Mi pontosan a prosecco?
A prosecco egy Olaszországból származó habzó fehérbor. Technikailag lehet erősebben buborékos (spumante), gyengébben habzó (frizzante), és szén-dioxid mentes (tranquillo), függően attól, hogy milyen formában állítják elő. Ezek közül a legismertebb és legkönnyebben beszerezhető az erősebben buborékos változat. Sokan tévesen pezsgőnek tartják, és gyakran keverik össze a champagne-nal. Így azonban hivatalosan csak azokat az italokat hívhatjuk, amelyek a franciaországi Champagne régióból származó pezsgők.
Elég, ha csak arra gondolunk, hogy van egy torta, amihez ugyanazokat a hozzávalókat használjuk (mint például a szőlő), és pontosan ugyanúgy készítjük el. De ha ezt Franciaország helyett mondjuk Olaszországban tesszük, ottani alapanyagokból, nem nevezhetjük francia süteménynek. Így ha igazi proseccós pogácsát szeretnél készíteni, akkor a valódi olasz ital egyik verziójára lesz szükséged hozzá.
Európa tele van védett eredetmegjelölésekkel, akár olyan borok esetében, mint a champagne vagy a prosecco. Ez az ételekre is igaz. Például az igazi pármai sonkának az olaszországi Pármából kell származnia. A cél az, hogy tudd, valóban azt az ízt tapasztalod, amit a pármai sonka vagy éppen a prosecco íze takar, hiszen bár lehetnek fantasztikus utánzatok, mégsem ugyanaz, mint egy eredeti termék esetében.
Hogyan készíthetsz vele pogácsát?
A proseccós pogácsa különlegességét elsősorban magának az italnak az íze adja, éppen ezért érdemes egy üveg valódi proseccót beszerezned hozzá. Maga a sütemény elkészítése egyáltalán nem bonyolult, és az előkészületekkel együtt nagyjából fél óra után már ki is veheted a sütőből. Egy biztos: ha pontosan betartod a recept lépéseit, egy nem hétköznapi, de fantasztikus édességet fogsz kapni.
Hozzávalók 6-8 darabhoz:
- 350 g világos búzaliszt
- 55 g extra finom porcukor
- 1 tk finomra aprított friss kakukkfű
- 1/2 teáskanál tengeri só
- 125 g tejszínhab
- 125 ml prosecco
- 2 evőkanál tej
- Vaj (a tepsi kikenéséhez)
- Tejszín és lekvár a tálaláshoz (opcionális)
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 220°C-ra.
- Vajazz ki enyhén egy nagy tepsit.
- Szitáld egy közepes méretű tálba a lisztet.
- Keverd hozzá a liszthez a cukrot, a kakukkfüvet és a tengeri sót.
- Öntsd hozzá a tejszínt és a proseccót, majd keverd az egészet addig, amíg lágy tészta nem lesz belőle.
- Helyezd a tésztát egy enyhén lisztezett munkafelületre, és gyúrd össze óvatosan. Nagyjából 1-2 percre van szükség ahhoz, hogy összeálljon.
- Nyújtsd ki a tésztát sodrófával kb. 1,5 cm vastagra, és kerek pogácsaszaggatóval vágj ki 6-8 pogácsát (egyenként 7-8 centi átmérőjűeket).
- Tedd a kiszaggatott pogácsákat az előkészített, kivajazott tepsibe, és kend le őket tejjel.
- Nyújtsd ki a maradék tésztát 1-2 további pogácsa kiszaggatásához.
- Tedd a tepsit a sütőbe, és süsd nagyjából 10-15 percig a pogácsákat.
- Végezz tűpróbát. Ha jó a pogácsák tésztájának az állaga, és a színük is aranybarnás, el is készültek.
- Igény szerint lekvárral és/vagy tejszínhabbal tálaljuk.
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!