A zero waste életmód könnyebb, mint hinnéd – interjú a Julka tulajdonosával

A zero waste életmód könnyebb, mint hinnéd – interjú a Julka tulajdonosával

Címlap / Életmód / Egészség / A zero waste életmód könnyebb, mint hinnéd – interjú a Julka tulajdonosával

Manapság gyakran hallhatjuk, hogy mennyire jó a zero waste életmód, belevágni azonban jóval kevesebben merünk. Ennek oka az is, hogy a rengeteg információ között könnyű elveszni, na és persze sokszor könnyebb mindent úgy csinálni, ahogy eddig is tettük.

A Julka Zero Waste Webshop tulajdonosa, Gémes Zsófi most neked is segít eligazodni, mit jelent egyáltalán tulajdonképpen a zero waste életmód, és hogyan tehetsz te is többet egyszerűen a környezetedért.

Mit érthetünk alapvetően a zero waste életmód alatt?

A zero waste kifejezés alapvetően azt jelenti, hogy a lehető legkevesebb hulladékot termeljük. Ami elromlik, azt megjavítjuk, felhasználjuk másra, amiből újat veszünk, ott igyekszünk fenntartható módon készült, lebomló anyagokból előállított, tartós termékeket venni.

Fotó: facebook.com/julka.hu

Te mikor ismerkedtél meg vele, és miért tartod fontosnak?

Nekem a legkisebb gyerek születése után lett egyre fontosabb, hogy mit kenek a gyerekre, mivel érintkezik nap mint nap. Vele mosható pelenkát kezdtünk használni, ami nagyon bevált. Ez fokozatosan hozta magával, hogy egyre több mindenből igyekeztem környezetbarát, fenntartható változatot keresni, vannak termékek, amiket meg teljesen elhagytam, ilyen például az öblítő. Szépen, lassan lecserélődtek a tisztítószerek, a kozmetikumok. 

Fotó: facebook.com/julka.hu

Minek hatására döntöttél úgy, hogy átveszed a Julkát, és mi a küldetésetek?

A férjemmel összesen négy gyerekünk van, a legkisebb születése után kezdtünk gondolkodni, hogy hogyan akarjuk szervezni az életünket. A korábbi munkahelyemre sajnos négy órában nem tudtam visszamenni. Tervezgetni kezdtünk egy kis boltocskát, ahol mosható pelenkát, hordozókat és alap háztartási cikkeket szerettünk volna árulni. Aztán jött a Covid és a gazdasági változások, így ezt kénytelenek voltunk elengedni. Ekkor jött szembe a Julka, ami nagyon passzolt az elképzeléseimhez. Szeretném megmutatni, hogy a környezetbarát, fenntartható élet nem luxus és nem nehéz.

Fotó: facebook.com/julka.hu

Milyen termékkínálattal várjátok a vásárlókat?

A legfontosabb jelenleg a saját, Owaster márkájú textilkollekció, amit viszonteladóknak is értékesítünk, így megtalálhatók például a Zöldbolt és a Tebe boltok polcain is. Konyharuhák, törlőkendők, nasitasik, mosható tea- és kávéfilter, szappanzsák, cekkerek, mosható pelenka betétek, arctisztító korongok, melltartó korongok stb. 

A másik nagy szegmense a webáruháznak a fém borotvák, melyeket nagyon szeretnek a vásárlók. Forgalmazunk borotvaszappant, pengét és borotvapamacsot is. Tartunk menstruációs kelyheket, illetve nemrég kerültek be a mosható menstruációs bugyik választékba. Ezeken kívül igyekszünk a háztartási termékek választékát is bővíteni, folyamatosan tesztelem itthon a szóba jöhető cikkeket.

Fotó: facebook.com/julka.hu

Számodra melyek voltak az eddigi legpozitívabb pillanatok a zero waste életmódhoz kapcsolódóan?

Nekem a mosható pelenkákkal indult minden. Bölcsészként alaposan utánaolvastam a témának, jól el is vesztem a sok információ között. Aztán egy Pici Piacon vettem 3 pelenka külsőt és belevágtunk. Hatalmas meglepetés volt, hogy a gyakorlatban mennyire könnyű és egyszerű. Azóta én is váltottam, tampon helyett kelyhet használok és mosható menstruációs bugyit. Mindkettő annyival kényelmesebb és kezelhetőbb, hogy nem is értem, miért nem váltottam hamarabb. 

Fotó: facebook.com/julka.hu

Mit ajánlanál azoknak, akik szeretnének többet tenni a fenntarthatóságért, de még teljesen kezdők?

Hogy lehet apró lépésekben haladni. A fenntarthatóságnak nem az a lényege, hogy dobjunk ki mindent, azán vegyünk helyette újat. Ha elfogy a mosószer, vegyünk helyette környezetbarát változatot. Ma már sok csomagolásmentes boltban a flakont is újra lehet tölteni. Számos kiváló, hazai márka van a piacon, néhányan a csomagolást is visszaveszik. Ha elfogy a tusfürdő, vannak szuper szappanok, fantasztikus illatokban. ha fogkefét kell cserélni, vegyünk bambuszt. Szépen, lassan átalakul a háztartásunk. 

Fotó: facebook.com/julka.hu

Milyen jövőbeli terveid vannak a Julkával?

Rengeteg szuper ötletem van. Igyekszem a legtöbb terméket hazai forrásból beszerezni, de van néhány ötletem az Owaster termékpaletta bővítésére is. Szeretnék több vásárba eljutni, mert a személyes találkozás a vásárlókkal mindig nagy élmény. Még nem engedtem el teljesen egy saját boltocska gondolatát sem, de ez egyelőre még távoli terv.

Nyitófotó: facebook.com/julka.hu

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!