Nyakunkon az eperszezon! Összegyűjtöttünk pár könnyen elkészíthető, izgalmas, állati eredetű összetevőktől mentes epres receptet, hogy a vegán étrendet követők is nyugodt szívvel fogyaszthassák ezeket az isteni desszerteket.
Epres falatkák
Hozzávalók:
- 1 bögre aprított kesudió,
- 1 bögre víz,
- ízlés szerint juharszirup,
- 1 tk vaníliaaroma,
- 34 g fagyasztott eper,
- 3/4 bögre kókuszliszt,
- 3/4 bögre zabpehely,
- 1 ek juharszirup,
- kókuszreszelék.
Elkészítés:
A kesuvajhoz áztasd be a kesudiókat 2-4 órára. Add hozzá a vaníliát, a vizet és ízlés szerint az édesítőt, majd aprítóban keverd, amíg krémes nem lesz. A golyókhoz aprítsd fel a fagyasztott epreket, majd tedd félre a masszát. A zabpelyhet szintén aprítsd fel lisztes állagúra, add hozzá az epret, és egy bögrényi kesuvajat, majd keverd össze az egészet. Add hozzá a kókuszlisztet, a juharszirupot és a többi hozzávalót. Formázz golyókat a masszából és forgasd kókuszreszelékbe.
Epres krémtorta
Hozzávalók a tésztához:
- 1,5 bögre mandula,
- ½ bögre mandulaliszt,
- 6 darab aszalt datolya,
- 2 evőkanál kókuszzsír,
- ½ tk fahéj,
- ½ tk vaníliaaroma,
- egy csipet tengeri só.
A töltelékhez:
- 3 dkg zsíros kókuszkrém (előhűtött),
- 6 nagyobb szem eper szeletelve,
- ¼ bögre juharszirup,
- ½ ek vaníliaaroma,
- ¼ tk fahéj.
A tetejére:
- 4-5 szem eper karikázva,
- ½ bögre darabolt mandula.
Elkészítés:
A mandulát aprítsd fel aprítógépben, add hozzá a többi tésztás hozzávalót és keverd össze. Adj hozzá egy evőkanál vizet, hogy jobban összeálljon a tészta. Ez után nyomkodd szét a masszát egy piteformában. Rakd fel rá egy rétegben a karikákra vágott epret. A krém hozzávalóit keverd össze egy tálban, majd halmozd az epres rétegre. Tedd a hűtőbe 2-3 órára vagy a fagyasztóba 1 órára. Végül díszítsd a tetejét, és tálalható is.
Csokoládés-epres zabsüti
Hozzávalók:
- 30 dkg étcsokoládé,
- 12 dkg kókuszzsír,
- 12 dkg juharszirup,
- 12 dkg zabpehely,
- 5-10 dkg mazsola.
Elkészítés:
A csokit és a kókuszzsírt olvaszd fel, add hozzá a többi hozzávalót és keverd össze, majd a masszát tedd egy sütőformába és rakd a hűtőbe.
Amikor már vágható, 3-4 cm-es négyzeteket vágj belőle vagy formázz rusztikus kekszeket.
Csokoládés-epres pite
Hozzávalók:
- 2 bögre mandula,
- 1/2 bögre kakaópor,
- 1/2 tk só,
- 1/4 bögre kókuszolaj.
A töltelékhez:
- 17 dkg fekete csokoládé,
- 5-6 szem eper,
- 1,5 bögre mandulatej,
- 1 bögre aszalt datolya.
Elkészítés:
A tésztához valókat mixeld össze, majd add hozzá a kókuszolajat, és keverd össze, amíg egy gyúrható masszát nem kapsz, majd tedd piteformába. A töltelékhez a mandulatejet és a datolyát aprítsd össze mixerben. A csokoládét olvaszd fel és a felszeletelt eperrel együtt add a töltelékhez. Kend el spatulával a formába rakott tésztán, majd ízlés szerint díszítsd a tetejét reszelt vagy olvasztott fekete csokival, eperrel. Szervírozás előtt tedd a hűtőbe 8 órára.
Epres pohárdesszert
Hozzávalók 2 pohárhoz:
- 1 bögre mandulaliszt,
- 2 szem aszalt datolya,
- 1 bögre kókusztejszín,
- édesítésnek juharszirup,
- 0,5 kg eper.
Elkészítés:
A kókusztejszínt előző este tedd a hűtőbe, a datolyákat pedig áztasd negyed órára vízbe. Tedd a hozzávalókat az aprítóba és addig keverd, amíg ragacsos állagú nem lesz. Kanalazd bele poharakba a masszát, ez lesz az alap. Az előhűtött tejszínt verd habbá az édesítőkkel, majd egy jó nagy adaggal kanalazz a poharakba, aztán egy réteg eper következzen, ismét egy kis krém, majd díszítésnek megint eper.
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!