Nem lehet eleget beszélni arról, hogy a kávé mennyire csodálatos találmány, hiszen mindamellett, hogy megfelelő mértékben fogyasztva az egészségünkre is jó hatással van, a gasztronómia szinte minden területére belopta magát. Ha pedig még ez sem lenne elég érv mellette, a háztartásban is ezer féleképpen felhasználhatjuk a kávébabot vagy akár a már használt kávézaccot , erre mutatunk most néhány szuper példát, amivel nemcsak a pénztárcádnak, de a környezetnek is jót teszel majd.
VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
1/5 A konyhádban
A használt kávézacc az egyik legjobb lefolyótisztító, így soha ne a szemetesbe dobd, hanem egyszerűen engedd le a lefolyón, így garantáltan tisztán és lerakódásmentesen tudod tartani a mosogatódat.
De a konyhában – a főzésen túl – számtalan más módon is használhatod a kávét, például a hűtőd illatosítására is tökéletes.
Ha úgy érzed, hogy kellemetlen szag maradt a hűtőben, hiába dobtál ki minden lejárt vagy romlott élelmiszert és törölgetted ki a polcokat, akkor egyszerűen egy kis tálban tegyél friss őrölt kávét a hűtőbe, amely nagyon gyorsan semlegesíti majd a szagokat, ráadásul nem csak a büdös ellen hatásos, hanem egyszerűen a friss, de erősebb illatok, például érett sajt ellen is.
Sőt, ha már az illatokról beszélünk: főzés után is érdemes használnod az őrölt kávét (nem a zaccot), ha fokhagymát, hagymát vagy más szagos élelmiszert fogdostál és nem tudod magadról lemosni a szagát, akkor dörzsöld át a kezeidet egy kis őrült kávéval, garantáltan segít majd.
Mivel a kávézacc nitrogénben gazdag, ezért táplálhatja a virágföldet. Fontos azonban, hogy ne csak úgy rászórd a kávéfőzőből a virágföld tetejére, mert a levegőn csak megpenészedik, hanem kevered hozzá a földhöz.
Az is lényeges, hogy ne vidd túlzásba, tehát ne minden reggel add hozzá a kávézaccot a virágföldhöz, hiszen a túl sok zacc ellenkező hatást is kiválthat.
Használhatod a kertedben, de az erkélyen is a cserepes virágok földjén, meglátod, imádni fogják a növényeid!