Dekor / Otthon

8 gyönyörű DIY projekt tapétával: nem csak a falat dobhatod fel vele

8 gyönyörű DIY projekt tapétával: nem csak a falat dobhatod fel vele

A színes, mintás tapéták régóta népszerű eszközei annak, hogy gyorsan feldobd valamivel a teljes lakást, vagy akár csak egy szobát. Ám a gyönyörű mintákat nem csak a falakon használhatod, akár csak egy tekerccsel veszel a kedvenc papírodból, akár a kimaradt tapétát szeretnéd hasznosítani, számtalan módja van, hogy valami különlegeset alkoss vele.

Tarka szekrények

Ha van néhány kimaradt tapétadarabod, és a színek passzolnak egymáshoz, meg van egy fiókos szekrényed, amit szeretnél feldobni kicsit, már kész is a megoldás!

Mérd le a fiókok előlapját, és vágj megfelelő méretű darabokat a tapétából.

Csavarozd le a fogantyúkat, a tapétadarabokat ragaszd fel az előlapokra, majd ha teljesen megszáradtak, szúrj rajtuk apró lyukat a csavaroknak, és tedd vissza a fogantyúkat.

 

Akár egy festmény

Ha a lakásban egy más helyszínen már megjelenő tapéta valahol visszaköszön, akkor az elegáns, átgondolt megoldást kelt, holott szinte semmibe nem kerül, elég a kimaradt tapétát elhasználni hozzá.

Tegyél egy elegáns keretet a minták köré, és akár három részes „festménysorozatot” is készíthetsz a mintás tapétából.

 

Babaházba

Minden gyerkőc egyik kedvenc játéka az egyedien berendezhető babaház, amit persze megvehetsz boltban is, de az a legjobb, amit ti magatok csináltok otthon, kartonpapírból.

A babaház falainak dekorálására tökéletes a kimaradt tapéta, gyönyörű és egyedi játékházat készíthettek vele, sőt akár az egyik meglévő szobátokat – amelyikből a tapétadarab kimaradt – is megalkothatjátok kicsiben!

 

Szekrények mögé

A lapra szerelt könyvespolcok kedvező árúak és praktikusak, a gyenge pontjuk azonban a hátlap szokott lenni, amiről messziről látszik, hogy gyakorlatilag alig több egy darab kartonnál.

Ám ha felszerelés előtt mintás, különleges tapétát ragasztasz a hátlapokra, akkor a szekrényeidnek máris sokkal egyedibb, különlegesebb és drágább hatása lesz, arról nem is beszélve, hogy csodás hátteret teremthetsz így a különféle, kedves tárgyaidnak.

 

Fiókok belsejébe

A fiókok belseje ugyan nincs mindig szem előtt, de mindig kedves meglepetés lesz, ha színes, tarka tapéta köszön vissza a belsejükből, amikor kihúzod őket.

Érdemes mosható tapétát használni, mert a fiókokat azért időről időre ki akarod majd takarítani egy nedves szivaccsal, és a hagyományos papír tapéták nem fogják ezt jól viselni.

 

Falióra

Egyedi faliórát akár egy vastagabb, formára vágott kartonból is készíthetsz, csak 12 egyenlő részre kell felosztanod, majd a közepébe lyukat fúrni, és ide rögzíteni a külön megvásárolt óraszerkezetet.

Magát az óralapot tetszés szerint dekorálhatod, és mi lenne egyszerűbb, mégis látványosabb módja a díszítésnek, mintha egy darabka kimaradt, mintás tapétával vonnád be.

 

Egyedi lépcsők

A tapéták szokatlan felhasználásának ez az egyik legjobb, leglátványosabb módja, legalábbis szerintünk.

A geometriai mintás, vagy akár modern virágos tapétákkal ma már bármilyen stílust megidézhetsz, és a lépcsők fölé ragasztva nagyon különleges hangulatot érhetsz el egy olyan helyen, ami egyébként ritkán kerül a lakberendezés fókuszába.

Mivel valószínűleg sokszor ér majd ehhez a részhez a cipő vagy papucs orra, itt is érdemes strapabíró, mosható tapétát használni.

 

Színes akasztók

Gondolj bele, milyen látványos, ha például a nappaliban használt, nagy mintás tapéta már az előszobában előrejelzi jöttét?

Néhány kimaradt csíkkal bevonhatod a legegyszerűbb bolti akasztókat – vagy akár egy teljesen egyszerű, barkácsboltban vásárolt lécet is – és erre teheted fel magukat az akasztókat.

Egyszerű, de látványos megoldás!

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást