A tudósok szerint a macskás nők sokkal jobb egészségnek örvendenek

A tudósok szerint a macskás nők sokkal jobb egészségnek örvendenek

Címlap / Életmód / Család / A tudósok szerint a macskás nők sokkal jobb egészségnek örvendenek

Persze mi, macskások nagyon is tisztában vagyunk a cicusok jótékony hatásaival. Nekünk már önmagában az is elég, hogy rájuk nézünk, hiszen egyből elolvadunk és a dorombolásuk az egyik legszebb zene a füleinknek. Egyszóval Cirmi a puszta létezésével képes aktiválni bennünk a relax üzemmódot. Ám a pszichológusok tudományosan is megerősítettek bennünket abban, hogy mennyire jót tesz az egészségünknek szeretett házi kedvencünk.

Tudjuk jól, mi macskás nők, külön világnak számítunk. Sokan azt hiszik rólunk, hogy még a fehérneműnk is macskás és nincs is egyéb témánk, minthogy mit bohóckodott tegnap Mr. Hógömb. Az emberek hajlamosak azt gondolni, miszerint jobban szeretjük a macskáinkat a saját családtagjainknál, akár a kedvesünknél is. Valóban, a szingli hölgyek a sokadik csalódás után szeretnek azzal poénkodni, hogy inkább választják a macskás vénlányok életét, mert az kevesebb stresszel jár. A macska legalább hűséges és feltétel nélkül szereti a gazdáját, míg a férfiakkal csak a baj van. Ettől még persze nem szívesen mondanánk le a férfitársaságról, de azt be kell látni, hogy a macskák pozitív egészségügyi hatásai igenis borítékolhatóak. Igaz, aki őszinte rajongással és csodálattal van a macskák iránt, annak nem is kellenek okok arra, miért tartson bársonytalpút, de valóban figyelemreméltóak a kutatási eredmények:

Yafimik/depositphotos.com

Távol tartják a mentális betegségeket

Egy 2009-es tanulmányban a tudósok kifejtették, hogy a macskatartás számos szempontból előnyös lehet egészségünkre nézve. A legfontosabb talán az, hogy a kutatók azt vették észre, a macskatulajdonosok között jóval kevesebb embert hunyt el szívroham, stroke és különféle szív- illetve érrendszeri betegség következtében. Összességében az mondható el, hogy a macskatulajdonosok kevésbé hajlamosak a mentális betegségekre. 

A macskák oldják a stresszt és a szorongást

Melanie Greenberg klinikai pszichológus elmagyarázta az NBC News-nak, hogy a macskákkal történő játék és minden létező kapcsolatteremtést oxitocint, vagyis boldogsághormont szabadít fel, amely enyhíti a stresszt és ennek következtében a depresszióra való hajlamot is. Ez nem jelenti azt, hogy a tulajdonosok egyáltalán nem stresszelnek, de lényegesen higgadtabbak a stresszhelyzetekben és kevésbé kerülnek zaklatott állapotba.

A kutatások szerint napi 10 perc is elegendő ahhoz, hogy jelentős mértékben csökkenjen bennünk a stressz és a szorongás.

De egy 2015-ös ausztrál tanulmányban Cheryl M. Straede és Richard G. Gates professzorok azt is igazolták, hogy sokkal jobb a pszichés állapotuk a macskát tartó gazdiknak, mint azoknak, akik semmilyen állattal nem rendelkeznek. A cirmitulajok boldogabbak, testi és lelki szinten is egészségesebbek. Kevésbé hajlamosak pszichés megbetegedésekre, alvászavarokra vagy éppen depresszióra. Mi több, a tanulmányban résztvevők a saját elmondásuk szerint könnyebben birkóznak meg a problémákkal és nem idegeskednek annyit.

Lashkhidzetim/depositphotos.com

A cicadorombolás gyógyító hatással bír

Bár valószínűleg már így is kellően meggyőzve érezzük magunkat, de van még itt tanulmány, ami alátámasztja azt, miszerint mennyire előnyös cicust tartani a háznál. Ugyanis egy 1997-es német tanulmány arra világított rá, hogy a macskák 20-140 Hz frekvencián dorombolnak, amiben az az érdekes, hogy a 18-35 közötti frekvenciának jótékony hatásai vannak a sérült ízületekre nézve. 

Továbbá a dorombolás csökkenti a vérnyomást, enyhíti a nehézlégzést és erősíti a csontokat. Vagyis a tényleg gyógyító hatással bír!

Igaz, mi macskusztulajok nem emiatt „doromboltatjuk” kedvencünket, hanem mert jól esik simogatni, szeretni és ölelgetni. A dorombolás pedig a jutalom, ami simogatja a lelkünket, hiszen minden macskatulajdonos szíve örül, ha meghallja, mivel tudja: cicája boldog és biztonságban érzi magát.

VIDEO Így készülnek a kopásálló vörös ajkak karácsonyra

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!