Egy új vizsgálat szerint is biztonságosnak tűnik a Sputnik oltás

Egy új vizsgálat szerint is biztonságosnak tűnik a Sputnik oltás

Címlap / Hírek / Egy új vizsgálat szerint is biztonságosnak tűnik a Sputnik oltás

Kritizált bizonyítékok

Az aggodalmak egy része eloszlott, amikor a vakcina fejlesztői februárban közzétették vizsgálati eredményeiket. Ezek azt sugallták, hogy az oltóanyag 91,6%-os hatékonysággal képes megelőzni a tüneti COVID-19 fertőzést, és 100% -ban hatékony megelőzni a súlyos fertőzéseket.

Egyes tudósok azonban bírálták a szerzőket, mert nem biztosítottak hozzáférést a korai fázisú vizsgálatok teljes nyers adataihoz. Aggodalmuknak adtak hangot a vakcina beadási protokolljának változásai és az adatok következetlenségei miatt is.

Azóta azonban több olyan adat is napvilágot látott, ami alapján úgy tűnik, az orosz oltóanyag biztonságos és hatékony lehet.

Az oltóanyag-fejlesztők két, 2020 szeptemberében közzétett előzetes tanulmányában 76 egészséges felnőtt vett részt, akik három hét különbséggel kapták a két dózist különböző vírusvektorokkal.

Valamennyi résztvevő antitesteket termelt a SARS-CoV-2 tüskefehérjével szemben. A jelentett mellékhatások főként enyhe fájdalmak voltak az injekció beadásának helyén, valamint láz, fejfájás, fáradtság és izomfájdalmak. Ezek más SARS-CoV-2 vakcinákra is jellemző mellékhatások.

Azóta egy, az argentin Buenos Aires-i egészségügyi minisztérium által még publikálatlan tanulmány, amely 40 387 oltott és 146 194 oltatlan, 60–79 éves embert vizsgált, szintén megállapította, hogy a Sputnik Light egyetlen adagja a tüneti fertőzéseket 78,6%-kal, a kórházi kezeléseket 87,6% -kal, a halálozást 84,7%-kal csökkentette.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást