Veszélyes, ha megpróbálod visszatartani a tüsszentést

Veszélyes, ha megpróbálod visszatartani a tüsszentést

Címlap / Életmód / Egészség / Veszélyes, ha megpróbálod visszatartani a tüsszentést

Miért kell egyáltalán tüsszentenünk?

Tüsszenteni leginkább akkor szoktunk, ha valami irritálja az orrunkat. A testünk ilyenkor ki akarja lökni mindazokat a dolgokat, amiknek nem szabadna a légutakba kerülnie (például a baktériumoknak, a polleneknek vagy a süteménymorzsáknak). Ezáltal pedig egyértelmű, hogy ha a kórokozók nem távoznak az orrlyukainkon keresztül. A fülünkbe vagy más helyekre jutnak, ami különféle fertőzésekhez vezethet.

Mi zajlik le tüsszentés során a testünkben?

Alapvetően tüsszentés előtt nyomás gyülemlik fel a testünkben, és ha ragaszkodunk hozzá, hogy megakadályozzuk a felszabadulását, a torkunkat és az orrunkat is irritálhatjuk. A Ráadásul a tüsszentés visszatartásával a hallásunknak is árthatunk. 

Ennek oka, hogy az elzáródott levegő megpróbál menekülési útvonalat találni, és végül a fülön, azon belül is a dobhártyán keresztül távozik. Ilyenkor megnő a kockázata a dobhártyaszakadásnak, ami pedig még ennél is rosszabb, hogy az egész hallóterületen fertőzést okozhat.

Mit kockáztatunk azzal, ha visszatartjuk a tüsszentést?

Egyre több jel utal arra, hogy mindegy, hogy hol vagy és milyen indokod van arra, hogy visszatartsd a tüsszentést, jobb, ha nem teszed, mert árthatsz vele az egészségednek. A pillanatnyi rossz érzés a legkisebb kockázat, aminek kiteheted magad. Egy brit állampolgár például egyenesen úgy járt, hogy súlyosan megsérült a torka.

A 34 éves férfi tényleg csupán annyit tett, hogy erőltette a tüsszentés visszatartását, azonban a művelet olyan szerencsétlenül sült el, hogy miután mégiscsak tüsszentett, alig tudott beszélni és nyelni, közben pedig erős fájdalmat érzett. De mi történt valójában?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást