Otthon / Szórakozás

Túlélnél egy katasztrófát? Ezek a legfontosabb teendők egy vészhelyzetben, nem árt tudni róluk

Túlélnél egy katasztrófát? Ezek a legfontosabb teendők egy vészhelyzetben, nem árt tudni róluk

Reméljük, hogy soha nem lesz rájuk szükséged, de ha mégis, jó, ha tisztában vagy velük. Egy vészhelyzet esetén életet menthet az, hogy tudod-e, mit kell tenned, vagy gondolkodnod kell a következő lépésen. Akár katasztrófa helyzetbe kerülsz, akár a vadonban kell túlélned, ezek a tippek a hasznodra lehetnek.

Találj vizet!

Víz nélkül az ember körülbelül csak 4 napig bírja ki, de a kiszáradás jelei már ennél is korábban sebezhetővé tesznek. Ezért nagyon fontos, hogy egy vészhelyzet esetén minél előbb vízhez juss!

Ha a természetben kell keresned, kövesd a madarakat, különösen az énekesmadarakat és a méheket, mert ezek jó eséllyel víz közeli helyekhez vezetnek.

Érdemes a növényzetet is figyelni: minél zöldebb valami, annál nagyobb a valószínűsége, hogy víz van a közelében, ami például egy magaslati pontról nézve jó iránymutatás lehet.

Ha végképp nincs más megoldás, megpróbálhatsz lyukat ásni egy olyan helyen, ahol a föld sárosabbnak vagy nedvesebbnek tűnik, hátha rejtett vízforrásra bukkansz. A lehetséges fertőzések veszélyével természetesen mindig számolni kell, ha nem megbízható forrásból szerzed az ivóvizet.

Így menekülj ki egy égő épületből

Tűz esetén nem érdemes a megmentőre várni, mert a helyzet perceken belül végzetessé válhat. A szakértők szerint az esélyeid akkor a legjobbak, ha ilyenkor térdre ereszkedsz, és a füst szintje alatt haladva jutsz ki az épületből olyan gyorsan, ahogyan csak lehet.

Ha zárt ajtóhoz érkezel, óvatosan, a kézfejeddel ellenőrizd, hogy nem forró-e, mielőtt kinyitod.

Ha forró, természetesen akkor is ki kell nyitnod, ilyenkor a ruhádat vagy más kezed ügyébe kerülő dolgot használhatsz a tenyered védelmére, a lényeg, hogy gyorsan cselekedj.

Az ajtót, ha lehet, csukd be magad mögött, hogy lassítsd a tűz terjedését, a családoddal pedig odakint, egy vészhelyzet esetén előre megbeszélt ponton találkozzatok, hogy gyorsan ellenőrizni tudjátok, ki az, aki kijutott, és ki az, aki segítségre szorul.

Így vetesd észre magad, ha segítségre szorulsz

Ha segítségre van szükséged egy elhagyatott helyen, és nincs nálad, vagy nem működik a telefonod, érdemes egy minél magasabb helyen lévő tisztást keresned, ahol a lehető legjobb eséllyel látnak meg egy repülőről vagy helikopterről.

A magasból a visszatükröződő napfény viszonylag jól észrevehető, ezt egy tükörrel, az övcsatoddal vagy mondjuk az autódban lévő CD hátuljával is előidézheted.

A fehér füstöt szintén könnyebb észrevenni, ehhez a tábortüzedre zöld növényeket kell dobnod.

Állattámadás

Ha a vadonban rekedsz valami miatt, van rá némi esély, hogy előbb vagy utóbb szembetalálod magadat valamilyen állattal.

A lehető legjobb, ha megpróbálod elkerülni a kontaktust, nem sietve, de a lehető leggyorsabban biztos távolba kerülsz tőlük, elkerülve a konfliktust.

Ha azonban agresszív, támadó állattal találkozol, érdemes felmérni a helyzetet: egy gyermekeit védő nőstény például esetleg abbahagyhatja az üldözésedet, ha kellő távolságba kerülsz a kicsinyeitől, egy ragadozóban, például egy farkasban viszont a menekülés csak felébreszti a vadászösztönt, és néhány hüllőt leszámítva nincs esélyed gyorsabban futni az állatoknál.

Ebben az esetben, ha a konfliktus elkerülhetetlen, maradj a helyeden, légy határozott, és próbáld elijeszteni a támadó állatot – de akkor és csak akkor, ha nem tudod elkerülni a támadását, vagy nem tudsz azonnal védett helyre menekülni.

Így találj nem mérgező ételt

Ha a semmi közepén kell megenned azt, amit találsz, és nem vagy biztos a dolgodban, nem árt ismerni az univerzális ehetőségi tesztet. Válaszd ki a növényt, amit megenni készülsz, szedd szét gyökérre, szárra, levelekre, termésre és virágra, és egyszerre csak egy csoporttal dolgozz.

Szagold meg a növényt: az erős kellemetlen szag riasztó jel. Ha ilyet nem tapasztalsz, tegyél egy darabot a könyököd belső részére pár percig, és figyelj arra, hogy nem okoz-e irritációt vagy zsibbadást.

Ha nem, jöhet a következő lépés: készítsd el a növényt úgy, ahogyan meg fogod enni, például forralva.

Ez után érintsd az ajkaidhoz, hogy nem okoz-e égő, zsibbasztó, viszkető érzést, és várj 15 percig. Ha nincs reakció, egy kis falatot vegyél a szádba, rágd meg, és ismét tartsd ott 15 percig. Ha irritációt tapasztalsz, vagy a növény nagyon savanyú, esetleg szappanízű, köpd ki. Ha nincs reakció, nyeld le a falatot, és várj pár órát.

Ha ez alatt semmit nem tapasztalsz, akkor a növény adott része ehető, de a tesztet a többi résszel is meg kell ismételni, mielőtt azokat elfogyasztanád.

Élelem nélkül az ember akár 3 hétig is életben marad, de az éhség okozta rosszullét nagyon legyöngíthet, és az ítélőképességet is jelentősen csökkenti, így a megfelelő táplálék felkutatását érdemes időben elkezdeni.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást