Veszélyes, ha megpróbálod visszatartani a tüsszentést

Veszélyes, ha megpróbálod visszatartani a tüsszentést

Címlap / Életmód / Egészség / Veszélyes, ha megpróbálod visszatartani a tüsszentést

Voltál már olyan helyzetben, hogy nagyon erősen tüsszenteni akartál, de úgy döntöttél, hogy akárhogyan is legyen, de visszatartod? Ilyen tipikusan az, ha mondjuk tömegközeledéssel utazol, könyvtárban tanulsz vagy más olyan helyszínen vagy, ahol kellemetlen lehet az egész teret már csak a tüsszögésed hangjával betölteni, nem beszélve az esetlegesen a levegőbe kerülő kórokozókról.

Miért kell egyáltalán tüsszentenünk?

Tüsszenteni leginkább akkor szoktunk, ha valami irritálja az orrunkat. A testünk ilyenkor ki akarja lökni mindazokat a dolgokat, amiknek nem szabadna a légutakba kerülnie (például a baktériumoknak, a polleneknek vagy a süteménymorzsáknak). Ezáltal pedig egyértelmű, hogy ha a kórokozók nem távoznak az orrlyukainkon keresztül. A fülünkbe vagy más helyekre jutnak, ami különféle fertőzésekhez vezethet.

Mi zajlik le tüsszentés során a testünkben?

Alapvetően tüsszentés előtt nyomás gyülemlik fel a testünkben, és ha ragaszkodunk hozzá, hogy megakadályozzuk a felszabadulását, a torkunkat és az orrunkat is irritálhatjuk. A Ráadásul a tüsszentés visszatartásával a hallásunknak is árthatunk. 

Ennek oka, hogy az elzáródott levegő megpróbál menekülési útvonalat találni, és végül a fülön, azon belül is a dobhártyán keresztül távozik. Ilyenkor megnő a kockázata a dobhártyaszakadásnak, ami pedig még ennél is rosszabb, hogy az egész hallóterületen fertőzést okozhat.

Mit kockáztatunk azzal, ha visszatartjuk a tüsszentést?

Egyre több jel utal arra, hogy mindegy, hogy hol vagy és milyen indokod van arra, hogy visszatartsd a tüsszentést, jobb, ha nem teszed, mert árthatsz vele az egészségednek. A pillanatnyi rossz érzés a legkisebb kockázat, aminek kiteheted magad. Egy brit állampolgár például egyenesen úgy járt, hogy súlyosan megsérült a torka.

A 34 éves férfi tényleg csupán annyit tett, hogy erőltette a tüsszentés visszatartását, azonban a művelet olyan szerencsétlenül sült el, hogy miután mégiscsak tüsszentett, alig tudott beszélni és nyelni, közben pedig erős fájdalmat érzett. De mi történt valójában?

A The BMJ című orvosi folyóirat számolt be arról, hogy a Leicester Egyetemi Kórház szakorvosainak egy csoportja elemezte az úriember esetét. Arra a következtetésre jutottak, hogy jobb, ha semmilyen esetben sem próbáljuk meg visszatartani a tüsszentést. 

„Az elzáródott orrlyukakon és a szájon keresztül történő tüsszentés korlátozása veszélyes manőver, amit kerülni kell” – mondta az egyik szakorvos, majd hozzátette, hogy a manőver számos szövődményhez vezethet. Ilyen például a pneumomediastinum (ami akkor fordul elő, ha levegő szorul a mellkas és mindkét tüdő közé), a dobhártya perforációja a fülben. Sőt még az agyi aneurizma is sérülhet, méghozzá úgy, hogy a tüsszentés erőltetett visszatartása miatt felesleges víztöbblet keletkezik az agyban.

AleksandarGeorgiev/istockphoto.com

Mit tehetsz, hogy elkerüld a kellemetlen kockázatokat?

Ne feledd, hogy bármilyen helyen is vagy, az egészséged a legfontosabb, ezért a legjobb, ha utat engedsz a tüsszentésnek. Soha nem ok nélkül kell tüsszentened, hiszen minden esetben valamilyen oda nem illő dolog kerül az orrlyukaidba, amik akkor a legkevésbé veszélyesek rád, ha minél előbb távoznak.

Éppen ezért készülj fel arra, hogy a tüsszentés bármikor és bárhol jöhet: mindig legyen nálad papír zsebkendő és antibakteriális törlőkendő. Ne zavartasd magad amiatt, ha éppen sok ember között vagy egy csendes helyen vagy. A kórokozók még egy visszatartott tüsszentés esetén is a levegőbe kerülhetnek. Jobb, ha előveszel egy tiszta papírzsebkendőt, alaposan kifújod az orrodat, majd antibakteriális törlőkendővel alaposan letörlöd a tenyeredet. Ez a lehető legjobb megoldás, amit magadért és a környezetedért is megtehetsz.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!