Vállalkozó vagy? Céges programok, amik után sokkal produktívabbak a dolgozók

Vállalkozó vagy? Céges programok, amik után sokkal produktívabbak a dolgozók

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Vállalkozó vagy? Céges programok, amik után sokkal produktívabbak a dolgozók

Manapság egyre több cég fektet egyre nagyobb hangsúlyt, hogy magához vonzza a fiatal tehetségeket. A legjobb arculathordozók mindig a cég saját dolgozói, de ez egyben a szervezet fejlesztésére is jó eszköz. Minden olyan, akár apró megmozdulás és program is előremozdító, amit abból a célból vállal a cég, hogy a dolgozói jól érezzék magukat a munkahelyen, hiszen így produktívabb a munka is. Íme néhány ötlet, ha te is cégvezető vagy.

Köszönöm program

A dolgozókat sokféleképpen lehet motiválni, az egyik eszköze az együttműködésre inspirálás, és a másik igyekezetének értékelése.

Érdemes kialakítani egy értékelő rendszert, például havonta kiosztani minden dolgozónak 3 kreatív fizetőeszközt, amit hónap végéig ki kell osztania a kollégák között. Ezt annak kell odaadni, aki segíti a munkádat, vagy akár bent marad veled túlórázni, hogy tudd tartani az ígért határidőket.

Ehhez természetesen ki kell találni egy értékelő rendszert is, amire be lehet váltani. Ez lehet valamilyen ajándék utalvány, de akár egy plusz szabadnap, egy munkanap a parkban, vagy akár egy fesztivál bérlet – addig van idő még gyűjtögetni a jó pontokat.

Meeting ösztönző

Már mindenkivel megesett, hogy egyéb teendők miatt kihagyta a heti kötelező össznépi státuszt. Pedig ugye tudjuk, hogy nincs olyan megbeszélés, ahol ne hangozna el legalább egy hasznos információ. Sajnos a körleveleket sem olvassa el mindenki, pedig vannak cégek, ahol a belső kommunikáción egy teljes csapat dolgozik. Ennek ösztönzésére is vannak játékok, amit érdemes alkalmazni.

Például a kahoot.it oldalon feltölthetsz kérdéseket ez előző heti meetingről, vagy a körlevél tartalmáról, de akár egy abszolút irreleváns kérdést is, minthogy hol élnek a fókák. A kérdéseket minden meeting elején tegyétek nagy képernyőre, a meetingen résztvevők pedig mobilról be tudnak jelentkezni, és azon keresztül meg tudják jelölni a válaszokat. A mozgatórugója ennek sem más, mint egy értékelő rendszer, például havonta a legjobb válaszoló kap egy plusz szabadnapot.

Free drinks day

A mindennapi pörgésben nem mindig jut idő értékelni, megállni és ünnepelni, pedig a projekt sikerességéért sokszor rendkívül szoros határidőkkel dolgozunk. A meetingek legtöbbször nem arról szólnak, hogy megköszönjük a másik segítségét, hanem már a következő lépéseket tervezzük. Ha a folyamatot nem törjük meg, akkor azon kaphatjuk magunkat, hogy a munka robotaivá válunk.

Ezért jó program, és akár havi rendszerességgel megszervezhető a Free drinks day, amikor informális keretek közt, pár pohár ital elfogyasztása mellett értékelhetjük a mögöttünk lévő időszakot, és elengedhetjük a feszültséget. A hétköznapi pörgéshez és napi együttműködéshez elengedhetetlen a közös élményekből eredő cool életérzés és a kollégák jó kapcsolata.

Terepjáróra fel!

A csapatépítés egy jól megszervezett külső helyszínen a lehető legjobb program. Elhagyni az iroda falait, levenni a hétköznapi kosztümöt és elrugaszkodni a rutintól. Létszámtól függően szervezhettek belföldi vagy külföldi többnapos kiruccanásokat is. Lehet kalandozni terepjáróval, vadvízi evezni, paintballozni, de kipróbálhattok szabadulós játékokat, élménylovaglást, vagy akár a kreativitást fejlesztő DIY foglalkozásokat, lényeg hogy a programok mellett vigyétek bele a cég értékeit.

Dokumentáljatok képekkel, hogy utána ezt meg tudjátok osztani belső és külső közösségi portálokon. Vághattok belőle egy jópofa videót is, hogy vágyottá tegyétek mások számára is. A képeket pedig kitehetitek az irodában valamelyik közösségi térbe, hogy személyessé tegyétek a környezetet.

VIDEO Így tedd fel helyesen a kontúrt, bronzosítót és pirosítót

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!