Hogyan köszön a gyerek? Gyermek etikett szabályok vendégváráshoz

Hogyan köszön a gyerek? Gyermek etikett szabályok vendégváráshoz

Címlap / Életmód / Család / Hogyan köszön a gyerek? Gyermek etikett szabályok vendégváráshoz

Megnyitni otthonunk ajtaját egy szeretetteljes gesztus barátaink, családtagjaink felé. Azonban valljuk be őszintén, hogy nem mindig zökkenőmentes, legfőképpen gyermektársaságban. A ráfordított energia, idő sok esetben úgy érezhetjük hogy nem térül meg egy-egy kellemetlen szituáció vagy egész egyszerűen az ismerthiányból adódóan. 

Néhány kedves jótanáccsal felkészíthetjük a család minden tagját, kellemes perceket ajándékozva érkező vendégeinknek és a vendéglátóknak egyaránt.

Köszönés

Érdemes feleleveníteni a legkisebbeknek a köszönés funkcionális és illemtudó módját. Már szó esett minderről egy korábbi cikkünkben.

A kedves mosoly és az érthető, megfelelő szóhasználat minden korosztályban a legfontosabb tudnivaló. Egészen kis korban mindezt az integetés, a dobott puszi is helyettesítheti. Messziről kerüljük el az erőltetett formulákat, rossz érzést és feszültséget kelthetnek gyermekeinkben. Ne feledjük hogy a felnőttek által képviselt példa, mely megalapozza a gyermekek hozzáállását az efféle szituációkhoz. Ha apa kézfogással, anya néhány kedves szóval fogadja a vendégeket, a gyerekek is hasonló módon fognak viselkedni.  

Vendégvárás etikett gyermektársaságban
eyecrave/istockphoto.com

Ajándék

Miután a köszönés már nem jelent problémát, jöhet az ajándék.

A magyar és számos egyéb kultúrában szerencsére létezik még az a figyelmes gesztus miszerint aki vendégségbe érkezik ajándékkal kedveskedik vendéglátójának. A gyerekekre vonatkozó szabályok rendkívül egyszerűek. A kapott apróságot mindig az ajándékozó előtt illik kibontani és kedves mosollyal elkísérve megköszönni.

Lehet ez egy sokadjára olvasott könyv, gyümölcsös étcsokoládé vagy akár Barbie baba kisfiúknak, a szabály ugyanaz: tanítsuk meg gyermekeinknek értékelni mások kedves gesztusát, függetlenül a csomag valódi tartalmától. Az édességet örömmel fogja elfogyasztani a nagymama és a már jól ismert olvasnivalónak is találhatunk helyet az iskolai könyvtár polcán anélkül, hogy megsértenénk ajándékozónkat.   

Kérdések sokasága

Elkerülhetetlen, kötelező velejárója az olykor mesterkélt kérdezz-felelek a felnőtt-gyermek kommunikációnak. A legjobb, ha felkészítjük rá jó előre gyermekeinket, hogy ilyen is lesz. Miután az esetek nagy százalékában formalitásról beszélünk, a válasznak sem kell túl részletesnek lennie. Kortól függően tökéletes lehet néhány kedves szó, egy szép kerek mondat.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást