Hogyan köszön a gyerek? Gyermek etikett szabályok vendégváráshoz

Hogyan köszön a gyerek? Gyermek etikett szabályok vendégváráshoz

Címlap / Életmód / Család / Hogyan köszön a gyerek? Gyermek etikett szabályok vendégváráshoz

Megnyitni otthonunk ajtaját egy szeretetteljes gesztus barátaink, családtagjaink felé. Azonban valljuk be őszintén, hogy nem mindig zökkenőmentes, legfőképpen gyermektársaságban. A ráfordított energia, idő sok esetben úgy érezhetjük hogy nem térül meg egy-egy kellemetlen szituáció vagy egész egyszerűen az ismerthiányból adódóan. 

Néhány kedves jótanáccsal felkészíthetjük a család minden tagját, kellemes perceket ajándékozva érkező vendégeinknek és a vendéglátóknak egyaránt.

Köszönés

Érdemes feleleveníteni a legkisebbeknek a köszönés funkcionális és illemtudó módját. Már szó esett minderről egy korábbi cikkünkben.

A kedves mosoly és az érthető, megfelelő szóhasználat minden korosztályban a legfontosabb tudnivaló. Egészen kis korban mindezt az integetés, a dobott puszi is helyettesítheti. Messziről kerüljük el az erőltetett formulákat, rossz érzést és feszültséget kelthetnek gyermekeinkben. Ne feledjük hogy a felnőttek által képviselt példa, mely megalapozza a gyermekek hozzáállását az efféle szituációkhoz. Ha apa kézfogással, anya néhány kedves szóval fogadja a vendégeket, a gyerekek is hasonló módon fognak viselkedni.  

Vendégvárás etikett gyermektársaságban
eyecrave/istockphoto.com

Ajándék

Miután a köszönés már nem jelent problémát, jöhet az ajándék. A magyar és számos egyéb kultúrában szerencsére létezik még az a figyelmes gesztus miszerint aki vendégségbe érkezik ajándékkal kedveskedik vendéglátójának. A gyerekekre vonatkozó szabályok rendkívül egyszerűek. A kapott apróságot mindig az ajándékozó előtt illik kibontani és kedves mosollyal elkísérve megköszönni.

Lehet ez egy sokadjára olvasott könyv, gyümölcsös étcsokoládé vagy akár Barbie baba kisfiúknak, a szabály ugyanaz: tanítsuk meg gyermekeinknek értékelni mások kedves gesztusát, függetlenül a csomag valódi tartalmától. Az édességet örömmel fogja elfogyasztani a nagymama és a már jól ismert olvasnivalónak is találhatunk helyet az iskolai könyvtár polcán anélkül, hogy megsértenénk ajándékozónkat.   

Kérdések sokasága

Elkerülhetetlen, kötelező velejárója az olykor mesterkélt kérdezz-felelek a felnőtt-gyermek kommunikációnak. A legjobb, ha felkészítjük rá jó előre gyermekeinket, hogy ilyen is lesz. Miután az esetek nagy százalékában formalitásról beszélünk, a válasznak sem kell túl részletesnek lennie. Kortól függően tökéletes lehet néhány kedves szó, egy szép kerek mondat.

Némi segítség

A felnőttek tevékenységi köre vitathatatlanul széles egy efféle esemény során. A legjobb, ha lépésről lépésre a gyerekek is beletanulnak a teendőkbe koruktól és érdeklődési körüktől függően. Ki az asztal terítésében, ki a kellemes környezet kialakításba lesz a család segítségére. Természetesen vannak egyértelmű feladatkörök is, mint például a saját szoba rendben tartása vagy a ruhaneműk tárolása (itt a ruhásszekrényről van szó és nem az ágy alatt bujkáló páratlan zoknikról).

Vendégvárás etikett gyermektársaságban
vitapix/istockphoto.com

Vendégszeretet

A gyerekek esetében rendkívül fontos hogy tisztázzunk néhány alapszituációt a vendégsereg érkezése előtt. Hiszen az étkezést követően – mely az ő esetükben lényegesen rövidebb időtartam mint a felnőttek világában – elérkezik a közös időtöltés. Könyvek, játékok megosztása – főként kisebb korban – konfliktusforrás lehet.

Ha jó előre elmagyarázzuk gyermekeinknek, hogy a társaságban fellapozott meséskönyv nem fog elvándorolni a polcról, a plüss mackók, kisautók, társasjátékok pedig újabb közös kalandokkal gazdagítják a résztvevőket.

Apró figyelmességek, nemes gesztusok amelyek gyermekeink jövőjének alappillérei. Társaságban, jó hangulatban felcseperedő gyerekek nyitott és illemtudó felnőttekké válnak, kamatoztatva az élet bármely területén egyéni tapasztalataikat.

Tárt ajtókat és szíveket kívánok az egész családnak a vendéglátás univerzumában!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást