Valószínűleg minden téves, amit a fogamzásgátló tabletták mellékhatásairól tudsz

Valószínűleg minden téves, amit a fogamzásgátló tabletták mellékhatásairól tudsz

Címlap / Életmód / Egészség / Valószínűleg minden téves, amit a fogamzásgátló tabletták mellékhatásairól tudsz

Rengeteg hamis mítosz kering a neten a fogamzásgátló tablettákkal kapcsolatban, és szájról szájra is éppen elég horrorsztorit hallani róluk ahhoz, hogy az ember vonakodva próbálja ki őket. Pedig valószínűleg a nagy része annak, amit olvastál vagy hallottál, egyáltalán nem igaz – összegyűjtöttük a legnagyobb mítoszokat, és megcáfoljuk őket, hogy neked se kelljen hamis információk alapján bármilyen fogamzásgátló módszert kizárnod.

A tablettáktól hízni fogsz

Ez a mítosz onnan ered, hogy a fogamzásgátló tabletták a hormonháztartásodra hatnak, a hormonegyensúly felborulása pedig a súlyodra is hathat. Tudományos kutatások azonban cáfolják azt, hogy ezektől a szerektől hízékonyabb lennél. Egy kis vizesedés előfordulhat a ciklusod egyes részein, de ez jellemzően két-három napig tart maximum, és magától lemegy.

Ha sokáig szeded őket, nehezebben lehet utána gyereked

Nagyon sokan riogatnak azzal, hogy ha valaki fogamzásgátló tablettákat szed huzamosabb ideig, akkor a szervezete már nem képes többet teherbe esni.

Szakértők szerint ez inkább a PCOS nevű betegséghez köthető, ekkor ugyanis sokkal nehezebb a teherbe esés, mint egy egészséges embernél.

Ha ebben szenvedsz, akkor valójában a tabletta elhagyása utáni napok lehetnek a legtermékenyebbek számodra.

Nem jó, ha a ciklusodban nem vérzel

Bármennyire furcsán is hangzik, ha nem véreznél minden huszonnyolcadik napodon, az égvilágon semmi bajod nem lenne tőle. A hétnapos szünetet a katolikus egyház miatt kellett beiktatni a tablettaszedésnél, mert így természetesebbnek tartották az egészet, és megnyugodtak, hogy az legalább leköveti a természetes ciklus ritmusát. A valóság azonban az, hogy az égvilágon semmi bajod nem lenne, ha hónapokig nem lenne menstruációd.

A tablettáknak nincs pozitív hatásuk a szervezetre

Mindig csak az érme negatív oldaláról hallunk, pedig a fogamzásgátló tabletták rengeteget segítenek is a női szervezeten.

Tudtad például, hogy a cukorbetegségben szenvedőknek is jó, ha kiszámítható módon viselkednek a hormonjaik, a tabletták pedig ezt nyújtják tulajdonképpen?

Ugyanez a helyzet azokkal is, akiknek valamilyen okból rendszeresen rohamaik vannak. A stabil hormonháztartás egy olyan dolog, ami legalább egy rizikófaktort kiejt a sok közül. Sőt, ha pattanásos a bőröd, nagyon sokszor azt is elmulasztja a tabletta, pontosan azért, mert segít kordában tartani a hormonjaidat.

Érdemes megjegyezni azért, hogy ez még nem azt jelenti: a fogamzásgátló tabletta mindenki számára ugyanolyan jó megoldást jelent. Csupán csak azt, hogy nem érdemes bármilyen módszert kiejteni csak azért, mert rengeteg tévképzet kering vele szemben.

Kép forrása: filmfoto/Depositphotos.com

VIDEO A legnyugodtabb kutyafajták

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!