Így változott az amerikai szépségkirálynők testideálja 1921 óta

Így változott az amerikai szépségkirálynők testideálja 1921 óta

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Így változott az amerikai szépségkirálynők testideálja 1921 óta

Bár folyton azt halljuk, hogy az átlagos testsúly az amerikai nők esetében egyre nagyobb (sajnos az Államokban elterjedt egészségtelen életmódnak köszönhetően), nem jelent nagy meglepetést, hogy a szépségkirálynők nem követik ezt a trendet, és évről évre egyre soványabbak.

 A JAMA Internal Medicine tudományos folyóiratban megjelent kutatás statisztikailag alátámasztja, hogy az amerikai nők nagy része már nem is a súlyfelesleggel küszködő, hanem az elhízott kategóriába tartozik, a szépségideál mégis az egyre vékonyabb és szálkásabb nő.

Kórosan sovány szépségkirálynők?

Az 1980-as évek óta azonban a Miss America győztesek BMI-je (body mass index, a súlyra használt globális mérőszám) jóval az egészséges alatt van – a szépségkirálynők egyenesen a kórosan sovány kategóriába tartoznak.

Forrás: The Evolution of Miss America

Ez nem azt jelenti persze, hogy mindegyik győztes beteg vagy hízásra szorul, egyszerűen az ő külsejük egyre kevésbé tükrözi az átlag amerikai nőét. Az igazság valahol középen lehet: a túlsúlyosság ugyanolyan veszélyes az egészségre, mint a csontsoványság.

Apró koktélruháknak tűnő fürdőruhák

Érdekes megfigyelni azt is, hogy a bikinis versenyszám ruhái hogyan változtak az évek során. Az 1920-as évek szépségkirálynői szinte hosszabb fürdőruhát viselnek, mint amekkora koktélruhákat manapság magukra húznak a lányok. A versenyszámot azonban a 90-es évek közepén majdnem eltörölték, de a nézők visszaszavazták halottaiból, és azóta a végső pontszámok 15%-át adja az, hogy a lányok milyen szép és kidolgozott testtel lejtenek végig a kifutón.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást