A rák talán a legijesztőbb prognózis, amit hallhatunk. Minél előbb sikerül diagnosztizálni, annál nagyobb az esélye annak, hogy a különböző kezelések, életmódváltó szokások bevezetésének következményeként sokkal jobbak lesznek a túlélési esélyek.
VIDEO Pár percben megtanítalak, hogyan készíts elbűvölő Valentin-napi sminket
A 2017-es tanulmány megállapította, hogy az A-vércsoporttal összehasonlítva a nem A-típusú vércsoportok 20%-kal alacsonyabb rizikóval jártak a gyomor-bél traktusban, különös tekintettel mind a gyomorrákra, mind a vastagbélrákra. A kutatók szerint a gyomorrákhoz hasonlóan az A-vércsoportúak esetében jelentősen megnövekedett a vastagbélrák kockázata.
Mi lehet ennek az oka?
Az American Cancer Society elmondta, hogy bár az A-típusú vér a gyomorrák megnövekedett kockázatával jár, az okok egyelőre nem azonosíthatóak biztosan. Elméletek azonban már vannak, többek között az, hogy egyes baktériumfertőzések gyakoribbak az A-típusú embereknél.
Ezek a baktériumok nagyon sokáig észrevétlenül jelen vannak az emberi szervezetben és sebeket okozhatnak a gyomor nyálkahártyájában vagy a vékonybél felső részében. Sokaknál semmilyen érezhető tünetet, vagy mérhető elváltozást nem okoznak, másoknál viszont a fertőzés egészen a gyomorrákig vezethet.
A cikk folytatódik, lapozz!