Meg tudod csikizni magad? A válaszod elmondja, megfelelően működik-e az agyad

Meg tudod csikizni magad? A válaszod elmondja, megfelelően működik-e az agyad

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Meg tudod csikizni magad? A válaszod elmondja, megfelelően működik-e az agyad

Ha megérintesz valamit, könnyen meg tudod mondani, hogy az már nem a testedhez tartozik. Ezt elég magától értetődőnek vesszük, pedig valójában bonyolult folyamatoknak köszönhetjük: az agyad be van hálózva olyan mechanizmusokkal, amelyek segítenek megkülönböztetni neked azt, hogy mi a tested része, és mi az, ami a téged körülvevő világban van jelen. Amikor ezek a mechanizmusok nem működnek megfelelően (bizonyos mentális betegségeknél gyakori), akkor sokan nehezen tudják már ezt a különbséget észlelni, és olyat is tehetnek, amit maguk sem tudnak megmagyarázni.

Ezért minden alkalommal, amikor megérinted a cicád bundáját, vagy pötyögsz a számítógép billentyűzetén, az agyad folyamatosan üzenetet továbbít a kezed és saját maga között. 

Amikor ez utasítja a karod arra, hogy mozogjon, két parancs zajlik le: az egyik, hogy mozdítsd meg a karod, a másik pedig megpróbálja kitalálni, mi lesz a következő lépés.

Vegyünk egy példát! Nézz körül most a szobában. Látod a bútorokat, a tárgyakat, ahogy egy helyben, mozdulatlanul állnak. Mivel az agyad utasítja a szemeidet a mozgásra, tudni fogja, hogy nem a szoba mozog körülötted, hanem te benne. Most két (tiszta) ujjaddal óvatosan nyomd meg mindkét szemed sarkát, miközben ugyanarra nézel körbe. A helyiség mozogni kezd, igaz? Legalábbis te úgy látod, noha tisztában vagy azzal, hogy a valóságban minden mozdulatlan. Ez azért van, mert nem az agyad utasította a szemeidet a mozgásra, így azt sem tudta megjósolni, mit fogsz látni.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást