10 nő, aki megváltoztatta a történelmet, de férfiak aratták le a babért

10 nő, aki megváltoztatta a történelmet, de férfiak aratták le a babért

Címlap / Kikapcsolódás / 10 nő, aki megváltoztatta a történelmet, de férfiak aratták le a babért

Candace Pert és az ideggyógyászat

Candace agykutató volt, aki még egyetemistaként felfedezett egy receptort, amely az ópiátok beépüléséért felelős. Ez olyan átütő tudományos mérföldkő volt, hogy díjat is nyert vele – a professzora. Amikor Candace felháborodott levelet írt a díjat kiosztó bizottságnak, azt a választ kapta: „Ezt a játékot így játsszák.”  

 

Elizabeth „Lizzie” Magie és a Monopoly

1930-ban Charles Darrow milliomos lett a Monopoly nevű társasjátékkal, mint az amerikai álom igazi megtestesítője. A gond csak az volt, hogy a játékot nem ő, hanem Elizabeth Magie alkotta meg, 30 évvel azelőtt.

Az Angliában bejegyzett Landlord’d game játékkal Darrow előszeretettel játszott barátaival, majd annyit alakított rajta, hogy igazi kapitalista business-játékká züllesztette az eredeti ötletet és szépen be is futott vele.

Lizzie csak egy csekély összeget profitált az egészből.

 

Mileva Marić Einstein és férje relativitáselmélete

Albert Einstein a 20. század legünnepeltebb fizikusa, de első feleségéről szinte semmit tudunk, pedig számtalan bizonyíték van arra, hogy hatalmas mértékben hozzájárult férje sikereihez. Mileva remek matematikus volt és házasságuk ideje alatt esténként együtt kutatták a fizika rejtélyeit.

Közös tanulmányaikra nem került rá a neve, mert akkoriban „kevésbé figyeltek volna fel” egy nő által is fémjelzett kutatásra. Mileva saját karrierjét elengedte, két fiukat is odaadóan nevelte, neve mégis feledésbe merült, mikor Einstein beleszeretett saját unokatestvérébe és elhagyta.

 

Oldalak: 1 2 3

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást