40 felett máshogy kell diétázni: 6 tipp, ami végre valóban segít

40 felett máshogy kell diétázni: 6 tipp, ami végre valóban segít

Címlap / Életmód / Egészség / 40 felett máshogy kell diétázni: 6 tipp, ami végre valóban segít

Ezt nem csak beképzeled magadnak! Kutatások is alátámasztották már, hogy azok a nők, akik a 40-hez közelednek, több változást észlelhetnek a testükben. Egyrészt lelassul az emésztésük, csökkenni kezd az ösztrogén-szintjük, valamint az erek rugalmassága is alacsonyabbá válik, ezek együtt pedig megnehezítik a fogyást. Ezért javasolják, hogy ha már átlépted a 40-et, az alábbiakat változtasd meg az étrendedben!

1. Fogyassz több kalciumot

Ahogy az ösztrogén szintje elkezd lecsökkenni, úgyhogy egyre nehezebbé válik a szervezetednek a kalcium feldolgozása. Ez több szempontból is problémás: az egyik legnagyobb gond, hogy minél alacsonyabb mértékben jut kalcium a testedbe, annál nagyobb esélyed nyílik a csontritkulásra.

Azt javasolják, hogy 40 év felett napi 1000 mg kalciumot fogyassz, 50 felett pedig 1200 mg-ot, amit bizonyos élelmiszerekkel is bejuttathatsz a testedbe. Ilyen a joghurt, a sajt és a tej, de számos gabonapehelyben, mandula- és szójatejben, valamint spenótban és egyéb zöld levelű zöldségekben megtalálható!

Joghurt és műzli
istockphoto

2. Minél több fehérje

Ahogy telnek az évek, úgy az izmaidból is veszíteni kezdesz, viszont ha figyelsz a fehérjebevitelre, ezen a folyamaton is lassíthatsz. Azt javasolják, hogy minden étkezésnél próbálj meg legalább 30 gramm fehérjét megenni, mindegy, hogy milyen formában.

Ez lehet csirke, hal, lencse, bab, szója; érdemes utánajárnod, minek mekkora a tartalma, és minden étkezésedbe becsempészni. Ha ezek mellett elkezdesz tornázni, súlyzós edzéseket csinálni, az eredmény sokkal látványosabb és gyorsabb lesz, mint ha nem figyelnél a fehérje fogyasztására!

Fehérjedús ételek fogyasztása
ehaurylik/depositphotos.com

3. Minél korábban, annál jobb

Ha éjjeli bagoly vagy, sajnos rossz hírünk van, mert kutatások szerint az lenne a legjobb, ha mindig korábban kerítenél sort az étkezésekre. Azaz a reggelit lehetőleg még a korai órákban fogyaszd el, 10 körül jöhet a tízórai, aztán délben ebéd, később uzsonna, és lehetőleg 6 vagy legkésőbb 7-kor a vacsora, annak függvényében, hogy mikor bújsz ágyba.

Azok ugyanis, akik késő este is esznek, felmérések szerint magasabb koleszterinnel és vércukorszinttel rendelkeznek, mint az átlag. Ezek a krónikus betegségek idősebb korban egyre veszélyesebbek, úgyhogy érdemes tényleg irányításod alá venni a napi étkezéseket.

4. Edd meg a „szivárványt”

A zöldség- és gyümölcsfogyasztás életkortól függetlenül fontos, de a magas antioxidáns-tartalmú ételek kifejezeten jelentőssé válnak 40 felett. Ezért mondják, hogy a tányérodnak körülbelül úgy kellene kinéznie, mint egy szivárványnak, azaz minél több különböző színű zöldség és gyümölcs kapjon helyet rajta.

Ez lehet répa, kelkáposzta, áfonya, stb, hiszen ezek nagyon hatékonyak az oxidatív stressz ellen. Maga az oxidatív stressz nagyon sok problémát okozhat, kezdve a látásgondoktól egészen a szívbetegségekig, ám az emberek többsége nem fordít elég figyelmet a „láthatatlan okozóra”, így sok esetben már túl későn kezdenek foglalkozni az oxidatív stressz okozta gondokkal. Egyél színes zöldséget és gyümölcsöt, legalább naponta egyszer, és meglátod, hosszú távon egészen máshogy fogod érezni magad tőlük!

Egészséges táplálkozás 40 év felett
timolina/depositphotos.com

5. Rost, rost, rost

Ahogy írtuk is, az emésztésed 40 felett lelassul, és számos dolog befolyásolja, hogy mennyire. Ha nem mozogsz, és nem étkezel elég egészségesen, ez a mérték magasabb lehet, ami nem csak hízáshoz, de egyéb komoly gondokhoz is vezet. Ezért fontos odafigyelni a rostokra, amelyek nem csak jót tesznek a testednek, de az emésztésedet is képesek felgyorsítani.

Viszonylag sok megtalálható ebből a zöldségekben, magvakban, teljes kiőrlésű péksüteményekben és tésztákban, úgyhogy 40 felett érdemes ezeket fogyasztani. Szintén jó választás rizs helyett a quinoa vagy kuszkusz, amelyek alacsonyabb kalóriások, és szintén az emésztést javítják.

6. Sose felejtsd el az omega-3 zsírsavat

Grillezett hal
istockphoto

A menopauza közeledtével különböző hormonális változások zajlanak le a testedben, amelyek fokozottan hajlamossá tesznek a szívbetegségekre. Kutatások szerint azonban az omega-3 zsírsav képes csökkenteni ennek esélyeit, jót tesz a szívednek, és az általános egészségednek is.

Szakértők szerint hetente kétszer kellene olyan ételt fogyasztanod, amiben ez megtalálható: erre ideális választás elsősorban a lazac, szardínia, hering, tonhal, azonban ha nem vagy túl nagy rajongója a tengeri élőlényeknek, lenmagolajjal, dióval, olívaolajjal és szójababbal is bejuttathatod a szervezetedbe.

Az ajánlott napi mennyiség egyébként 0.3-0.5 gramm, ami egy marék diónak is megfelel. Ha figyelsz erre, egyébként nem csak az egészséged, de a bőröd is meghálálja majd, hiszen hatására a D-vitamin termelés beindul a szervezetedben!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást