Elfogadták a harmadik nemet Mexikóban

Elfogadták a harmadik nemet Mexikóban

Címlap / Hírek / Elfogadták a harmadik nemet Mexikóban

Liberális nemi identitás kategóriák

A Muxe (ejtsd: musé) közösség Oaxaca régióban jött létre, a genderqueer elmélet jegyében, amely szerint a társadalomban mindenki saját maga döntheti el, milyen neműként definiálja magát. Ez messze túlléphet a hagyományos felosztáson, hiszen a kétneműek, a nemtelenek és a transzneműek is hasonló filozófiát vallanak. Juchitánban, egy őslakos kisvárosban a szexuális másságot tiszteletben tartják, és hagyják gyakorolni is.

Aki nem nő, és nem férfi – Elfogadták a harmadik nemet, a Muxe-t Mexikóban

A Muxe néven ismert közösség minden tradicionális nyugati nemi kategória elképzeléssel szembe megy. Itt nincs férfi és női címke, az egyéni szabadság ilyen fajta értelmezése gyakorlati bizonyíték arra, hogy van élet a hagyományos identitás fogalmakon kívül is. Magyarán teljesen működőképes az, hogy az itt élőknek nem azonos a társadalmi és a biológiai nemük.

Férfiközpontú közegből nőtt ki

Aki nem nő, és nem férfi – Elfogadták a harmadik nemet, a Muxe-t Mexikóban

Ha megnézzük Mexikót, alapvetően patriarchális történelmű és beállítottságú országról van szó.

A végtelen szappanoperák jóképű hősei is a klasszikus alfahím férfiak képét sulykolják belénk. A Muxe közösség mégis háborítatlanul él, elfogadással a többség részéről.

Maga az elnevezés a spanyol „mujer”, vagyis „nő” szóból ered, és azokat az embereket jelenti, akik, bár biológiailag férfiként születtek, nemileg másként azonosulnak.

Az önazonosság változó, mert egyesek férfiként identifikálódnak, de nőként fejezik ki magukat, mások meg nőként azonosulnak, de transzneműként élik a mindennapjaikat. Sokan vannak olyanok is, akik teljes mértékben megvetik a nemeket, és az aszexuális létformához állnak legközelebb. Mivel a közösség tagjainak rendkívül színes és sokrétű az identitásuk, nagyon nehéz meghatározni őket.

Közösségük számára egy a fontos: hogy ne legyen senki semmilyen formában kategorizálva, felcímkézve, megbélyegezve.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást