Megbetegedhet és fertőzhet az, aki már átment a koronavíruson?

Megbetegedhet és fertőzhet az, aki már átment a koronavíruson?

Címlap / Hírek / Megbetegedhet és fertőzhet az, aki már átment a koronavíruson?

Sokáig szakértők sem tudták biztosan, hogy a koronavírust elkaphatjuk-e kétszer, és ha igen, mennyi ideig tart ki a védelem. A fertőzések ellen az immunrendszerünk veszi fel a küzdelmet, ráadásul kétféleképpen. Az első a veleszületett immunitás: ilyenkor a tested érzékeli, hogy külső betolakodó jött a képbe, ezért gyulladást okoz, majd a fehérvérsejtekkel megpróbálja elpusztítani a fertőzött sejteket. Azonban ez a veleszületett immunválasz nem működik a koronavírus esetében, így marad a másik megoldás, az adaptív immunválasz.

Az adaptív immunválasz életed során alakul ki. Amikor különféle betegségeknek vagy akár oltásnak vagy kitéve, elkezdi a szervezeted felépíteni a kórokozók elleni antitestek állományát. Ezáltal emlékszik arra, hogy egy vírussal vagy baktériummal találkozott korábban, gyorsabban legyőzi, majd segít, hogy később ne kapd el újra. Ez viszont időbe telik. A koronavírus esetében kutatások szerint 10 nap, mire az antitestek elkezdenek kialakulni, hogy felvegyék vele a küzdelmet.

Ha az adaptív immunrendszered elég erős, később emlékezni fog arra, hogy már találkozott ezzel a fertőzéssel, és védelmet biztosít számodra. 

Oldalak: 1 2 3

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást