Otthon / Szórakozás

Meg tudod csikizni magad? A válaszod elmondja, megfelelően működik-e az agyad

Meg tudod csikizni magad? A válaszod elmondja, megfelelően működik-e az agyad

A csiklandozást mindenki megtapasztalta már élete során párszor, de felmerült már benned a kérdés, vajon te miért nem vagy képes megcsikizni saját magad? Talán nem is gondolnád, de a válasz nagyon sokban kötődik az agyad állapotához és megfelelő működéséhez!

Ha megérintesz valamit, könnyen meg tudod mondani, hogy az már nem a testedhez tartozik. Ezt elég magától értetődőnek vesszük, pedig valójában bonyolult folyamatoknak köszönhetjük: az agyad be van hálózva olyan mechanizmusokkal, amelyek segítenek megkülönböztetni neked azt, hogy mi a tested része, és mi az, ami a téged körülvevő világban van jelen. Amikor ezek a mechanizmusok nem működnek megfelelően (bizonyos mentális betegségeknél gyakori), akkor sokan nehezen tudják már ezt a különbséget észlelni, és olyat is tehetnek, amit maguk sem tudnak megmagyarázni.

Ezért minden alkalommal, amikor megérinted a cicád bundáját, vagy pötyögsz a számítógép billentyűzetén, az agyad folyamatosan üzenetet továbbít a kezed és saját maga között. 

Amikor ez utasítja a karod arra, hogy mozogjon, két parancs zajlik le: az egyik, hogy mozdítsd meg a karod, a másik pedig megpróbálja kitalálni, mi lesz a következő lépés.

Vegyünk egy példát! Nézz körül most a szobában. Látod a bútorokat, a tárgyakat, ahogy egy helyben, mozdulatlanul állnak. Mivel az agyad utasítja a szemeidet a mozgásra, tudni fogja, hogy nem a szoba mozog körülötted, hanem te benne. Most két (tiszta) ujjaddal óvatosan nyomd meg mindkét szemed sarkát, miközben ugyanarra nézel körbe. A helyiség mozogni kezd, igaz? Legalábbis te úgy látod, noha tisztában vagy azzal, hogy a valóságban minden mozdulatlan. Ez azért van, mert nem az agyad utasította a szemeidet a mozgásra, így azt sem tudta megjósolni, mit fogsz látni.

Ha mégis meg tudod csikizni magad

Ezzel eljutottunk a csikizés kérdéséhez is. Amikor ugyanis megpróbálod megcsiklandozni saját magadat, az agyad már előre tudni fog róla. Olyan ez, mint amikor úgy hallasz egy viccet, hogy tudod, mi lesz a csattanó. Azáltal, hogy tisztában vagy a befejezéssel, már nem fogsz olyan jót nevetni, mint az első alkalomnál, amikor még nem ismerted a poént.

Amikor megcsikized magad, az agyad számára ez nem meglepetés, és nem is lesz rád olyan hatással, mint ha valaki más csinálná. És ez sokat elmond ezen szerved egészségügyi állapotáról is!

Ilyenkor az agyadnak három része aktiválódik. Amelyik irányítja az érintés érzését, amelyik az érzelmekért és a pozitív visszaigazolásért felel, valamint az, amelyik a mozgással foglalkozik. Ha te nem vagy képes megcsikizni magad, az azt jelenti, hogy az agyad tökéletesen működik, és képes megkülönböztetni a hozzád tartozó részeket a külvilágtól. Egészséges, és nincs okod az aggodalomra. Akik viszont mégis meg tudják csikizni magukat, általában valamilyen mentális problémával küzdenek (sok esetben skizofréniával), és hallucinációt, vagy egyéb mellékhatásokat is észlelhetnek magukon.

Összességében tehát természetes dolog, hogy míg mások megcsikiznek téged, nem bírod visszafogni a nevetést, de ha magadat próbálnád, nem sikerülne. Az agy egy igazán különleges, kiismerhetetlen szerv, és még ebben az aprócska részletben is komoly szerepet játszik!

Képek forrása: unsplash.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást