Hogyan küzdheted le az 5 legjellemzőbb házassági problémát

Hogyan küzdheted le az 5 legjellemzőbb házassági problémát

Címlap / Szerelem / Hogyan küzdheted le az 5 legjellemzőbb házassági problémát

Míg régen az elrendezett házasságokban hittek, manapság már szerencsénk van, hogy szerelemből házasodhatunk. Persze ettől még ugyanúgy kell dolgozni érte, tehát azt azért nem mondanánk, hogy kapcsolati szinten könnyebb így a dolgunk, de legalább olyan emberrel kapaszkodunk össze, akit valóban szeretünk. 

Viszont legyünk őszinték, a házasság csak ritkán megy teljesen magától, igen is tenni kell azért, hogy jó legyen és hogy fenn tudjon maradni a tűz is, főleg a gyerekek érkezése után. Mert hát a napi rutinfeladatok könnyen átveszik az uralmat az életünk felett. Szükség van randi estékre, mindenkinek külön-külön énidőre és persze közös családi időtöltésre is – mindamellett, hogy közben a mindennapi dolgokat is menedzseljük. 

Román Boglárka szexuálpszichológus, pár-, és családterapeuta azt mondja, minden párnak vannak nehézségei, a kérdés, hogy hogyan tudunk megküzdeni velük. És minél előbb fordulunk szakemberhez a gondokkal, annál könnyebb elkapni még időben a problémát, ami sokszor egyébként orvosolható. A kérdés csak az, valóban akarják-e orvosolni ezeket a párok. Összeszedtünk öt olyan módszert, amely megoldást nyújthat a legáltalánosabb problémákra, de ha úgy érezzük, egyedül már nem boldogulunk, természetesen érdemes szakember segítségét kérni. 

Munkamegosztás

A házasságban több olyan élethelyzet is adódhat, ami miatt minden – vagy a feladatok nagy része- egy személyre hárul. Ilyen esetben, ha véget ért a krízis, muszáj egy kicsit változtatni a viszonyokon. A pszichológus azt tanácsolja, üljünk le a párunkkal és külön-külön kártyákra írjuk össze egyesével az összes házimunkát, feladatot, amit a mindennapokban viszünk. „Miután összeírtuk a listát, nézzük meg, hogy mi az, amit ebből szívesen csinálunk és mi az, amit megterhelőnek érzünk.” – kezd bele Boglárka. „Fontos, hogy törekedni tudjunk az egyenlő mértékre az adok-kapok mérlegben, így érezni fogjuk a partnerünk támogatását. Súlyozzunk időben, ráfordított energiában, próbáljuk úgy szétosztani kettőnk között a feladatokat, hogy a végén kiegyenlítettebb legyen a szerep és munkamegosztás.”

Anyagi gondok

Minden családban megesik, hogy kicsit nehezebb időszakba csúsznak. A pénzügyi gondok azonban sok konfliktust szülhetnek. Mi lehet a megoldás rá, hogy ne érezzük folyamatosan a nyomást az anyagi gondok miatt? Boglárka azt mondja, azért, hogy ne ez lebegjen éjjel- nappal a szemünk előtt és ne telepedjen rá a kapcsolatunkra, vagy a családra sem, jelöljünk ki olyan időablakot a héten, amikor ezek a témák kerülnek napirendi pontra. Azonban sem előtte, sem ezt követően – hacsak nem égető kérdésről van szó – ne beszéljünk erről, tudatosan húzzunk határt, így nem terheljük vele annyira a kapcsolatot. 

A cikk a következő oldalon folytatódik. Kattints ide a lapozáshoz >>

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást