Túléltétek a 7. évfordulót? A szakértők szerint nem is ezért a dátumért kellene aggódnotok 

Túléltétek a 7. évfordulót? A szakértők szerint nem is ezért a dátumért kellene aggódnotok 

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Túléltétek a 7. évfordulót? A szakértők szerint nem is ezért a dátumért kellene aggódnotok 

Ez pedig azt jelenti, hogy valóban sorsfordító lehet a 7. évforduló, ám ezután még jó idő eltelik, mire kimondjuk, hogy a kapcsolat menthetetlen.

De mi történik, ha túléltétek az első 7 évet?

Több tanulmány is vizsgálta már, hogy a felnőttkori fejlődés – néhány éves eltéréssel – kb. 7 éves blokkokban mozog. Gondolj csak életed első felére! 7 évesen kerülsz iskolába, aztán 14 évesen középiskolába és itt már javában kamasz vagy. Az amerikai fiatalok 21 évesen lesznek hivatalosan is felnőttek, és ha őszintén visszagondolok, ebben a korban már valóban másként gondolkodtam, mint amikor papíron nagykorúvá váltam. Ezt követi a 28 és a 35: bár a határ kicsit kitolódott, valahol mégis ebben az időszakban jön el az igazán intim kapcsolat kialakítása, a családalapítás ideje. 

A szakértők szerint a 7 éves blokkokkal kicsit nagyvonalúbban kellene bánnunk, mégpedig azért, mert 7 év stabilitást általában 2 év instabilitás követi és csak ezután jön a következő szakasz. Persze, teljesen egyén- és életfüggő, hogy ezek az évek merre tolódnak el és az sem biztos, hogy minden egyes blokk után bekövetkeznek. 

Attól függően, az életünknek melyik szakaszában járunk, a hangsúly a munkán-karrieren, vagy éppen az öregedés tényén, a hosszú távú terveken és a párkapcsolaton is lehet – esetleg mindegyik területen egyszerre. 

Halfpoint/istockphoto.com

Így alakul a párkapcsolat élete

A kapcsolat kialakítása

Az első pár évben a különféle szabályoknak és rutinoknak köszönhetően megalapozzátok a párkapcsolatot, annak működőképességét. Szépen lassan kialakul, kinek milyen feladatai vannak, és már nem kell mindig mindenért egyeztetni, maguktól értetődőek lesznek a dolgok.
Sok pár esetében kiderül, hogy a személyiségjegyek, vagy éppen az elvárások nem egyeznek, és már azelőtt megtörténik a szakítás, hogy a felek továbbléphetnének a következő szakaszra. Ahol ez nem kerül sorra, jön a következő fázis.

A krízis

Általában ismét eltelik néhány év, miután a rózsaszín köd elszállt. Jellemzően a párkapcsolatok 5-8 éves időtartamában mindkét félben kétségek merülnek fel. Olyan meghatározó kérdések merülnek fel, minthogy „Tényleg ő az, akivel le akarom élni az életemet?” és „Valóban őt szeretném gyermekem apjának?”.
Ha korábban megváltoztak az életkörülmények, mert pl. megtörtént a családalapítás, vagy akár házvásárlásra, építkezésre adta a pár a fejét, akkor is számos kérdés felmerülhet.

Ilyenkor felszínre jöhetnek a különféle sérelmek, az addig vonzó tulajdonságok taszítóan hathatnak, a korábban megalapozottnak tűnő kapcsolat lehet, hogy drámai fordulatokat tartogat.

Szinte óhatatlan, hogy ilyen krízisek, hullámvölgyek felüssék a fejüket a párkapcsolatokban, de természetesen nem mindenki esetében ugyanolyan mélyek. Ezért is van az, hogy egyes kapcsolatok, házasságok túlélik ezt a bizonyos 7. évfordulós krízist, míg mások nem.

Megszöksz, vagy megszoksz?

Általában 6-8 év környékén jelentkezik az igazi mélypont, amikor eldől, merre tart a kapcsolat. Nem csak a korábbi nehézségek tornyosulnak, hanem kiütköznek az egyéni megküzdési módszerek is. Elszaporodhatnak a viták, veszekedések, amik akár félrelépéshez, teljes eltávolodáshoz vezethetnek.

Olyan párok is vannak, akik úgy tesznek, mintha minden rendben lenne. Látszólag mintaéletet élnek: nyaralnak, programokat szerveznek, gyereket nevelnek. Kívülről nem látszik, hogy azért zsúfolják tele a naptárjukat, hogy véletlenül se kelljen szembenézniük az érzéseikkel, problémáikkal, azokkal ki-ki a maga módján foglalkozik, vagy nem foglalkozik.

Ha valaki ezt a módszert választja, akkor nem a 7. év lesz számára a szakítás éve, hanem akár még sok-sok évig elhúzódhat a párkapcsolata – de a minősége, a tartalma a statisztikák szerint ebben az időszakban tört meg igazán.

A tanulmányok ugyanis azt mutatják, hogy akik így élnek egymás mellett, általában az életközepi válság idején lépnek a szakítás útjára. Ám nem azért, mert „most akarják kiélni magukat”, hanem mert korábban egyszerűen szemet hunytak a tények felett, de azok egyre nyomasztóbban törnek rájuk.

Kínzó lehet az érzés, hogy kinőtted az életed eddigi szakaszát, de ne aggódj, nem vagy teljesen elveszve! Ahelyett, hogy mindenáron a válásra koncentrálnád, vagy megpróbálnád elterelni a figyelmedet a problémákról, inkább tekints ezekre a fordulópontokra kihívásként. Használd az információkat, a felismert érzéseket, hiszen ezek segíthetnek abban, hogy kiderítsd, mire van szükséged. Ha tudod, min kell változtatnod és merre kell haladnod, az már fél siker…

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!