5+1 dolog, amit meg kell tenned, ha úgy érzed, kezd kiütni rajtad az influenza

5+1 dolog, amit meg kell tenned, ha úgy érzed, kezd kiütni rajtad az influenza

Címlap / Életmód / Egészség / 5+1 dolog, amit meg kell tenned, ha úgy érzed, kezd kiütni rajtad az influenza

Idén is bekövetkezett az, amitől mindig sokan tartanak: beindult az influenzaszezon, és rengetegen már ágynak is dőltek a betegség miatt. Ha te semmiképp sem szeretnél hosszú ideig lázasan, hányingerrel, fej- és izomfájdalmakkal feküdni, érdemes az alábbi 6 dolgot megtenned. Még akkor is, ha úgy érzed, a betegség kezdeti fázisában jársz!

Ismerd fel a tüneteket

Először is fontos tisztában lenned az influenza tüneteivel, sokan ugyanis nem veszik komolyan ezeket a kezdetekben, és pár nap alatt még jobban lebetegszenek, mint ha már az elejétől fogva kezelték volna magukat.

Az első jelek közé tartozik a szédülés, a hidegrázás, az egész testet felölelő fájdalom, orrfolyás, köhögés és fejfájás.

Sokaknál ezek mellé még hányás és hasmenés is társul, de utóbbiak inkább gyermekeknél gyakoriak.

Ha a fentiek közül legalább kettő tünet igaz rád, akkor mindenképpen tartsd be az alábbiakat, hogy megkönnyítsd a helyzetedet.

 

Kézmosás minél gyakrabban

Ha már kezdesz rosszul lenni, a legjobb, ha napjában többször is alaposan megmosod a kezed; akkor is, ha ki sem mozdultál a négy fal közül.

Ezzel a módszerrel ugyanis meggátolod azt, hogy másokra is átkerüljön a vírus, és a gyermekeid, férjed is beteg legyen.

Egy kutatásból például kiderült, hogy ha valaki odafigyel a higiéniára, és gyakran mossa meg a kezét, 16%-kal kisebb eséllyel kapja el a különféle légúti megbetegedéseket.

Ezért akkor is fontos gyakran sort keríteni erre, ha még nem vagy beteg, de a környezetedben valaki már igen.

 

Semmi edzés!

A betegség első tüneteit észlelve egy szabályt muszáj betartani: nincs semmi megerőltetés!

A legjobb módszer az influenza gyors leküzdésére az, ha sokat pihensz, fekszel, és semmiképp sem mész el edzeni vagy sportolni.

Ez ugyanis dehidratálttá tehet, és a víz hiánya csak még inkább erősíti a kellemetlen tüneteket.

Az orvosok szerint az influenzát egyébként sem lehet egy-két nap alatt leküzdeni, hiszen sokan akár hetekig is érezhetik még magukon a betegséget.

Ezért nem szabad megerőltetni magad, mert azzal csak kitolod az influenza idejét.

 

A fájdalomcsillapító

Az sem mindegy, hogy milyen fájdalomcsillapítókat szedsz.

A tüneteket legjobban az ibuprofen és paracetamol tartalmú gyógyszerek szüntetik meg egy időre, különösen akkor, ha lázas is vagy.

Ezeket érdemes beszedned, hogy jobban érezd magad; de az adagok nagyon is sokat számítanak.

Az orvosod véleményét feltétlenül kérd ki arról, mennyit vehetsz be egy nap, milyen elosztásban, mert a megfelelő dózis tudja megszüntetni egy kis időre a tüneteket.

 

Amit eszel

Az is számít, hogy mit viszel be a szervezetedbe ebben az időszakban. Sokan ilyenkor rengeteg C-vitamint szednek be, de valójában ez nem feltétlenül jó megoldás.

Sőt, egyes kutatások szerint ez akár nagyobb adagban hasmenést is okozhat, ami az influenza mellé biztosan neked sem hiányozna.

Inkább az ételekre figyelj oda; amikor már kicsit több erőd van enni, olyat válassz, ami erősíti az immunrendszeredet. Ilyenek a joghurtok, áfonya, és például a brokkoli.

Ha még hányingered van, akkor a húsleves is szuper, hiszen ez segít csökkenteni a gyulladást, és javít az emésztéseden is.

 

Amit iszol

Azt már tudod, hogy a vízfogyasztás kulcsfontosságú a gyógyulásban, de azt gondoltad volna, hogy van, amit kimondottan tilos ilyenkor inni?

Hiába indítod mindig a reggeleket egy csésze kávéval, az influenza idején erről le kell mondanod, hiszen erős dehidratáló hatása van.

És sajnos ugyanez vonatkozik a legtöbb teára is!

Ha mindenképpen ragaszkodsz hozzá, kamilla teát igyál, hiszen az gyulladáscsökkentő, de az erősebb fekete teákat most hanyagold egy kicsit.

 

VIDEO Ezzel a szájfestéssel nagyíthatod az ajkaidat optikailag

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!