Csodálatos dolgok történnek, ha minden nap fogyasztasz útifű maghéjat

Csodálatos dolgok történnek, ha minden nap fogyasztasz útifű maghéjat

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Csodálatos dolgok történnek, ha minden nap fogyasztasz útifű maghéjat

Az útifű maghéj vagy más néven psyllium rost leginkább azok számára ismert, akiknek volt már szüksége korábban hashajtóra. Az igazság viszont az, hogy egy olyan formájú rostról van szó, ami mindannyiunk egészsége szempontjából előnyös lehet, ugyanis az emésztőrendszerben a vizet elnyelve lelassítja az emésztést és a különböző bevitt tápanyagok felszívódását.

Számos formában létezik, beleértve a port, a granulátumot, a kapszulát, a folyadékot és az ostyát. Általában naponta 1-3 alkalommal ajánlott szedni. Az adagolása az egészségi állapottól és az elérni kívánt céltól függően változhat, éppen ezért mielőtt kipróbálnád, érdemes kikérni róla a háziorvosod véleményét. 

Az sem mindegy, hogyan veszed be: por vagy granulátum formájában közvetlenül az elfogyasztása előtt legalább 240 ml folyadékkal kell összekeverni, ami egyébként akár egy gyümölcslé is lehet. Kisebb-nagyobb odafigyelést igényel tehát az alkalmazása, de annál inkább megéri fogyasztani.

Magas rosttartalmú

Az egyik fő oka annak, hogy az útifű maghéj annyira előnyös az egészségedre nézve, hogy rendkívül gazdag rostban: 7 g/evőkanál rostot tartalmaz, ami a napi szükséglet 25%-át fedezi.

Segít az emésztésben

Az útifű maghéj „prebiotikus potenciállal” rendelkezik, ami azt jelenti, hogy ösztönzi a bélben a jó baktériumok növekedését, a magas rosttartalma pedig aktívan támogatja az emésztést.

Útifű maghéj előnyei
shawn_hempel/depositphotos.com

Támogatja az immunitás erősítését

Mivel az útifű maghéj prebiotikum, és a jó baktériumok nélkülözhetetlenek az immunitás erősítéséhez, segíthet a szervezetben lévő gyulladások csökkentésében, a fertőzések leküzdésében és az egészséges sejtek és szövetek fejlődésében.

Megelőzheted és megszüntetheted vele a hasmenést

Az útifű maghéj tömegnövelő szerként segít a hasmenés kezelésében. Ez azt jelenti, hogy ha folyadékot adsz hozzá, megduzzad és megnagyobbodik, ennek eredményeként pedig az emésztőrendszerben vizet szív fel, ami szilárdabbá teszi a székletet, és lehetővé teszi, hogy lassabban távozzon a szervezetből.

Segít a székrekedés kezelésében

Magas rosttartalma miatt hatékonyan segíthet a székrekedés kezelésében. Mivel felszívja a folyadékot a belekben, megduzzad és terjedelmes székletet képez, ami megkönnyíti a székrekedés megszüntetését.

Csökkentheti a koleszterinszintet

Több tudományos kutatás szerint is lehetséges, hogy az útifű maghéj természetesen csökkenti a koleszterinszintet, feltéve, ha a fogyasztásához egészséges táplálkozás és életmód is társul. Ha tehát azt szeretnéd, hogy csökkenjen a koleszterinszinted, önmagában nem elég csak útifűmaghéjat szedned.

Csökkenti a szív – és érrendszeri megbetegedések kockázatát

Az oldható rostokban – amilyenekben az útifű maghéj is gazdag – étrend csökkentheti a triglicerideket, ezáltal pedig a koleszterinszintet és a szív – és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Oldódó rostokban gazdag egyébként még az alma, a zab, a borsó, a bab vagy a csonthéjasok.

Szabályozza a testsúlyt

Az olyan rostok fogyasztása, mint az útifű maghéj, abban is segíthet, hogy megőrizd vagy csökkentsd a testsúlyodat. Ennek oka, hogy a rostoknak köszönhetően hosszabb ideig jóllakottnak érezheted magadat, ami természetes módon korlátozza az elfogyasztott ételek mennyiségét.

Segít a vércukorszint szabályozásában

Az útifű maghéj a vércukorszint szabályozását is elősegíti, ezért cukorbetegek számára is kifejezetten ajánlott. Mivel lassítja a szénhidrátok felszívódását, így képes csökkenteni az étkezések utáni vércukorszint emelkedését.

Gluténmentes diétába is beilleszthető

Az útifű maghéjat akkor is bátran használhatod, ha bármilyen egészségügyi okból kifolyólag gluténmentes diétát kell követned. Sőt, kifejezetten előnyös, mivel a gluténmentesség sok esetben alacsony rosttartalmú ételekkel is párosulhat. Az útifű maghéjjal viszont nemcsak a rostbevitel emelkedhet, hanem sütés során sokkal jobb állagú péksüteményeket is kaphatsz a segítségével.

VIDEO Üde tavaszi barackos smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!