Kikapcsolódás / Szórakozás

5 világhírű magyar könyv, amit mindenkinek el kell olvasnia egyszer az életben

Rejtő Jenő: Piszkos Fred, a kapitány

Az író P. Howard álnéven közölt regényéről a mai napig sokan vitatkoznak, vajon szépirodalmi alkotásnak tekinthető-e vagy sem.

A kérdést nyugodtan hagyjuk az irodalmárokra, mi inkább élvezzük azt a fergeteges stílust, fanyar iróniát és pazar szófordulatokat, melyekkel Rejtő karakterei megörvendeztetnek bennünket.

Van itt minden, ami egy jó történethez kell: szerepcsere, régi családi titkok, trónfosztás és szerelem, de legfőképpen humor, humor, és humor a könyv minden oldalán. Ha az a típus vagy, aki nem találja viccesnek az „alánevetős” sorozatokat, viszont élsz-halsz az abszurd humorért, Piszkos Fred és társai neked teremtődtek.

Ottlik Géza: Iskola a határon

Az Iskola a határon 1959-es megjelenésekor csak halk visszhangot váltott ki, de aki olvasta, tudja, milyen jelentős alkotásról van szó – a ’70-es években egyébként már példaértékűnek tartották.

A cselekmény helyszíne egy, a trianoni szerződés után az országhatáron álló iskola, melynek főszereplői az itt élő fiúk, akik zárt közösségben, a maguk szigorú szabályai és hierarchiájuk szerint élnek. Nem könnyű dolog egy ilyen közösségbe beilleszkedni, és nem könnyű dolog felnőtté válni sem.

A regény azt a tipikusan kamaszosnak tartott, de valójában egész életünkben elkísérő problémát járja körbe, miszerint a világot nem lehet megváltoztatni, mégsem élhetünk benne úgy, hogy megalkuszunk és feladjuk az elveinket. De mi akkor a megoldás? A könyv végére mindenki megtalálja a helyét.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást