Nem túlzsúfolt a sok szobanövény, ha eszerint rendezed el őket

Nem túlzsúfolt a sok szobanövény, ha eszerint rendezed el őket

Címlap / Otthon / Dekor / Nem túlzsúfolt a sok szobanövény, ha eszerint rendezed el őket

Lassan ideje volt inspirációkat gyűjtenem a szobanövények elhelyezéséről, mert bármennyire is szeretem a minimalizmust, a szép virágoknak nem tudok ellenállni. Nagy szerencse, hogy most már a kertünkben is ültethetek és a teraszunkat is megtölthetem, nem kell kizárólag a benti helyiségekben elrendeznem a különféle kaspókat. Hoztam most néhány ötletet, amiket te is kipróbálhatsz, ha szeretnéd esztétikusan elrendezni szeretett növényeidet!

Csoportosítsd egy téma köré

Az egyik legjobb trükk a túlzsúfoltság elkerülésére, ha próbálsz a harmóniára törekedni.

Erre két remek lehetőséged is akad a szobanövényeket illetően: először is érdemes összehangolnod a kaspókat, cserepeket, másrészt célszerű hasonló növényeket tenned az adott kompozícióba.

Ezzel a technikával nem igazán tudsz túlzásba esni, és láthatod, milyen jól mutatnak ezek a kaktuszok, pozsgások még úgy is, hogy a megszokottnál jóval több kerül belőlük egy helyre.

A hasonló növények egymás mellé helyezése azonban nem csak a látvány miatt hasznos: ha egy fénykedvelő növény jól érzi magát egy adott helyen, ott a többi, hasonló igényekkel bíró virág is pompázni fog.

 

Tedd őket különböző szintekre

A tekintetet tökéletesen végigvezethetik a virágok egy-egy helyiségben – ez egy nagyon hasznos lakberendezési trükk is egyben.

Sokkal több növényt tudsz elhelyezni egy szobában, vagy akár egy irodasarokban, ha nem csak a tipikusnak tekinthető helyekre raksz belőlük, azonban ügyelsz arra, hogy ne zsúfold őket egy pontba.

Ehhez persze szükséged van néhány bútorra, falra szerelt polcra, amik alkalmasak arra, hogy összehangold egymással a szobanövényeidet.

A különféle futónövények az átlagosnál is jobban vezetik a pillantásunkat, így a segítségükkel optikailag össze is kötheted ezeket a látványos dekorációkat.

 

Kompozíciókba rendezve

Bár akadnak olyanok, akik egy-egy növénytípusnak nem tudnak ellenállni és azzal töltik meg az otthonukat, a többség szeret a különféle növényekből egyet-egyet beszerezni.

Ha te is ebben a cipőben jársz, de szeretnéd őrizni az esztétikumot az otthonodban, akkor érdemes különféle kompozíciókba rendezned a hasonló igényekkel rendelkező növényeidet.

Egy nagyobb kaspónak általában könnyebb helyett szorítani, mint sok kicsinek, és a felületüket tekintve is előbbiek bizonyulnak hasznosabbnak.

 

Válassz aprócska növényeket

A nagy szobanövények nagyon látványosak, és vannak olyan helyiségek, amikben csodálatosan mutatnak – mivel a nagy terekben az apró virágok elvesznek, ide jobban passzolnak a hatalmas levelek és a méretes kaspók. Azonban sok kicsi lakásban nincs túl nagy lehetőség a növények halmozására, ilyen esetekben bizonyulnak jó választásnak az apróbb változatok.

Csodálatos alternatívákat kínálnak a „lebegő” növények, amik nem igényelnek sem földet, sem kaspót és a párás helyiségekben akár a plafonról is alálógathatod őket, de üvegpoharakba rendezve is nagyon látványosak tudnak lenni.

A kevés öntözést igénylő pozsgások és kaktuszok tekintélyes mennyiségben is jól mutatnak az ablakpárkányokon, bár érdemes arra figyelned, hogy ne zsúfold egymás mellé a cserepeiket, mert így sokat veszítenek az esztétikumukból.

 

Vedd észre a különleges lehetőségeket

A szobanövényekre általában önálló dekorációs lehetőségként tekintünk, de manapság már számos módon beépíthetjük őket az otthonukba.

Új trendnek számítanak például az élő növényfalak, amik akár több négyzetméteren is elterülhetnek a lakásodban. Nem kevésbé merész ötlet, amikor a házakat a természet részeként alakítják ki, és a helyszínen levő fákat nem vágják ki, hanem beépítik a kompozícióba, vagy olyan tereket varázsolnak a helyiségekbe, mintha egy miniatűr kertünk lenne odabenn. Ezek az ötletek nem igazán olcsóak, utólagosan nehezen kivitelezhetőek.

De más ötletek is akadnak! Például egy duplafalú üvegasztal alsó részét megtöltheted növényekkel, de a beépített terrárium is egyedi lehetőségeket kínál – akárcsak a polcnak tűnő, falra szerelhető kaspók.

 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást