A vírusölő japán szellem meghódítja az internetet: így „igézheted meg” te is

A vírusölő japán szellem meghódítja az internetet: így „igézheted meg” te is

Címlap / Otthon / A vírusölő japán szellem meghódítja az internetet: így „igézheted meg” te is

Korábban már írtunk arról, mennyire veszélyes lehet bedőlni a járvánnyal kapcsolatos tévhiteknek és kamu gyógymódoknak. Ez a japán csodalény azonban, ha ellenszert nem is jelent a vírusra, abban segíthet, hogy kicsit jobb kedved legyen, és mivel a „megidézéséhez” semmi mást nem kell tenned, csak lerajzolnod, jó módja lehet a vészhelyzet miatti feszültség feloldásának akár a gyerekekkel közösen is.

Amabie egy jókai, akinek hatalmában áll elűzni a járványokat. A jókai gyűjtőnév a japán folklórban, a legkülönbözőbb természetfeletti lényeket foglalja magába. Első említése egy 1846-os dokumentumban található. A történet szerint egy kormánytisztviselő titokzatos zöld fényt vizsgált a vízben az egykori Higo tartományban (a mai Kumamoto prefektúra).

Amikor megérkezett a fény forrásához, egy zöld fénnyel világító lényt talál halszerű farokkal, hosszú hajjal, három ujjszerű lábbal és egy csőrrel.

Amabie bemutatkozik a férfinek, és két dolgot jósol neki: gazdag termés áldja meg Japánt a következő hat évben, és egy járvány hatalmas pusztítást okoz az országban. Azonban, ha lerajzolják a képét, és azt továbbadják annyi embernek, amennyinek csak tudják, a tragédia megelőzhető.

 

A különös találkozást megírták az újságban, egy fametszet társaságában, ami Amabiét ábrázolta, és segített, hogy a képe egész Japánban elterjedjen.

Az elmúlt 174 évben aztán Amabie nem igazán került a figyelem középpontjába, a koronavírus kitörésével azonban megjelent a közösségi médiában, az #AMABIEchallange hashtag pedig már angol nyelven is szerepel, vagyis nem csak a szigetországban remélnek szerencsés fordulatokat a jókaitól.

Amabie képmását azóta számos illusztrátor osztotta meg, de feltűnt már lufifigura, keksz vagy éppen gyermekrajzok formájában is. A japán folklór szakértői emlékeztetnek rá: a jókaik egészen a legutóbbi időkig inkább rémisztő, nagy hatalmú lényként jelentek meg ezekben a történetekben, a legújabb generáció azonban már inkább barátságos, megnyugtató jelenségként gondol rájuk, ez látszik is azon, ahogyan például Amabie ábrázolása változott az elmúlt időkben.

A jókaik a nehéz időkben megnyugvást hozhatnak, egyfajta talizmánként gondolnak rájuk az emberek, és bár természetesen a kézmosást és a fizikai távolságtartást nem helyettesíthetik – ezt nem is állítja senki! – abban segíthetnek, hogy az emberek mentálisan könnyebben viseljék a kivételes helyzetet, ami szintén fontos tényező.

A japán kultúrában ez cseppet sem számít szokatlan eseménynek: 2016-ban, amikor Kumamoto városát földrengés rázta meg, a város kabalafigurája, a mosolygós, ölelnivaló medve, Kumamon rengeteg embernek hozott reményt és megnyugvást.

 

Amabie azután hódította meg a közösségi médiát, hogy egy cég március 17-én a Twitteren arra buzdította a művészeket, hogy osszák meg a saját jókaiábrázolásukat, hogy ezzel is segítsék a járvány elűzését. Az Amabie-kihívásba azóta a japán egészségügyi miniszter is beszállt, és sokan meg vannak róla győződve, hogy Amabie a maga módján tényleg segít a nehéz idők leküzdésében.

„Nagyon sok most a sötétség a világban”

– mondja Mari Okazaki, az egyik illusztrátor, aki maga is megosztotta a saját Amabie-rajzát.

„Amikor az emberek festenek vagy rajzolnak, az megnyugtatja őket, így Amabie rajzolása jót tesz magunknak és másoknak is. Számos művész kiveszi a részét ebből a játékból, és ez szerintem jó dolog.”

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást