Üdítő tónusok a lakásban: Látványos és szívet melengető megoldások

Üdítő tónusok a lakásban: Látványos és szívet melengető megoldások

Címlap / Otthon / Dekor / Üdítő tónusok a lakásban: Látványos és szívet melengető megoldások

Sokan félnek a lakásban a színek használatától, főleg azokétól, amik feltűnőek és érdekesek. Utóbbiak közé egyértelműen a meleg tónusokat sorolhatjuk, ezekhez még ritkábban nyúlunk, mint a megszokott kékekhez, zöldekhez. Ideje ezen változtatni!

Citrom

Kétségtelenül a sárga az egyik legfrissítőbb és üdítőbb szín, amivel a lakásodban dolgozhatsz. Úgy tarják, a sárga vidámságot, jó kedélyűséget és örömet tükröz – télen és nyáron egyaránt.

Ahhoz, hogy a végeredmény valóban pezsdítő legyen, ne pedig zavaróan vibráló és nyomasztó, a sárgát mindenképpen ötvöznöd kell más színekkel. A hagyományos fehérrel nem foghatsz mellé, de némi kékes árnyalat is sokat tud enyhíteni az összhatáson.

Ha pedig szolid formában próbálnád ki a sárgát az otthonodban, válassz inkább ilyen kiegészítőket! Néhány párna, takaró, vagy éppen szék ebből a különleges árnyalatból, és máris teljesen új hangulatot varázsoltál az otthonodba.

Narancs

A narancs talán az egyik legmelegebb és legközkedveltebb szín a lakberendezésben; valószínűleg azért, mert tökéletes átmenetet képez a frissítő citrom és a forró piros között.

A narancsról jellemzően a mediterrán vidék juthat eszedbe, ezért jó ötlet mellette voksolnod, ha a hagyományos kék-fehér kombináció helyett valami másra vágysz.

Ugyanakkor nem árt, ha vigyázol ezzel a színnel, hiszen minél nagyobb felületen, minél erősebb változatát használod, annál inkább nyomasztó lehet a végeredmény. Viszont, ha csak egyetlen falon, vagy kellően halvány színben választod, úgy nagyon is üdítő látványra számíthatsz. Igazán különleges hatásra vágysz? Akkor próbáld ki a narancsot almazölddel!

Piros

Jó, ha figyelmesen bánsz a pirossal, ezt a színt semmiképpen sem ajánljuk akkor, ha még csak néhány infód van a lakberendezést illetően.

Az viszont tény, hogy a piros és a bordó megannyi árnyalata rendkívül különleges tud lenni.

Sugározhatsz a segítségükkel eleganciát, kifinomultságot, modernitást, de még bohókás és vidékies hangulatot is. Utóbbira kiváló példát szolgáltatnak a pirossal átszőtt, romantikus, virágos textíliák. Ezek segítségével úgy viheted be az otthonodba a pirosat, hogy az a legkevésbé sem lesz zavaró, vagy éppen nyomasztó, míg ez a falfestés esetében könnyen előfordulhat.

Persze egyáltalán nem akarunk lebeszélni erről a meleg színről, hiszen a piros a megfelelő kontextusban valóban egyedi hangulatot tud közvetíteni.

Pink

A rózsaszínről általában megoszlik a közvélemény: van, aki imádja minden egyes árnyalatát, míg mások kizártnak tartják, hogy bármilyen formában felhasználják.

Tény, hogy könnyű túllőni a célon a rózsaszínnel, emiatt a többség kizárólag a kislány szobákra korlátozza használatukat. Hogyan oldhatod fel ezt a dilemmát? Nos, ha az egészen halvány rózsaszínt lila, zöld, fehér, vagy éppen bézses árnyalatokkal ötvözöd, nagyon kellemes végeredményre tehetsz szert, túlzások nélkül.

A különlegesebb, modernebb végeredmény érdekében pedig jöhet a fekete-fehér kettőse, esetleg a kék, vagy a szürke. A lényeg, hogy ha élénk pinket választasz, használj belőle kevesebbet, míg ha a halvány rózsaszínnél maradsz, nyugodtan engedd szabadjára a fantáziádat.

Bézs

Végül jöjjön a klasszikus bézs, ami bár nem kifejezetten meleg tónus, nagyon otthonos és kellemes, főleg, ha az említett színek egyikével ötvözöd. Tökéletes példa erre az előző bekezdésben tárgyalt rózsaszín több árnyalata, ami akár enyhe pirosba is átmenet.

A bézsnek óriási előnye, hogy önmagában is megállja a helyét, miközben semlegessége végett könnyen társíthatod bármilyen élénk árnyalattal, vagy akár mintával, tapétacsíkokkal.

A hagyományosnak mondható barnás tónusokhoz szintén remekül illik, mellőlük egyébként is kihagyhatatlan, ha otthonos, de kellően világos lakásra vágysz. Ha bézs színekre és bútorokra építettél, akkor időnként teljesen új hangulatot vihetsz a házadba: egyszerűen cseréld le az unalmas textileket vibráló színekre!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást