A szoptatás az újszülöttek táplálásának legősibb módja, de még a mai napi is zsámos új dolgot sikerül megértenünk róla a tudományos kutatásoknak köszönhetően.
VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
1/3 Az anyatej tartalmaz egy olyan molekulát, amely segít az agyi összekapcsolódás fokozásában
Egy 2023 júliusában megjelent új tanulmány szerint az anyatej egyik összetevője, a myo-inozitol nevű cukormolekula fontos szerepet játszik az agyi összekapcsolódás fokozásában. A kutatók nagyon különböző helyeken (Cincinnati, Mexikóváros és Sanghaj) élő anyák anyatejmintáit vizsgálták, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy egy olyan anyagot azonosítanak, amely univerzális az anyatejben (vagyis nem függ az étrendtől, a rassztól vagy a helytől).
A mio-inozitol a korai szoptatásban (az élet első hónapjaiban) van jelen a legnagyobb koncentrációban, és az első év során fokozatosan csökken; 12 hónapos korban azonban még mindig megtalálható az anyatejben. A kutatók megállapították, hogy ennek a molekulának a neuronok mellé helyezése növelte a sejtek közötti összeköttetést.
Bár nem feltétlenül tudjuk, hogy ez a molekula bármilyen módon hatékonyabbá vagy intelligensebbé teszi az agyat - csak azt, hogy növeli a kapcsolódási képességet -, ez a tanulmány három fontos tanulsággal szolgál az anyatejről: az anyatej valószínűleg többet jelent a csecsemő számára, mint táplálékot és kalóriát, és olyan mikrotápanyagokat is biztosíthat, amelyek részt vesznek az agy fejlődésében.
Az anyatejnek ugyanazok az előnyei lehetnek az étrendtől függetlenül (a kutatók megállapították, hogy a myo-inozitol koncentrációja azonos volt, függetlenül az anya lakóhelyétől vagy étrendjétől); és az anyatej a fejlődés során alkalmazkodik a baba igényeihez: A molekula akkor termelődik a legnagyobb koncentrációban, amikor a babának a legnagyobb szüksége van rá, vagyis amikor az agysejtek az élet első néhány hónapjában összeköttetéseket képeznek.