Nem bináris a világunk. Az új generáció újraírja a gender fogalmát

Nem bináris a világunk. Az új generáció újraírja a gender fogalmát

Címlap / Életmód / Lélek / Nem bináris a világunk. Az új generáció újraírja a gender fogalmát

A divatszakmában mindig vannak olyan nevek, akikről tudni lehet: ők lesznek azok, akik újraírják majd a mindig változó szabályokat. Szeptemberben Harris Reed, a nem bináris tervező, a 2021-es British Fashion Awards Leaders of Change kategória nyertesei között mutatta be második kollekcióját a londoni Serpentine Gallery Pavilionban.

Régi menyasszonyi és vőlegényi ruhákból tíz darabot használtak újra. Zökkenőmentesen ötvözték a klasszikus férfi-női formális öltözék motívumait, hogy szmokingdzsekikből bolerót, fátyolból padlósöprő csipkeköpenyt és még sok mást alkossanak. Az extravagáns, mégis lelkes előadásban megvolt a képzelet minden ismertetőjele. Nem véletlen, hogy ez után a tervező Harry Styles-t az amerikai Vogue-nak, a szupermodell Imant pedig a 2021-es Met Gálára öltöztette.

Lépés a nem bináris irányba

Reed munkája egy újabb lépés, amit a divatszakma a nem bináris irányba keresgélve tesz. Interjúról interjúra Reed világossá teszi, hogy munkájuk a „nem bináris romantika” ünnepe. Ahogy a tervező elmondta a Vogue-nak: „Nem csak ruhákat készítek. Harcolok a folyékonyság szépségéért. Harcolok egy gazdagabb és elfogadóbb világért”.

Caroline Stevenson, a London College of Fashion kulturális és történelmi tanulmányok részlegének vezetője szerint Reed sikerrel jár: „Harris Reed esztétikája a társadalom bináris nemi szerepeinek korlátozó határairól beszél” – mondja Stevenson a BBC Culture-nek. „A divatot színtérként használják fel, hogy bemutassák a bőséges képzelőerőt, a választási lehetőséget és a szabadságot, amely rendelkezésünkre áll, ha feloldják ezeket a határokat. A nem bináris tapasztalat az önmeghatározásé, nem a beilleszkedés a társadalom elvárásaiba, hogy mi a férfi vagy nő.

Vége a sztereotípiáknak

Vitathatatlan, hogy soha nem volt még jobb alkalom a nemi identitás feltárására: vannak, akik nem azonosítják magukat sem férfinak, sem nőnek, vannak, akik mindkettőként azonosítják magukat  – és persze vannak, akik a kettő között vannak.

Egyre több nagy horderejű személyiség utasítja el nyilvánosan azokat a sztereotípiákat, amelyek azzal járnak, hogy születésükkor férfinak vagy nőnek nevezik őket. Reedtől és Edward Crutchleytől kezdve az olyan felkapott előadókig, mint az Art School és a One DNA, valamint Lily Cole, Ruby Rose és Cara Delevingne modellekig és Elliot Page vagy Kristen Stewart színészekig.

2019-ben a Póz sztárja, Indya Moore lett az első nem bináris személy, aki egy Louis Vuitton kampány arca volt. Laverne Cox, aki Sophia Burset transznemű fogolyt alakítja az Orange is the New Blackben, az első transzszemély, aki a brit Vogue címlapján szerepelt.

Lea T a Givenchynek modellkedett, Andreja Pejić férfi- és női kifutókon egyaránt járt, a Gucci Hari Neffel dolgozott. Eközben egy közelgő kiállítás a londoni V&A-ban úgy tűnik, hogy további kihívás elé állítja a sztereotípiákat. Több mint 100 megjelenés bemutatásával ünnepli a férfidivat alapjait, köztük Billy Porter rózsaszín Golden Globe-köpenyét és Harris Reed munkáit. Egyre inkább úgy tűnik: az új generáció elindított egy változást. Ez pedig felülír mindent, amit eddig a nemekről és azok eleve elrendeltségéről gondoltunk.

VIDEO Íme a 10 legolcsóbb szobanövény, amit imádni fogsz

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!