Joggal aggódik a pénz miatt a Z generáció

Joggal aggódik a pénz miatt a Z generáció

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Joggal aggódik a pénz miatt a Z generáció

Világszerte sok Z generációs ember számol be arról, hogy a jelenlegi gazdasági instabilitás miatt szorongást érez. A Deloitte 2022-es globális felmérésének adataiból kiderül, hogy a Z generációs válaszadók egyharmada minden más aggodalmat felülmúlóan aggódik a megélhetési költségek miatt. 45%-uk fizetésről fizetésre él, és több mint egynegyedük kételkedik abban, hogy kényelmesen fog tudni nyugdíjba vonulni.

A Z generáció aggodalmai teljesen jogosak

Bár a bizonytalan gazdaság hatásai mindenkit érintenek, a Z generáció – a nagyjából 1997 és 2012 között születettek – különösen aggódik a pénz miatt. Mivel ők még csak most kezdik megalapozni önmagukat, pénzügyi terhek rövid távon is megviselik őket. Ez pedig kihathat arra, hogy hogyan tudják – vagy nem tudják – megtervezni az útjukat és a jövőjüket. És sajnos a szakértők szerint joggal aggódnak.

Még a jelenlegi gazdasági körülmények kialakulása előtt a fiatalabb generációknak szüleiknél nagyobb küzdelmet kellett folytatniuk a pénzügyi kihívások leküzdése és az olyan fontos mérföldkövek elérésére való felkészülés terén, mint a lakástulajdonlás. 

A Világgazdasági Fórum Új Gazdaság és Társadalom Központjának az Egyesült Államokra és Dél-Európára vonatkozó kutatása például kimutatta, hogy a fiatalabb generációk sokkal kisebb valószínűséggel rendelkeznek saját lakással, mint az idősebb generáció tagjai ugyanebben az életkorban. Az egyik fő probléma az, hogy a lakások medián ára fokozatosan emelkedik a medián jövedelemhez képest. Gonzalo Paz-Pardo kutató, az Európai Központi Bank vezető közgazdásza szerint nem arról van szó, hogy a fiatalabb generációk nem akarnak saját tulajdonban lenni – hanem arról, hogy nem tudnak.

Ezzel párhuzamosan a fiatalabb generációk bérei sem emelkednek olyan mértékben, mint korábban. Az Egyesült Államokban az elmúlt öt évtized általános bérnövekedése ellenére a megélhetési költségek messze meghaladták a béremelések ütemét. Ez különösen a legfiatalabb generációt érinti. Egyes elemzések szerint az Egyesült Államokban a Z generációnak 86%-kal kevesebb vásárlóereje van, mint a Baby Boomer generációnak volt ugyanebben az életkorban.

Pénzügyi aggodalom Z generáció
Astarot/istockphoto.com

Egyre nagyobb pénzügyi nehézségek

A világjárvány tovább növelte a pénzügyi nehézségeket. A Bankrate pénzügyi összehasonlító szolgáltatás által 2021-ben végzett amerikai felmérés adatai szerint a járvány miatt a 18 és 35 év közötti fiatalok 59%-a az idősebb generációkhoz képest nagyobb valószínűséggel halogatja az élet nagy mérföldköveit. Ez az arány a 35 és 55 év közöttiek esetében 40% volt. Az 55 éves vagy idősebb válaszadók esetében pedig 23%-ra csökkent. 

A mai egyre bizonytalanabb gazdasági körülmények pedig tovább súlyosbítják a pályakezdő fiatalok küzdelmét.

A globális infláció emberek milliárdjainak mindennapi életét nehezíti meg, mivel a költségek az egekbe szöknek. A Refinitive és a nemzeti statisztikai hivatalok adatai szerint az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban a fogyasztói árak inflációja 2022 augusztusában 9,9%, illetve 8,3% volt. Ugyanezek az adatok azt mutatják, hogy Argentínában a helyzet még szélsőségesebb. Itt az infláció 78,5%-ra szökött fel, Törökországban pedig közel 80%-os árnövekedést tapasztalunk.

Az energiaárak néhány országban szintén válságos szintre emelkedtek – ez a probléma különösen az Egyesült Királyságban jelentkezett. Emellett a magasabb kamatlábak a fenyegető recesszió veszélyét is fokozzák. Mindez pedig különösen rossz hír annak a generációnak, amelyiknek még esélye sem volt semmiféle tartalék felhalmozására.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást