5 pár-típus és ahogyan a vitákat kezelik. Te melyikbe tartozol?

5 pár-típus és ahogyan a vitákat kezelik. Te melyikbe tartozol?

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / 5 pár-típus és ahogyan a vitákat kezelik. Te melyikbe tartozol? / 2. oldal

Ellenséges párok

Mindenki környezetében van legalább egy ilyen párocska. Őket arról lehet megismerni, hogy bármiféle szűrő nélkül kiabálnak egymásra kígyót-békát. Veszekedéseik többnyire meddőek és sosem végződnek látványos kibékülésben. Egymást hibáztatják mindenért, visszatérő frázisok a „Te bezzeg…” „Te soha nem” és a „Miattad van, hogy”. A felek akkor vitázhatnának konstruktívabban, ha egymás vádolása helyett a saját szemszögükből közelítenék meg a konfliktusokat. Például ha úgy kezdenék a mondandójukat, hogy „Úgy gondolom…” vagy „Nekem rosszul esik, mikor…”.

Elhidegült párok

Ebben a párkapcsolatban a felek már nem törődnek semmivel: sem magukkal, sem párjukkal, sem magával a kapcsolattal. Egyikük sem hajlandó változtatni vagy akár egy kis lépést tenni annak érdekében, hogy jobbra forduljanak a dolgok, nem is hisznek már abban, hogy ez lehetséges. Ez egy mérgező körforgás, nem érdekli őket, mennyire megbántják a másikat.

Olyan sérelmeket tartanak magukban, amiket már nem tudnak és nem is szándékoznak megbocsátani.

A kapcsolat nem menedék és örömforrás számukra, mindketten állandó harckészültségben vannak. A jó hír az, hogy a pszichológusok azt mondják, hogy addig, amíg a felek bármit is éreznek a másik iránt – legyen az akár neheztelés vagy düh – addig mindig van remény a kapcsolat megmentésére. Ennek egy ilyen helyzetben úgy érdemes nekiállni, hogy a felek felhúzzák a fehér zászlót és vádaskodás, önsajnálat és méreg nélkül leülnek egymással megbeszélni, mit szeretnének és merre tart a kapcsolat. Ha úgy érzik, érdemes küzdeniük egymásért, akkor van remény és jó ötlet lehet egy mediátor bevonása, aki a kommunikációt segíti. Csak akkor menthetetlen a dolog, amikor már beállt a közöny. 

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást