8 film, amit ma már klasszikusként emlegetünk, pedig a bemutatója hatalmas bukás volt

8 film, amit ma már klasszikusként emlegetünk, pedig a bemutatója hatalmas bukás volt

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 8 film, amit ma már klasszikusként emlegetünk, pedig a bemutatója hatalmas bukás volt

Donnie Darko

Ez a pszichológiai thriller igazán érdekes, és olykor kicsit nehezen követhető témát dolgozott fel, így egyértelműen a többszörnézős kategóriába került. A sztori egy párhuzamos univerzum körül mozog, amit muszáj elpusztítani ahhoz, hogy az általunk ismert valósággal ne ütközzön össze.

Ahhoz, hogy ez megtörténjen, az egyik főszereplőnek meg kell halnia.

A bemutató idején eleinte nem aratott sikert Jake Gyllenhaal filmje, és csak rövid ideig futott a mozikban is. Nem sokat segített, hogy a plakáton egy lezuhanó repülő szerepelt, épp a szeptember 11-i tragédiák után egy hónappal.

Rövid időn belül kazettára is kiadták, a kritikusok pedig magáról a történetről egyre elismerőbben beszéltek, így az elmúlt 19 évben valódi klasszikussá nőtte ki magát.

 

A remény rabjai

Ha felmész az IMDb oldalára, minden idők legjobb filmjei között általában az első helyen találod A remény rabjai című Stephen King adaptációt.

A történet Andy Dufresne bankárról szól, akit felesége meggyilkolásával vádolnak, és életfogytiglani börtönbüntetésre ítélik.

A férfi megpróbál új életet kezdeni a zárt rácsok mögött, és bár eleinte komoly zaklatás áldozatává válik, végül sikerül barátságokat kötnie és átreformálni a börtönt. A világ egyik legjobb filmje azonban a bemutatás idején nagy bukásnak számított.

Bár a kritikusok dicsérték, minimális bevételt sikerült hoznia, amiről részben az tehetett, hogy akkoriban épp a Forrest Gumppal és a Ponyvaregénnyel egy időben került mozikba. Másrészről a női karakterek hiányát, a börtönsztorik népszerűtlenségét és a bonyolult címet tették felelőssé a kezdeti mélyrepüléssel kapcsolatban.

 

A harcosok klubja

Amikor 1999-ben elkészült A harcosok klubja, senki sem hitte volna, hogy egy nap a világ egyik nagy klasszikusaként emlegetjük majd.

A történet egy férfiről szól, akinek az élete sivár, folyamatos álmatlansággal küzd, és nincs semmi, ami boldoggá tenné.

Mígnem egy nap összefut Tylerrel, akivel megalapítják a harcosok klubját, és közben még a szerelem is rátalál. Az elkészült filmmel viszont a stúdió egyáltalán nem volt elégedett, nem engedték a rendező David Finchernek, hogy marketing kampányokkal bevonzza a nézőket a mozikba, így hatalmas bukás volt anyagilag a film. Arról nem is beszélve, hogy a kritikusok véleménye is megoszlott, így hamar 1999 egyik legmegosztóbb filmjévé nőtte ki magát. Később viszont, a DVD-knek köszönhetően A harcosok klubja megkapta az egyébként megérdemelt figyelmet, a kritikusok pozitívan kezdtek nyilatkozni róla, újra bekerült a mozikba, és a mai napig milliók kedvenceként emlegetjük!

 

Szárnyas fejvadász

A Szárnyas fejvadász című filmet minden akciórajongó látta már.

Harrison Ford főszereplésével 1982-ben készült el, és a történet egy replikáns eltérített űrhajó utasairól szól, akik a Földre visszatérve meg szeretnék hosszabbítani életüket.

A speciális osztaghoz tartozó Deckard kapja meg a feladatot, hogy találja meg őket, és végezzen velük. Amikor viszont bemutatták a mozikban, a kritikusok egészen megosztó véleménnyel voltak róla. Míg egyesek a látványvilágot dicsérték, addig sokan mások az akciójelenetek hiányát érezték fajsúlyosnak, így összességében nagyon alulteljesített a film. A stúdió pedig elégedetlen volt a végeredménnyel, így többször is követelték, hogy vágják meg máshogy a filmet; összesen 7 változat létezik, ebből pedig a rendezői változatot 1992-ben mutatták be, miután a tesztközönség nagyon imádta. Innentől kezdve már fokozatosan nőtt a népszerűsége a filmnek, ami ma már igazi kultusszal rendelkezik.

 

The Rocky Horror Picture Show

Tim Curry 70-es években készített musicalje ma már a műfaj legklasszikusabb darabja, sőt, minden idők leghosszabb mozis karrierjével rendelkezik, hiszen 40 éve folyamatosan játsszák a mozikban (elsősorban Halloweenkor teszik fel ismét a programlistára).

Maga a történet viszont akkoriban rendkívül megosztó volt: egy frissen eljegyzett pár az eső elől egy elhagyatott kastélyban keres menedéket, ám ennek ura a Transzszexuális bolygóról érkező űrlény, akinek esze ágában sincs elengedni az újdonsült vendégeket.

A bemutató idején a kritikusok többsége teljesen lehúzta a filmet, sokan pedig a téma miatt szándékosan ignorálták, így emiatt a nézőközönségből csak nagyon kevesen nézték meg moziban a musicalt.

Mára viszont egészen sokat változott a helyzet, hiszen egyre pozitívabbak az értékelések, és minden évben nagy a nézettsége!

 

Halálhajó

A scifi-horror egy misszióról szólt, amelynek résztvevői egy kísérleti űrhajó felkutatására indulnak.

Rövidesen viszont szembesülnek azzal, hogy a hajó megnyitott egy fekete lyukat, ami az időben és térben hasadást hozott létre.

Bár a cselekmény izgalmas volt, és ma valódi klasszikusként beszélünk róla, már a forgatás idején gondokba ütköztek a készítők. Miután a Paramount számára kiderült, hogy a Titanic nem tud elkészülni a bemutató dátumra, sürgetni kezdték a Halálhajó stábját, hogy siessenek a befejezéssel, így az eredetileg 130 perces alkotást jelentősen meg kellett vágniuk. Végül nagy bukás lett; kevesen látták, nem hozott nagy bevételt, és a kritikusok sem nyilatkoztak róla elismerően. A helyzet csak azután lett jobb, hogy DVD-n is kiadták, egyre nagyobb rajongói bázisa lett. Később a stúdió felkereste a rendezőt, hogy a törölt felvételeket vegye elő, és készítse el a filmet úgy, ahogy eredetileg szeretette volna, de addigra ezek már megsemmisültek, így sajnos azt a változatot már nem fogjuk látni.

 

Óz, a csodák csodája

Ma már nincs ember, aki ne ismerné ezt a fantasy filmet, de anno, amikor 1939-ben bemutatták, nem feltétlenül volt túl nagy sikere anyagi szempontból.

Noha a kritikusok dicsérték a végeredményt, és dalainak köszönhetően két kategóriában is Oscart nyert, mégis, a bemutatást követően nem hozta a bevételt, amit elvártak tőle, és az MGM stúdió legdrágább produkciója lett: alig párszázezer pluszt hozott, és ebből még a reklámok költségét is ki kellett fizetniük.

Végül később, amikor újra bemutatták, majd a televízióban is helyet kapott a film, a legtöbbet látott alkotás lett a mozi történetében.

 

Fantasztikus labirintus

A történetben egy 16 éves lány útnak indul, hogy megmentse testvérét, akit a gnómok királya rabolt el.

David Bowie is főszerepet alakított a filmben, de hiába a mai kultusz a film mögött, anno nem volt népszerű.

25 millió dollárból készítették el, de még a felét is alig hozta vissza a mozibemutatóval, ráadásul a rendező amúgy is nehéz időszakon ment keresztül, a sok negatív kritika pedig még inkább elvette kedvét a szakmától. Ez volt a legutolsó film, amit rendezett.

Mégis, a későbbiekben egyre nagyobb érdeklődést váltott ki az emberekből a film, olyannyira, hogy még azt is bejelentették pár éve, hogy egy spin-offot készítenek a történet alapján, ugyanebben a világban.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást