Ezt mondja el rólad, ha rendetlen az asztalod

Ezt mondja el rólad, ha rendetlen az asztalod

Címlap / Otthon / Ezt mondja el rólad, ha rendetlen az asztalod

Az átlagos ember rendet rak, a zseni viszont átlát a káoszon – nem hiába létezik ez a mondás, a tudomány szerint abszolút helytálló, legalább is akkor, ha az íróasztalodról van szó. Kiderült, hogy az, aki nem szereti a túlzottan rendezett íróasztalt, sokkal intelligensebb, mint az, aki mindig rendet tart maga körül.

Az íróasztal mint munkaterület nagyjából az 1200-as években jelent meg, és funkciója azóta nem igazán változott: egy asztal, amin dolgozik az ember. A modern, hatékonyságot előtérbe helyező szemlélet szerint viszont a külleme már korántsem úgy néz ki, mint régen: most a minimalizmus a menő, és minél rendezettebb az asztal, annál nagyobb kreativitást és motivációt ígérnek a szakértők a munkához – csakhogy a tudomány szerint ez egyáltalán nincs így.

A Minnesotai Egyetem kutatói megfigyelték, hogy a diákjaik milyen ötletekkel rukkoltak elő akkor, ha tiszta és rendezett, és akkor, ha rendetlen íróasztalnál dolgoztak.

Kimutatták, hogy ugyan mindkét csapat, a tiszta és a rendetlen íróasztalos is nagyjából ugyanannyi ötlettel állt elő, de egy pártatlan zsűri megítélése alapján sokkal jobb ötleteket hoztak azok, akiknek kupis volt a munkakörnyezetük, mint azok, akiknek rendezett.

A tudomány szerint ezt mondja el rólad, ha rendetlen az asztalodKép forrása: EdZbarzhyvetsky/depositphotos.com

Kutatók szerint ez azért lehet így, mert azok, akik a tiszta íróasztalt preferálják, többet gondolnak a tisztaságra, és takarítanak is, amivel elmegy az idejük, valamint a kreativitásuk is csökken. Azok, akik úgy hagyják az asztalt, ahogy van, sokkal inkább fókuszálnak a megoldandó feladatokra, és nem arra, hogy rendet tartsanak az íróasztalukon.

A kutatók azt is megjegyezték, hogy a rendezett íróasztal csak a 20. század közepén kezdett el olyan fontos lenni: a történelem nagy zsenijei mind káoszban dolgoztak, hiszen ekkor a rendetlenség azt jelentette, hogy az elfoglalt, okos embereknek nem volt idejük olyan apróságokkal foglalkozni, mint a rendrakás.

A rendetlen íróasztalos társaságba tartozott például Albert Einstein, Thomas Edison, Mark Twain vagy Steve Jobs is – sőt, Twain még külön figyelt is arra, hogy kupis legyen az asztala, ha éppen fényképezték. Ez a díszes társaság azért jól bizonyítja: nem biztos, hogy annyira baj, ha nincs minden az élére állítva az asztalodon minden nap. Persze, ha úgy érzed magad jobban, akkor takaríts nyugodtan – csak ne legyen bűntudatod, ha össze-vissza hagysz mégis mindent. Ki tudja: lehet, hogy egy relativitáselmélet múlna rajta, ha nem így tennél!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást