozni a borongós összképet fénnyel – lehetőség szerint természetessel.

Erre a célra tökéletes, ha magas (fehér) mennyezetet alakítotok ki, tetőablakokat építetek be, vagy éppen olyan méretes tolóajtókat választotok, amiken csak úgy dől be a fény. Sok konyhában sajnos szűkösek a lehetőségek ezen a téren, de szerencsére még ekkor sem kell lemondanod arról, hogy a fekete alapszín legyen ebben az izgalmas helyiségben. Más módon is ellensúlyozhatod a fekete hatását, például azzal, hogy nem teljesen homogén felületekkel dolgozol.

Egy finom, márványos hatás a bútorlapokban, vagy éppen a pulton máris lágyít az összhatáson, így kevésbé tűnnek „nehéznek”, lehangolónak a bútorok, szekrények, burkolatok. 

 

 

Fényes fekete kontra matt fekete

A tervezés során figyelembe kell venned a konyhában levő, fekete felületek fényességét is. A matt fekete inkább elnyeli a fényt, ezzel simának és sötétnek tűnik, míg a fényes felületek visszatükröződnek. Emiatt fontos, hogy mindig csak olyasvalaminek válassz fényes felületet, amit szeretnél kiemelni, amit központi helyre állítanál. Ugyanígy fordítva: ne akarj matt fekete kiegészítőt, vagy akár bútort központi szerephez juttatni. Ha az adott darab matt, míg körülötte több a fényes rész, akkor ezzel éppen a céloddal ellentétes hatást éred el.

Akkor lesz tökéletes az összhang, ha a konyhádban harmóniában tudnak egymással keveredni a matt és a fényes felületek, megvan köztük az egyensúly, az összhang.

A fényes fekete jó lehetőség arra, hogy a konyha érdekes építészeti részleteire, vagy berendezéseire felhívd általa a figyelmet. Világos háttér mellett ezek az elemek valósággal kiemelkednek, luxushatást kölcsönöznek a helyiségnek.

 

 

Visszafogott színpaletta

Mivel a fekete semleges, nincs olyan szín, árnyalat, amivel ne működne jól, amivel ne párosíthatnád. A színek azonban (különösen az élénk változatok) mindig nagy csavart visznek a környezetükbe, ezért hajlamosak lehetnek bohém irányba elvinni a stílust. Ezzel természetesen semmi probléma nincs, azonban, ha inkább luxushatású konyhára vágysz, akkor az egyszerűbb árnyalatok és inkább a fémes színek mellett kell voksolnod.

A feketéhez jól passzol a szürke minden árnyalata és természetesen a fehér is, de a túlságosan fekete-fehér konyha jóval inkább retró, mint luxus.

Ezzel szemben a fémes színek, a csillogó felületek nem csupán nagyon divatosak, hanem remekül kiemelik a fekete szépségét. A fekete már eleve drámai hatást kelt, így aztán kevés díszítést igényel: a visszafogott, mérsékelt palettával nem lehet vele melléfogni.

 

 

VIDEO Jobb ember vagy, mint hinnéd, ha ez az 5 dolog jellemző rád

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!