5 jel, hogy a hátfájásod valójában vészhelyzetre utal

5 jel, hogy a hátfájásod valójában vészhelyzetre utal

Címlap / Életmód / Egészség / 5 jel, hogy a hátfájásod valójában vészhelyzetre utal

A hátfájás lassan népbetegséggé válik, de ez még nem jelenti azt, hogy bele kellene nyugodnod. Minden esetben kezelést igényel, de ha az alábbi tüneteket is tapasztalod, jobb valóban mielőbb orvoshoz fordulni, mert csak ő tudja kizárni, hogy a hátfájás mögött nem valami súlyosabb probléma áll-e.

Ha hirtelen súlyvesztés kíséri

A magyarázat nélküli, hirtelen jelentkező súlyvesztés sosem jó jel, ha pedig erős hátfájás is kíséri, akkor az akár egy gerinc menti tumor tünete is lehet.

A gerinc melletti tumorok nyomást gyakorolhatnak a csigolyákra és idegekre, ami éles fájdalmat is okozhat, ráadásul míg egyes tumorok kifejezetten itt alakulnak ki, mások már áttétként keletkeznek a tüdőről, a veséről, a prosztatáról vagy a mellekről.

A hátfájásnak és a fogyásnak természetesen számos más magyarázata is lehet, de mivel rendkívül súlyos betegségekről van szó, nagyon fontos, hogy minél előbb kizárd ezeket.

Ha zsibbadás és esetleg inkontinencia kísérik

Ha a hátfájás gyakori vizelési ingerrel, esetleg inkontinenciával is jár, vagy zsibbadást érzel a csípődben, a kismedencédben, a lábaidban, azok a cauda equina szindróma (CES) tünetei lehetnek.

Ilyenkor valami miatt nyomás helyezkedik a gerinc alján lévő izmokra, aminek az oka lehet egy gyulladás, ciszta, tumor, a gerinccsatorna szűkülete vagy a gerinccsigolya előrecsúszása is.

Hogy a maradandó károsodást megelőzzék, nagyon fontos, hogy a lehető leggyorsabban megszüntessék az idegek nyomását – egy súlyosabb esetben valóban minden óra is számíthat, ezért a tünetek jelentkezésekor azonnal érdemes orvoshoz fordulni.

 

Ha felébreszt éjszaka

Sajnos a modern életmód nagyon sokaknál okoz hátfájást, a rossz testtartás vagy a fáradtság okozta kellemetlen tüneteknek azonban pihenés hatására enyhülniük kell.

Ha nem ezt tapasztalod, és a fájdalom éjszaka is olyan erős, hogy többször felébredsz rá – és biztos vagy benne, hogy ezt nem egy nagyon rossz matrac okozza –, akkor minél előbb fel kell keresned az orvosodat, mert előfordulhat, hogy valami fizikailag nyomás alatt tartja az idegeket, esetleg valahol valamilyen gyulladásod van, és emiatt érzel állandó fájdalmat.

 

Ha görcs formájában jelentkezik

Ha a hátfájás nem folyamatos, inkább görcsök formájában, és a hát középső-alsó részén jelentkezik, akkor az akár egy vesekő okozta fájdalom kisugárzása is lehet.

Külön gyanúra adhat okot, ha esetleg kevés vért is látsz a vizeletedben.

Mindenképpen érdemes a lehető leghamarabb felkeresni egy orvost, aki a megfelelő ellátással segíteni tud, hogy a vesekőtől minél gyorsabban, minél kevesebb fájdalommal és a tested számára minél kisebb megterheléssel szabadulj meg.

Ha hasi görcsök kísérik

Az emberi testen keresztülfutó izmok és idegek egymásra hatása miatt előfordulhat, hogy a probléma forrása nem feltétlenül ott van, ahol a fájdalmat érzed.

Bár az ritka, hogy a gerinc menti problémák a gyomor környékén okozzanak fájdalmat, fordítva már megtörténhet a dolog, a hasban jelentkező rendellenesség átsugározhat a hát alsó részére.

Ha erős hasi görcsöket és/vagy a hát alsó részén jelentkező, éles fájdalmat érzel, akkor az akár hasi verőér-tágulat tünete is lehet, ami mielőbbi kórházi ellátást igényel.

Mindenképpen keresd fel vele az orvosodat!

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!