5 mennyeien krémes finomság, amit avokádóból készíthetsz

5 mennyeien krémes finomság, amit avokádóból készíthetsz

Címlap / Életmód / Receptek / 5 mennyeien krémes finomság, amit avokádóból készíthetsz

Korábban nemes egyszerűséggel átnéztem az avokádón: ismeretlen alapanyagnak tartottam, amivel nem is igazán volt kedvem megismerkedni. Aztán egyszer csak fordult a kocka, és teljesen beleszerelmesedtem ebbe a gyümölcsbe, miután egyszer ettem egy igazán jól elkészített guacamolet. Az avokádó első ránézésre inkább zöldségnek tűnik, és alapvetően sós fogásokhoz használjuk, valójában gyümölcs, ami ráadásul csodálatosan passzol az édes desszertekhez is.

Guacamole

Ha még csak ismerkedsz az avokádóval, akkor elsőre a guacamole jó választás lehet, nem véletlen, hogy a gyümölcs őshazájában is ez az egyik legkedveltebb fogás.

Az elkészítéséhez apróra vágott avokádót kell összeforgatnod szintén felaprított lila- és fokhagymával, paradicsommal, egy csepp olívaolajjal, facsart citrom- vagy limelével.

Ezt fűszerezd chilivel, sóval és borssal, ízlés szerint korianderrel, majd hűtés után már fogyaszthatod is.

Az így kapott finomságot mártogatósként, vagy salátaként fogyasztják – utóbbi esetén nem feltétlenül kell arra törekedned, hogy nagyon apróak, már-már pépesek legyenek az alapanyagok.

 

Avokádós mártogatós

Az egyik legkedvesebb fogás, amit avokádóból készítek, az a mártogatós.

Ehhez inkább kerekebb, érettebb avokádót szoktam vásárolni – akkor tökéletes a gyümölcs, ha sehol sem barna, viszont enyhe nyomásra éppen olyan az állaga, mint egy érett kiwié.

Egy avokádóhoz egy gerezd fokhagyma és egy fél citrom leve szükséges, valamint egy csipet só – turmixold őket krémesre, és már el is készültél!

Tökéletes mártogatós tortilla, vagy sült zöldségek mellé, de nagyszerű szendvicskrémként, vagy főtt tésztával összeforgatva.

 

Avokádós smoothie tál

Avokádóból – mint bármilyen más gyümölcsből – ízletes smoothie tálat is készíthetsz, akár édes változatban is.

Reggelire tökéletes választás, de akár desszertként is megállja a helyét.

Egy érett avokádót turmixolj össze 2 nagyobb datolyával, 1 evőkanál kakaóporral és annyi növényi tejjel, hogy krémes, de ne teljesen folyékony masszát kapj.

Ízlés szerint gazdagíthatod proteinporral, akár csokissal, vagy natúrral, ha élveznéd az eredeti ízeket.

 

Avokádós dresszing

Avokádóból könnyedén készíthetsz salátát, mégpedig egyszerűen úgy, hogy kockákra, vagy éppen szeletekre vágod, és összeforgatod a többi alapanyaggal.

Azonban nem mindenkinek ízlik az avokádó alapvetően semleges íze – ekkor jön jól az avokádós dresszing!

Ehhez egy fél avokádót turmixolj össze egy evőkanál tahinivel, fél citrom levével, majd fűszerezd sóval, borssal, metélőhagymával, vagy kaporral.

Annyi vizet adj hozzá, hogy egy kellemesen krémes, folyékony dresszinget kapj, amivel aztán nyakon is öntheted a kedvenc salátádat.

 

Csokis avokádókrém

Az avokádókrémből finom smoothie készülhet csokis verzióban, de mennyei csokimousse is lehet belőle.

Én gyakran használom tortakrémként is, ugyanis remek az állaga és idáig soha, senki nem találta ki, hogy valójában avokádóból készült az ízletes töltelék.

120 gramm banánt 170 gramm avokádóval, 70 gramm kakaóporral és 50 gramm kókuszolajjal kell összeturmixolnod, valamint kóstolás után némi édesítővel, datolyával ízesítened – erre akkor lehet szükség, ha a banán nem volt kellően érett.

Az így kapott masszát töltsd a süteménybe, vagy akár rétegezd pohárkrémként, és hűtés után már tálalhatod is.

 

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!