Tudtad? Ezért lehet csúnyább a bőröd az ünnepekkor

Tudtad? Ezért lehet csúnyább a bőröd az ünnepekkor

Címlap / Életmód / Egészség / Tudtad? Ezért lehet csúnyább a bőröd az ünnepekkor

A pikkelysömörrel küszködők számára a tél nemcsak alacsonyabb hőmérsékletet és rövidebb nappalokat jelent, hanem a tünetek súlyosbodását is. Nem kell azonban kétségbe esve visszaszámolnod a napokat tavaszig: összeszedtük a bőrbetegséggel kapcsolatos leggyakoribb szezonális kérdéseket, és a válaszokból megtudhatod, mit tehetsz az egészségedért a jó idő beköszöntéig!

Miért súlyosabbak a panaszok télen?

A száraz levegő, valamint a kevés napfény növeli a gyulladás fellobbanásának kockázatát.

Ilyenkor ugyanis nem elég, hogy eleve csekélyebb az ultraviola sugárzás, de az emberek még hajlamosabbak is a négy fal között tölteni az időt – ha pedig kimennek a levegőre, akkor is meleg ruhákba burkolóznak tetőtől talpig.

Amennyiben nem éri elegendő levegő és napfény a pikkelysömörös bőrt, sajnos egyenes út vezet a hámsejtek túlburjánzásához, valamint az emiatti gyulladáshoz.

Szerezz be párásító készüléket otthonra és az irodába, a fényre pedig a megoldást a következőkben olvashatod!

Hogyan pótolhatod az UV-fényt – biztonságosan?

Szoláriummal semmiképp!

Hiába vallják sokan, hogy télen egészségügyi okokból van szükségük a mesterséges barnulásra, a lila csövek voltaképpen mindig növelik a bőrrák és az idő előtti öregedés kialakulásának kockázatát.

Az esetleges fertőzésekről nem is szólva…

Az ultraviola-sugárzás lehető legcélszerűbb pótlása úgynevezett fototerápia vagy fényterápia segítségével történik, ami orvosi rendelőkben, kórházakban, alternatív gyógyászoknál vagy akár a készüléket árusító boltokban érhető el.

Nézz utána, hol tudsz ilyenben részesülni az otthonodhoz közel, vagy szerezd be az ehhez szükséges gépet!

A téli alkoholfogyasztás is árthat?

A pikkelysömör nem függ össze az alkoholfogyasztással.

Bár kutatások bizonyítják, hogy bizonyos élelmiszerek tényleg a gyulladás fellobbanásával állnak összefüggésben, ok-okozati kapcsolatot nem nagyon sikerült még alátámasztani az ügyben – ráadásul a szesz nincs is a gyanúsítottak listáján.

Télen sokan hajlamosabbak a pohár után nyúlni a felmelegedés kedvéért, de a többi egészségügyi kockázat miatt célszerű napi egy és heti öt adag alatt tartani a bevitelt.

Torokgyulladástól rosszabbodhat az állapot?

Pikkelysömör esetén egy bakteriális vagy vírusos fertőzés a gyulladás fellobbanásával járhat.

A streptococcus okozta torokgyulladás képes a bőrbetegség azon fajtáját súlyosbítani, amelyik vörös, csepp alakú foltokkal jár az alhason, a háton, a karokon és a lábakon.

A szakértők egyelőre nem tudják a pikkelysömör pontos okát, de feltételezéseik szerint az immunrendszer kulcsszerepet játszik benne – tehát minden olyasmi hatással lehet a lefolyására, ami a szervezet védekezőképességével áll összefüggésben.

Szabad influenza elleni védőoltást kérni ilyenkor?

Mivel az influenza elleni vakcina arra való, hogy „kiképezze” az immunrendszert a vírus ellen, tehát erősítse a szervezetet, hasznos azoknak is, akik pikkelysömörben szenvednek.

Ha viszont éppen akkor szenvedsz gyulladásos rohamtól, amikor aktuális lenne az oltás, mindenképpen mutasd meg az orvosodnak, mi a helyzet.

Ekkor ugyanis érzékenyebben reagálhat a test az immunizáció céljából bekerülő kórokozókra.

Az ünnepek alatt miért lehet csúnyább a bőr?

A stressz közismert módon hozzájárulhat a pikkelysömör keletkezéséhez és kiújulásához, márpedig a decemberi időszak sokak számára tele van feszültséggel.

Mivel ez a folyamat az év bármely szakában végbemehet, érdemes megismerned legalább egy tudatos stresszkezelő technikát – például a relaxációt, a meditációt vagy a jógát –, mert így elkerülheted, hogy a legkellemesebb pillanatokat rontsa el a betegséged.

A karácsony és a szilveszter másik negatív hatása a pikkelysömörre nézve, hogy olyankor az emberek hajlamosabbak a négy fal között tölteni az időt – ezt pedig már taglaltuk, hogy mit jelent.

Fontos, hogy a pikkelysömör nem olyan betegség, amit néhány házi praktika bevetése után elfelejthetsz.

Olyan krónikus megbetegedésről van szó, mely rendszeres orvosi felügyeletet és akár kezelést igényel, tehát mindenképpen fordulj szakemberhez!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást