Párkapcsolat / Szerelem

Újra felvennéd a kapcsolatot az exeddel? Nem csak akkor vágyhatsz erre, ha még mindig szereted

Újra felvennéd a kapcsolatot az exeddel? Nem csak akkor vágyhatsz erre, ha még mindig szereted

Az ex mindig sarkalatos kérdés egy ember életében: vagy azért nem akarunk róla beszélni, mert el sem tudjuk képzelni, mit szerettünk benne, vagy azért, mert még mindig gyengéd szálak kötnek hozzá – elismerten, vagy tagadva. Bárhogy is legyen, megeshet, hogy eszedbe jut, újra felveszed a kapcsolatot az exeddel. Azonban ez még korántsem jelenti azt, hogy szerelmes vagy belé, esetleg újra arra vágysz, hogy egy párt alkossatok… De akkor mi állhat még a háttérben?

Egyszerűen vágysz a társaságára

Különösen akkor, ha éveket együtt töltöttetek és nem váltatok el haragban, érthető módon vágysz a volt barátod társaságára. Furcsa egyik napról a másikra teljesen kizárni az életedből, főleg úgy, hogy nincs igazi okod arra, hogy haragudj rá – és neki sincs miért haragudnia rád. Amikor így ér véget egy kapcsolat, akkor nem csak egy társat, szerelmet, hanem bizony egy barátot is elveszítesz, és ez érthető módon hiányérzetet generál benned. Ha eltelt egy kis idő, tudtok érzelemmentesen kommunikálni, beszélgetni egymással, akkor még jól is elsülhet a dolog, de ez azért meglehetősen ritka.

Nehéz úgy barátságot feltételezni, hogy rengeteg közös élményetek van, és bizony akadnak majd köztetek tabutémák, amiket nem igazán tudtok megosztani egymással. Ennek ellenére, ha úgy érzed, hogy jó kapcsolatban váltatok el, és az exed nem fogja félreérteni az érdeklődésedet, akkor bátran vedd fel vele a kapcsolatot. Persze, az nem biztos, hogy ő is hasonlóképpen jó ötletnek gondolja a beszélgetést, de ez nagyon rövid időn belül ki fog derülni.

Kíváncsi vagy rá

Amellett, hogy vágysz a társaságára, a közelségére – aminek persze lehet egy kis nosztalgikus hangulata –, az is megeshet, hogy egyszerűen kíváncsi vagy rá. Érdekel, mi történik vele, hogyan alakult az élete, hogy vannak a szülei, vagy éppen változott-e valami a munkahelyén. Ez egy természetes kíváncsiság, amire a válaszokat nem másoktól akarod hallani, hanem inkább első kézből, tőle.

Ugyan itt is adódik a probléma, hogy bizony akadnak tabutémák: nem igazán helyes például rákérdezned arra, van-e valakije, mert ez már olyan mederbe terelheti a beszélgetést, ami mindkettőtök számára kínos lehet. Ha azonban nem probléma számodra, hogy kerüld ezeket a kérdéseket, és valóban csak az őszinte kíváncsiság, érdeklődés hajt, akkor nincs miért aggódnod. Amennyiben tudod, hogy ő is túl van rajtad, és te sem fűzöl hozzá gyengéd szálakat, úgy nincs okotok tartani a beszélgetéstől.

nenetus/depositphotos.com

Ellenőrizni akarod, mit érez

A legtöbb ember szeret visszaigazolást kapni arra vonatkozóan, hogy mások fontosnak tartják a jelenlétét, a társaságát – főleg akkor, ha az illetőhöz valaha gyengéd szálak fűzték. Senki sem akar szembesülni azzal, hogy az exe soha többé nem akar tőle semmit és el sem tudja képzelni, miért vonzódott valaha hozzá. Különösen kritikus lehet a helyzet akkor, ha egyébként is csorba esett az önbizalmadon és szükséged lenne egy kis visszaigazolásra.

Kézenfekvőnek tűnhet ilyenkor egy kicsit csevegni az exszel, már csak azért is, mert a férfiak jóval kisebb arányban elutasítóak a hasonló helyzetekben. De vajon megéri? Meglehetősen önző dolog, ha valaki másnak az érzelmeit használod fel annak érdekében, hogy te jobban legyél. Ha pedig ebbe belegondolsz, akkor valószínűleg más módját fogod keresni annak, hogy helyre tedd az önbizalmadat.

Csalódtál…

Sokan hajlamosak az exük felé húzni, ha az új párkapcsolatuk nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, de ez nem igazán helyes lépés – akkor sem, ha teljesen érthető. A magyarázat abban keresendő, hogy visszahúz a szívünk ahhoz, ami jól működött, és a háttérben nem feltétlenül az áll, hogy újrakezdenénk az egészet. Egyszerűen csak egy kis érzelmi támogatásra, egy biztos, múltbeli pontra van szükségünk, ahol egy kicsit megnyugodhatunk, feltöltődhetünk.

Bár az érzésnek egyértelműen van létjogosultsága, ilyen helyzetben mégsem szerencsés az exednél kutakodni. Ez egy kiszolgáltatott érzelmi helyzet mindkettőtök számára és magában hordozza az újabb csalódás, sérülés esélyét. Ha az exednél azt tapasztalod, hogy ő nem vevő az ilyen jellegű feltöltődésre, akkor még mélyebbre kerülhetsz és még inkább kitaszítottnak érezheted magadat. Ha viszont szívesen megvigasztalna, akkor azzal feltépheted a sebeit, és ezt egész biztosan nem szeretnéd te sem.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást