Utálsz futni? Az „intervallum séta” edzéssel kiválthatod

Utálsz futni? Az „intervallum séta” edzéssel kiválthatod

Címlap / Életmód / Utálsz futni? Az „intervallum séta” edzéssel kiválthatod

Áttérni a fitt életmódra néha lehetetlennek tűnhet – főleg, ha korábban egyáltalán nem sportoltál, vagy régen ugyan mozogtál, de most újra a semmiből szeretnéd visszahozni magad. Sokszor már a gondolat is elveheti az ember kedvét, pedig a kulcs abban rejlik, hogy ne akarj egyből a közepébe csapni! Ha szeretnéd javítani az állóképességed, megszabadulnál néhány felesleges kilótól és általánosságban tennél az egészségedért, próbáld ki az intervallum sétát! Ezzel az edzésformával a kocogás összes jótékony hatását kiélvezheted anélkül, hogy kiköpnéd a tüdőd, és tényleg 0 kondival is belekezdhetsz!

Az intervallum séta tulajdonképpen azt jelenti, hogy a futópadon magasabb intenzitáson gyalogolsz, mint a természetes sétaritmusod, és váltakozva feljebb-lejjebb kapcsolod a tempót, valamint emelkedővel is nehezítheted az edzést.

Mik a vitathatatlan előnyei ennek az edzésformának?

Elsősorban az, hogy úgy érhetsz el vele egyre több eredményt, hogy nem kell arányosan növelned az edzésre fordított időt – mindig pontosan ugyanannyit vagy a futópadon, csupán az intenzitást fokozod időről időre.

Emellett kíméletesen növelheted vele az állóképességed: minden kardió mozgás jót tesz a szívednek, sőt, az egész szervezetednek, de a futással ellentétben az intervallum séta az ízületeket is kíméli. Nem számít a kor vagy a testalkat, ezt a mozgásformát tényleg bárki elkezdheti gyakorolni.

Utálsz futni? Az „intervallum sétaKép forrása: belchonock/Depositphotos.com

Az egyenletes intenzitású edzésekkel (például aktív séta vagy futás) szemben az intervallum edzések során sokkal több zsírt éget el a szervezeted, tehát ha a fogyás a célod, ez lesz a te módszered. Talán elsőre nem hiszed, hogy szimplán gyaloglással tényleg megszabadulhatsz a fölös kilóktól, de ha belevágsz, hamar meg fogod látni az eredményt!

Mire figyelj közben?

Azt gondolhatod, hogy a séta az csak séta, mindenkinek megy magától, ám az eredményes edzés érdekében egyáltalán nem mindegy, milyen technikával gyalogolsz a futópadon. Ami a testtartásod illeti, a fejedet tartsd egyenesen, a tekinteted előre nézzen, ne a lábaidra. A kezeid természetes ritmusban mozogjanak a törzsed mellett úgy, hogy a könyökeid picit be vannak hajlítva, ezzel segítve az előre történő menetelést. Ne fogd a futópad karjait, mert úgy sokkal nehezebb lesz a mozgás.

A hasadat végig tartsd feszesen, az alhasadat enyhén húzd befelé – ez gondoskodik arról, hogy a derekad végig egyenes maradjon és egyenletes legyen a terhelés a csigolyáidon.

Járj „könnyeden”, figyelj arra, hogy az egész talpadat használd – a sarkadtól indítva tedd le a talpad a lábujjakig.

Intervallum séta edzésterv kezdőknek

  • Bemelegítés: 5 perc séta 3-as fokozaton, emelkedő nélkül.
    Ennél a résznél a pulzusodnak 120-130 BPM körül kell lennie.
  • Első ciklus: 5 perc séta 2-es vagy 3-as emelkedőn, 3,5-ös fokozaton. Ennél a résznél a pulzusodnak 130-140 BPM körül kell lennie.
  • Pihenő: 2 perc séta 3-as fokozaton, emelkedő nélkül. Ennél a résznél a pulzusodnak 125-135 BPM körül kell lennie.
  • Második ciklus: 10 perc séta 2-es vagy 3-as emelkedőn, 3,5-ös vagy 3,8-as fokozaton. Ennél a résznél a pulzusodnak 140-150 BPM körül kell lennie.
  • Pihenő: 2 perc séta 3-as fokozaton, emelkedő nélkül. Ennél a résznél a pulzusodnak 125-135 BPM körül kell lennie.
  • Harmadik ciklus: 5 perc séta 2-es vagy 3-as emelkedőn, 3,5-ös fokozaton. Ennél a résznél a pulzusodnak 130-140 BPM körül kell lennie.
  • Levezetés: 5 perc séta 3-as fokozaton, emelkedő nélkül. Ennél a résznél a pulzusodnak 120-130 BPM körül kell lennie.

VIDEO 10 ecset, ami nélkül lehet sminkelni, de nem érdemes

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!