11 tipp hátfájás ellen, ami hatékonyabb a fájdalomcsillapítónál

11 tipp hátfájás ellen, ami hatékonyabb a fájdalomcsillapítónál

Címlap / Életmód / Egészség / 11 tipp hátfájás ellen, ami hatékonyabb a fájdalomcsillapítónál

Idővel a hátfájás mindenki életében megjelenhet, függetlenül attól, hogy milyen életmódot folytatunk. Az ülőmunka, a rossz testtartás, az egészségtelen életmód és számos más tényező is könnyen okozhat ilyen jellegű problémákat. Ilyesmit tapasztalva sokan azonnal a különböző vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókhoz fordulnak, pedig vannak hatékonyabb módszerek is a hátfájás enyhítésére és annak megelőzésére. (x)

Az alábbiakban többféle tippet is megosztunk, amelyek nem pusztán átmeneti megoldást nyújtanak a fájdalomra, hanem annak kiváltó okát igyekeznek megszüntetni.

Ergonomikus munkaállomás kialakítása

Amennyiben ülőmunkát végzünk, azaz napi akár 8-10 órát is eltöltünk ülő helyzetben a munkaállomásunknál, akkor elengedhetetlen a megfelelő bútorok beszerzése. Az ergonomikus székek, asztalok és kiegészítők biztosítják, hogy a hosszú munkaórák se tehessenek kárt az egészségünkben. Az ilyen céllal készített bútorok ugyanis figyelembe veszik az emberi test sajátosságait és annak igényeit, miközben segítenek a használójuknak egészséges pozíciót megtartani hosszú távon is.

Persze nem elég, ha csak beszerezzük a jó minőségű ergonomikus székünket és asztalunkat: azokat megfelelően be is kell állítani. Akkor ideális az ülőpozíció, ha a derekunkat és a nyakunkat megtámasztja a széktámla, ha a vállunk nem feszül, hátra van húzva, illetve ha a medencénk nem billen ki semmilyen irányba. A comboknak és a karoknak merőlegesnek kell lenniük a padlóval, a lábfejeknek mindig a földön kell lenniük. A monitort úgy állítsuk be, hogy 15-20 fokkal a szemmagasság alatt legyen, a billentyűzetet pedig körülbelül 90 fokos könyöktartással kell elérnünk, miközben a csuklónkat kitámasztjuk.

Ha ezekre mind-mind odafigyelünk, máris sokat tettünk azért, hogy elkerülhessük a kellemetlen hátfájást.

Aktív életmód

A rendszeres testmozgás hatalmas szerepet játszik a hátfájás megelőzésében és kezelésében. A szervezetnek szüksége van a megfelelő izomzat kialakítására és fenntartására, hogy támogassa a gerincet, a helyes testtartást. Emellett a mozgás fokozza a vérkeringést, amelynek hatására több tápanyag juthat az ízületekbe, javítva azok működését.Próbáljunk beilleszteni legalább heti három alkalommal 30-60 perces mérsékelt intenzitású testmozgást az életünkbe! Jó választás lehet a séta, úszás, jóga vagy könnyű futás, illetve a célzott erősítő edzések.

Helyes testtartás tudatosítása

A helyes testtartás nagyon fontos a hátfájás megelőzésében. Fentebb már említettük, hogy ezt munka közben hogyan tudjuk elérni, de az irodán kívül sem hanyagolhatjuk el a kérdést. Tartsuk mindig egyenesen a hátunkat és a nyakunkat, a vállainkat húzzuk hátra és arra is ügyeljünk, hogy a lábak dolgozzanak! Kezdjünk el tudatosan odafigyelni arra, hogy a törzs, a hát, a váll, fenék, illetve a láb izmai dolgozzanak, ne pedig az ízületeket és szalagokat terheljük!

