Tudósok kiszámolták, melyik sor a gyorsabb a boltban

Tudósok kiszámolták, melyik sor a gyorsabb a boltban

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Tudósok kiszámolták, melyik sor a gyorsabb a boltban

Előtted van az a nap, ami úgy érzed, sohasem ér véget? Általában ilyenkor történik, hogy valamiért mégis be kell ugranod hazafelé a boltba, ahol aztán egy örökkévalóságot állsz a sorban, miközben valaki hátulról folyton a sarkadnak tolja a bevásárlókosarat, előtted egy nyűgös gyerek visít, a messzi-messzi pénztárnál pedig valaki sokadjára rontja el a PIN kódját. Na, ilyen helyzetekben, mielőtt riadót fújnál (és inkább lemondanál a friss kenyér nyújtotta élvezetekről), inkább fontold meg jobban, melyik sorba állsz be!

Jobb döntés, gyorsabb szabadulás

Sorban állni senki nem szeret, de vannak olyanok, akik annyira viszketnek a pénztárnál való várakozástól, hogy komoly elmélettel támasztották alá, hogyan úszhatják meg a legkevesebb kellemetlenséggel ezt a kényszerpihenőt.

Ha érezted már úgy, hogy a legrövidebb sorba álltál, mégis neked tartott a legtovább szabadulni, lehet, hogy igazad volt.

A matematikusok szerint ugyanis a legrövidebb sorba beállni nem feltétlenül jó döntés, sőt ami azt illeti, nem ritka, hogy ezek a sorok haladnak a leglassabban.

Hova érdemes beállni?

A sorban állási elmélet – angolul queuing theory, és igen, ez tényleg egy létező dolog – szerint a legjobban akkor jársz, ha abba a sorba állsz, ahol egy sor vezet több elérhető pénztárhoz.

Ezek az úgynevezett szerpentin sorok első ránézésre sokkal hosszabbnak tűnnek, így sokakat elriasztanak, de mivel a tömeg eloszlik a pénztárak között, és a kipakolás-bepakolás is hatékonyabb, ezért jó eséllyel ennél a pénztárnál kell a legkevesebbet várakoznod.

Tovább növeli ezeknek a soroknak a hatékonyságát, ha az egyik pénztárnál valami fennakadás is van – rosszul húztak le egy árut, ki kell cserélni egy terméket, le kell váltani a kasszást – a többi pénztár akkor is zavartalanul üzemel, így a sor jó eséllyel nem fog teljesen megakadni.

Balra tarts!

Ha a boltban nincs szerpentin sor, vagy tényleg végtelenül hosszúnak tetszik, akkor az elmélet megalkotói szerint még mindig érdemes megpróbálkozni a bal szélső sorokkal.

Az emberek többsége ugyanis teljesen véletlenszerűen választ sort, de mivel a lakosság többsége jobb kezes, így ösztönösen hajlamosak arra, hogy ha egy sor nem tetszik nekik, akkor jobbra haladjanak tovább, és itt álljanak be a várakozók közé – mondta el Raphael Rosen, az elmélet egyik leírója.

Ha balra indulunk, még mindig jobb esélyünk van arra, hogy egy olyan sort találjunk, ami rövidebb és hamarabb végezhetünk.

Ez pedig nem csak a boltokra, de vidámparkokra, mozikra is igaz, vagy bármilyen olyan pénztárra, ahol sorba kell állnunk, és több ablak is van.

Hozd ki belőle a legjobbat!

Ha pedig mégis hosszasan kellene várakoznod legközelebb a pénztárnál, ne feledd, hogy ez nem is feltétlenül olyan rossz dolog: szociológusok azt találták, hogy ha valamiért hosszabb ideig álltunk sorban, akkor azt a terméket magasabbra is értékeljük – hiszen jobban meg kellett érte dolgoznunk.

A sorban állás így nem csak türelemre tanít, de a szabad pillanataidat is jobban fogod élvezni – minden rosszban van valami jó!

De persze nekünk is van egy szuper tippünk emellé! Ha nagyon hosszúnak tűnik a sor, csak kapd elő a mobilodat, és böngészd át a bient – hidd el, a legújabb cikkeinket olvasgatva sokkal gyorsabban telik majd az idő. 

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!