Ezek a világ legnépszerűbb kutyafajtái

Ezek a világ legnépszerűbb kutyafajtái

Címlap / Életmód / Család / Ezek a világ legnépszerűbb kutyafajtái

Kicsik és nagyok, ölelgetésre vagy kőkemény munkára tenyésztettek – a kutyák nagyon különbözőek, ám egytől egyig imádnivaló lények. Az alábbi fajták azonban különösen népszerűnek bizonyulnak.

2024-ben az Amerikai Kennel Klub 201 kutyafajtát ismer el. Ám még ennyi választási lehetőség mellett is, a kutyatulajdonosok egyértelmű preferenciát mutatnak bizonyos fajták iránt. A csivaváktól a dán dogokig, íme a legnépszerűbb kutyafajták világszerte az internetezők szerint.

A világ legnépszerűbb kutyafajtáinak meghatározásához a We Love Doodles az Instagram-posztokból és a keresőmotorok lekérdezéseiből származó adatokat elemezte. A top 10 fajta 386,51 millió Instagram hashtaget és 13,67 millió nemzetközi havi keresést hoz magával.

Mindenki kedvenc kicsi, de annál nagyobb személyiséggel bíró kutyafajtája nem meglepő módon vitte a pálmát. A We Love Doodles szerint a csivavákra havonta 1,5 millió keresés és 53 millió Instagram hashtag vonatkozik. A csivavákat a temperamentumos személyiségük mellett kis méretük miatt is nagyra értékelik, hiszen emiatt ez a kutyafajta ideális választás a lakásban tartásra. A ma élő legkisebb kutya egyébként egy teáscsésze méretű csivava, akit Pearlnek hívnak.

A lista második helyén a francia bulldog áll. A kifejezetten társállatnak tenyésztett kutyák ugyanolyan jó természetűek, mint amilyen imádnivalóak. Ez magyarázza, hogy a fajta 51 millió Instagram hashtaget és 1,13 millió online keresést halmozott fel havonta.

A mopszok a harmadik helyen állnak.

Az ókori Kínában ölbeli kutyáknak tenyésztették ki a fajtát, amely egykor királyi bánásmódban részesült a császárok részéről. A különleges külsejű kutyákkal ma is kis királyokként bánnak gazdáik. A jelentés szerint havonta 1,3 millió keresés és nagyjából 47 millió Instagram hashtag kapcsolódik a mopszokhoz.

Úgy tűnik, hogy a kistestű fajták különösen népszerűek az interneten, a buldogok, tacskók és pomerániaiak szintén a top 10-ben szerepelnek. A legmagasabban rangsorolt nagytestű kutyafajta, a golden retriever a 4. helyen. Bár akár 75 kilósra is megnőhetnek, a fajta nem véletlenül számít népszerűnek. A golden retrieverek híresek intelligenciájukról, barátságosságukról és engedelmes természetükről.

Evgeniya Shihaleeva/istockphoto.com

Íme az 50 legnépszerűbb kutyafajta az internet szerint:

 1. Chihuahua
 2. Francia bulldog
 3. Mopsz
 4. Golden retriever
 5. Bulldog
 6. Tacskó
 7. Uszkár
 8. Pomerániai
 9. Német juhászkutya
 10. Border collie
 11. Shih Tzu
 12. Beagle
 13. Goldendoodle
 14. Shiba Inu
 15. Cocker spániel
 16. Boston terrier
 17. Labrador retriever
 18. Rottweiler
 19. Máltai selyemkutya
 20. Ausztrál juhászkutya
 21. Yorkshire terrier
 22. Kokapu
 23. Labradoodle
 24. Dán dog
 25. Bullterrier
 26. Staffordshire Bullterrier
 27. Cani Corsi
 28. Whippet
 29. Cavalier King Charles spániel
 30. Samoyed
 31. Bichon Frise
 32. Collie
 33. Akita
 34. Maltipoo
 35. Berni pásztor
 36. Chow Chow
 37. Weimaraner
 38. Mastiff
 39. Vizsla
 40. Dalmata
 41. Papillon
 42. Basset Hound
 43. Olasz agár
 44. Cavapoo
 45. Miniatűr schnauzer
 46. Havanese
 47. Dobermann pincser
 48. Malinois
 49. Afrikai oroszlánkutya
 50. Újfundlandi 

Mi a helyzet itthon?

A népszerűségi lista egyébként Magyarországra szűkítve is sok átfedést mutat. A kisállat-gondozók és kutyasétáltatók nemzetközi intézete minden évben rangsorolja, hogy az adott évben melyek a népszerű kutyafajták. Ennek meghatározásához többek között eladási és örökbefogadási statisztikákat, állatorvosok által kiadott törzskönyveket, illetve más adatbázisokat használnak fel.

Ezek alapján Magyarországon az alábbi kutyák számítanak most a legkedveltebbeknek:

 1. Német juhászkutya
 2. Francia bulldog
 3. Angol bulldog
 4. Yorkshire terrier
 5. Magyar vizsla
 6. Tacskó
 7. Amerikai staffordshire terrier
 8. Chihuahua
 9. Boxer
 10. Golden retriever

Nyitókép: Ksenia Raykova/istockphoto.com

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!