Megfelelő alvás

Az alvás minősége és mennyisége, valamint annak körülményei is szerepet játszanak a hátfájás kialakulásában vagy épp annak enyhítésében. Válasszunk jó minőségű matracot és párnát, amelyek támogatják a hátunkat és a nyakunkat – ideálisak például a memóriahabos típusok. Arra is ügyeljünk, hogy pihentetően, kényelmesen aludjunk, ezzel ugyanis csökkenthetjük a szervezetünkben a stresszt, a feszültséget, ami szintén ronthat az ortopédiai panaszokon.

Rendszeres gyógytorna

Egy tapasztalt gyógytornász elsősorban mozgásterápiával és különböző manuális megoldásokkal tud segíteni a mozgásszervi problémákon. A szakembertől olyan gyakorlatokat tanulhatunk meg, amelyek erősítik a törzs, valamint a hát izmait, így segítve a helyes testtartás megőrzését. A rendszeres gyógytornás kezelések, valamint az otthon végzett gyakorlatok ezáltal segíthetnek a fájdalom enyhítésében és a hátproblémák kezelésében.

Nyújtás és rugalmasság

A rendszeres nyújtás, valamint a rugalmasságra irányuló gyakorlatok is megoldást jelenthetnek, hiszen enyhítik az izmokban, inakban és ízületekben felgyülemlett feszültséget, miközben javítják a vérkeringést. Kipróbálhatjuk a jógát vagy a pilatest, amelyek nemcsak a hajlékonyságot javítják, de az izmokat is erősítik.

Egészséges táplálkozás és hidratáltság

Az egészséges étrend segíthet fenntartani az ideális testsúlyt, miközben ellátja a csontokat, az ízületek és az izmokat a legszükségesebb tápanyagokkal, például kalciummal és kollagénnel. Emellett a megfelelő mennyiségű víz fogyasztása is elengedhetetlen, hiszen ezzel megelőzhetjük az izomgörcsöket, elláthatjuk az ízületeket folyadékkal és fokozhatjuk a rugalmasságot is.

Stresszkezelés és relaxáció

A stressz és a szorongás is hozzájárulhatnak a hátfájáshoz, így meg kell találnunk azokat a relaxációs technikákat, amelyek számunkra beválnak. Ez lehet a jóga, a meditáció, az irányított légzés vagy akár csak egy séta a szabadban. A stressz kezelése segíthet ellazítani az izmainkat és megelőzni a hátfájást.

Testsúlykontroll

A plusz kilók plusz terhet helyezhetnek a csontjainkra, az ízületeinkre – és gyakorlatilag minden szervünkre, így fokozva a hátfájást. Ha azt gyanítjuk, hogy ez áll a fájdalom mögött, kezdjünk el kíméletes testmozgást végezni – például ússzunk –, és figyeljünk oda a helyes táplálkozásra!

A megfelelő cipő kiválasztása

A megfelelő cipők viselése is nagyon fontos a hát egészsége szempontjából: válasszunk olyan lábbeliket, amelyek kényelmesek és támogatják a láb ízületeit, így könnyebb lesz elérni az egészséges testtartást is.

Káros szokások kerülése

Az alkohol és a dohányzás gyulladást és keringési problémákat okozhat, amelyek hozzájárulhatnak a hátfájáshoz. Próbáljuk meg csökkenteni vagy teljesen elkerülni ezeket a káros szokásokat, hosszú távon az egészségünk hálás lesz érte!

Az egészséges, hátfájástól mentes életmód kialakítása időt és elkötelezettséget igényelhet, de hosszú távon mindenképpen megéri a fáradozást. Az itt felsorolt módszerek segíthetnek megelőzni az ilyen jellegű problémákat, így kevésbé lesz szükségünk a különböző fájdalomcsillapítókra. Ugyanakkor ne feledjük: ha a hátfájásunk súlyos vagy tartós, mindenképp konzultáljunk szakemberrel!

VIDEO Jobb ember vagy, mint hinnéd, ha ez az 5 dolog jellemző rád

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!