Életmód / Receptek / Táplálkozás

5 vegán epres desszert sütés nélkül

Nyakunkon az eperszezon! Összegyűjtöttünk pár könnyen elkészíthető, izgalmas, állati eredetű összetevőktől mentes epres receptet, hogy a vegán étrendet követők is nyugodt szívvel fogyaszthassák ezeket az isteni desszerteket.

Epres falatkák

Hozzávalók:

  • 1 bögre aprított kesudió,
  • 1 bögre víz,
  • ízlés szerint juharszirup,
  • 1 tk vaníliaaroma,
  • 34 g fagyasztott eper,
  • 3/4 bögre kókuszliszt,
  • 3/4 bögre zabpehely,
  • 1 ek juharszirup,
  • kókuszreszelék.

Elkészítés:

A kesuvajhoz áztasd be a kesudiókat 2-4 órára. Add hozzá a vaníliát, a vizet és ízlés szerint az édesítőt, majd aprítóban keverd, amíg krémes nem lesz. A golyókhoz aprítsd fel a fagyasztott epreket, majd tedd félre a masszát. A zabpelyhet szintén aprítsd fel lisztes állagúra, add hozzá az epret, és egy bögrényi kesuvajat, majd keverd össze az egészet. Add hozzá a kókuszlisztet, a juharszirupot és a többi hozzávalót. Formázz golyókat a masszából és forgasd kókuszreszelékbe.

 

Epres krémtorta

Hozzávalók a tésztához:

  • 1,5 bögre mandula,
  • ½ bögre mandulaliszt,
  • 6 darab aszalt datolya,
  • 2 evőkanál kókuszzsír,
  • ½ tk fahéj,
  • ½ tk vaníliaaroma,
  • egy csipet tengeri só.

A töltelékhez:

  • 3 dkg zsíros kókuszkrém (előhűtött),
  • 6 nagyobb szem eper szeletelve,
  • ¼ bögre juharszirup,
  • ½ ek vaníliaaroma,
  • ¼ tk fahéj.
Olvastad már?  5+1 nagyon aranyos sütiötlet a gyerek szülinapi zsúrjára

A tetejére:

  • 4-5 szem eper karikázva,
  • ½ bögre darabolt mandula.

Elkészítés:

A mandulát aprítsd fel aprítógépben, add hozzá a többi tésztás hozzávalót és keverd össze. Adj hozzá egy evőkanál vizet, hogy jobban összeálljon a tészta. Ez után nyomkodd szét a masszát egy piteformában. Rakd fel rá egy rétegben a karikákra vágott epret. A krém hozzávalóit keverd össze egy tálban, majd halmozd az epres rétegre. Tedd a hűtőbe 2-3 órára vagy a fagyasztóba 1 órára. Végül díszítsd a tetejét, és tálalható is.

 

Csokoládés-epres zabsüti

Hozzávalók:

  • 30 dkg étcsokoládé,
  • 12 dkg kókuszzsír,
  • 12 dkg juharszirup,
  • 12 dkg zabpehely,
  • 5-10 dkg mazsola.

Elkészítés:

A csokit és a kókuszzsírt olvaszd fel, add hozzá a többi hozzávalót és keverd össze, majd a masszát tedd egy sütőformába és rakd a hűtőbe.

Amikor már vágható, 3-4 cm-es négyzeteket vágj belőle vagy formázz rusztikus kekszeket.

 

Csokoládés-epres pite

Hozzávalók:

  • 2 bögre mandula,
  • 1/2 bögre kakaópor,
  • 1/2 tk só,
  • 1/4 bögre kókuszolaj.

A töltelékhez:

  • 17 dkg fekete csokoládé,
  • 5-6 szem eper,
  • 1,5 bögre mandulatej,
  • 1 bögre aszalt datolya.

Elkészítés:

A tésztához valókat mixeld össze, majd add hozzá a kókuszolajat, és keverd össze, amíg egy gyúrható masszát nem kapsz, majd tedd piteformába. A töltelékhez a mandulatejet és a datolyát aprítsd össze mixerben. A csokoládét olvaszd fel és a felszeletelt eperrel együtt add a töltelékhez. Kend el spatulával a formába rakott tésztán, majd ízlés szerint díszítsd a tetejét reszelt vagy olvasztott fekete csokival, eperrel. Szervírozás előtt tedd a hűtőbe 8 órára.

Olvastad már?  Ez a 8 legfinomabb, édes palacsinta töltelék

 

Epres pohárdesszert

Hozzávalók 2 pohárhoz:

  • 1 bögre mandulaliszt,
  • 2 szem aszalt datolya,
  • 1 bögre kókusztejszín,
  • édesítésnek juharszirup,
  • 0,5 kg eper.

Elkészítés:

A kókusztejszínt előző este tedd a hűtőbe, a datolyákat pedig áztasd negyed órára vízbe. Tedd a hozzávalókat az aprítóba és addig keverd, amíg ragacsos állagú nem lesz. Kanalazd bele poharakba a masszát, ez lesz az alap. Az előhűtött tejszínt verd habbá az édesítőkkel, majd egy jó nagy adaggal kanalazz a poharakba, aztán egy réteg eper következzen, ismét egy kis krém, majd díszítésnek megint eper.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást