„Azt mondta elválik, de csak halogatja…” Ez lehet az oka, hogy szeretői státuszban ragadsz

„Azt mondta elválik, de csak halogatja…” Ez lehet az oka, hogy szeretői státuszban ragadsz

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / „Azt mondta elválik, de csak halogatja…” Ez lehet az oka, hogy szeretői státuszban ragadsz

„Egymás után ez a harmadik olyan viszonyom, amiben valamilyen formában én szorultam a szerető státuszba. Régebben soha nem tudtam elképzelni, egy nő hogyan tarthatja ilyen kevésre magát, hogy ebbe belemenjen, de most, hogy közeledem a harminchoz, kezdem sejteni, vagy legalábbis én is ebben a cipőben járok. A legtöbb intelligens, vonzó és sikeres srác már foglalt, vagy már családja is van.

Most is éppen olyan pasiba szerettem bele, aki fél éve szomorúan ecsetelte nekem, éppen hol tartanak a válásban, vagyonmegosztásban stb., egyszer csak az ágyában találtam magam full szerelmesen, arra várva, mikor vállalhatjuk fel nyilvánosan is a kapcsolatunkat. Ez már lassan egy éve tart, és kiderült, hogy el sem költözött a feleségétől, az a lakás, amiben találkozgatunk egy haverjáé, aki éppen külföldön dolgozik. Mégis, miért követem el mindig ugyanazt a hibát és miért olyan nehéz ebből kiszállni?” – veti fel kérdést egyik olvasónk, Anett.

Megkérdeztünk egy szakértőt, vajon, mi lehet az oka, ha valaki rendre megelégszik ezzel a szereppel. „Az egyik általános karakterisztikus vonás, hogy a szerető csak látszólag szeretne elköteleződni, de tudat alatt valójában független akar maradni. – mondja Gelsei Bernadette.

Ez alatt azt kell érteni, hogy folyamatosan azt közvetíti a környezete felé, hogy nagyon vágyik egy felvállalt, felnőtt hosszú párkapcsolatra, azonban a partnerkapcsolatait tudat alatt úgy választja, hogy a partnerek nem függetlenek, vagy hosszú távon nem akarnak elköteleződni. Ennek a választásnak az okát a korai gyermekkora lehet visszavezetni, amikor a kötődés kialakul, hiszen a gyerekként megélt élmény lesz a későbbi párkapcsolati mintázata, mert ekkor tanulja meg a környezetéhez fűződő érzelmi kapcsolódásokat.”

Hogyan reagál erre a csaló férfi?

A szakértő szerint azok a férfiak, aki szeretőt tartanak általában következetlenül ígérgetnek az ambivalens érzésű és kötődésű szeretőnek. Ezzel mindig kapnak egy kis haladékot, hogy valóban döntsenek, ha egyáltalán valaha meg is fordul a fejükben, hogy elhagyják a “hivatalos” párjukat.

Emellett az is jellemző, hogy az ilyen férfi elérhetetlen, amikor a szeretőnek lenne rá szüksége. Ez tipikusan olyan helyzetben feltűnő, amikor nehéz élethelyzetben van a szerető, mint például családi dráma, krízis a munkahelyen, gyász, egzisztenciális probléma stb. 

A hűtlen férfi továbbá elutasító, ha a mély érzelmekről van szó, megközelíthetetlen, távolságtartó, nem akar elköteleződni vagy egyszerűen csak nem beszéli meg a problémáit a szeretőjével.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást