6 szuper tárolási hack, amivel a zöldségek és gyümölcsök tovább frissek maradnak

6 szuper tárolási hack, amivel a zöldségek és gyümölcsök tovább frissek maradnak

Címlap / Életmód / Táplálkozás / 6 szuper tárolási hack, amivel a zöldségek és gyümölcsök tovább frissek maradnak

Ugye milyen idegesítő, amikor veszel otthonra gyümölcsöt és zöldséget, majd végül nem tudsz enni belőle, mert pár nap után leromlik a minőségük, és kénytelen vagy kidobni őket? Szerencsére akad egy-két módszer, amivel sokkal hosszabb ideig frissek maradnak!

Bogyós gyümölcsök esetén

Mielőtt elteszed a hűtőbe az epret, a málnát vagy más bogyós gyümölcsöt, érdemes bevetned egy apró trükköt!

Keverj össze némi ecetet kétszer annyi vízzel, majd mosd át vele a gyümölcsöket.

Ezzel a módszerrel fertőtleníted a különféle penészektől, így akár egy teljes héttel tovább frissek maradnak.

Azért mielőtt elteszed a hűtőbe őket, mosd át tiszta vízzel a gyümölcsöket.

Salátalevelek esetén

Salátát akartál készíteni, de sikerült túl sok levelet leszedned a zöldségről? Szerencsére ilyenkor is van megoldás!

Tegyél papírtörlőt egy tányérra, majd erre helyezd rá a leveleket, végül pedig egy frissentartó fóliával fedd le az egészet.

A papírtörlő magába szívja a nedvességet, amit a salátalevelek eresztenek magukból; ez azért fontos, mert a víz az, ami miatt rövid idő alatt bebarnulnak és vizenyősek lesznek a levelek.

Időnként azért érdemes a papírtörlőt cserélni, ha már túl sok vizet szívott magába.

Avokádó

Észrevetted már, hogy egy félbevágott avokádó nagyon gyorsan bebarnul, és nem néz ki többé valami kívánatosan.

Erről az tehet, hogy olyan enzimek találhatók benne, amelyek barna pigmentet kezdenek termelni, ha oxigén éri a belsejét.

Sajnos emiatt nem lehet akár egy héttel meghosszabbítani a frissességét, de szerencsére legalább egy plusz napot rá tudsz tenni, ha citromlevet csöpögtetsz az avokádóra.

Ez segít abban, hogy a barnulási folyamat csak később kezdődjön meg, így ha ma már nem kívánod, holnap is megeheted.

Répa

Ha szeretnéd elkerülni, hogy a répa hamar kiszáradjon, az első lépés, hogy vágd le a zöld részét.

A levelek ugyanis kivonják a nedvességet a zöldség belsejéből, ami miatt még hamarabb kiszáradhat.

Ezek után érdemes megtöltened egy kis tárolót vízzel, tedd bele a répákat, és zárd le a tárolót, majd tedd be a hűtőbe.

Így kellő nedvességet biztosítasz nekik, amelyektől nem száradnak ki.

Hagyma

Ez most elsőre furcsának tűnhet, de valójában nagyon hasznos tipp arra az esetre, ha szeretnéd minél hosszabb ideig frissen tartani a hagymát.

A legjobb módszer, ha nejlonharisnyába teszed őket, és megkötöd a szárakat, majd elrakod őket a kamrába.

A harisnya anyaga ugyanis épp annyi oxigént enged a hagymához, amennyi elég ahhoz, hogy tovább friss maradjon. A harisnyát laza szövésű zsákkal is helyettesítheted!

Burgonya

A burgonya akkor marad a legtovább friss, ha almával együtt tárolod őket!

Ez a gyümölcs ugyanis etilén gázokat bocsát ki magából, amely épp olyan hatással van a krumplira, ami segít neki abban, hogy akár nyolc héten keresztül is frissebb maradjon.

Ezek után biztos lehetsz abban, hogy nem fog megpuhulni.

VIDEO Üde tavaszi barackos smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!