Már minden 4. pár úgy dönt, hogy nem vállal gyermeket

Már minden 4. pár úgy dönt, hogy nem vállal gyermeket

Címlap / Életmód / Család / Már minden 4. pár úgy dönt, hogy nem vállal gyermeket

Azonban nem mindenki ilyen szerencsés, vagy jár ugyanebben a cipőben. A Plus ONE folyóiratban megjelent tanulmány szerint már minden negyedik pár dönt úgy, hogy soha nem vállal gyermeket. Ennek az új tanulmánynak az eredménye meglepte a kutatókat. A szülői viszonyt ez idáig úgy tekintették, hogy az egy következő lépés a párkapcsolatokban azok után, hogy a felek valóban elköteleződnek.

Ehhez képest a mostani felmérés alapján már minden negyedik pár dönt úgy, hogy nem alapít családot. És itt jön a csavar, ami ellentmond a többség feltételezéseinek. A gyermek nélküli kapcsolatokban élő felnőttek ugyanolyan boldogok és elégedettek, mint azok, akiknek gyermekük van. Tehát nem érzik azt, hogy meg kellene lépniük azt a bizonyos lépcsőfokot.

olegbreslavtsev/istockphoto.com

Tudatos gyermekmentesség

A Michigani Állami Egyetem kutatói szerint az utóbbi években egyre gyakoribb, hogy a fiatal felnőttek tudatosan döntenek a gyermektelenség mellett. Tehát nem arról van szó, hogy valamilyen betegség, probléma áll a háttérben, nem meddőségről beszélünk. A tanulmány szerzői éppen ezért arra törekedtek, hogy jobban megértsék azoknak a felnőtteknek az indokait, akik úgy döntöttek, tudatosan gyermektelen életmódot folytatnak.

 „A mostani kutatás azért más, mint a korábbiak, mert azok alapvetően nem tettek különbséget azok között, akik tudatosan gyermektelenek és azok, akik annak ellenére nem alapítottak családot, hogy szerettek volna.” – mondja Jennifer Watling Neal, a tanulmány társszerzője. 

Pedig utóbbiak közé tartoznak azok, akik meddőségi gondokkal küszködnek, vagy olyan körülmények között találkoztak az igazival, hogy nem tudtak gyermeket vállalni. A korábbi tanulmányok egyetlen kategóriába sorolták az összes gyermektelent, és összehasonlították őket a szülőkkel, pedig ez így nem helyes. Egyértelmű, hogy nem lesz ugyanolyan boldog az, aki tudatosan kerülte a családalapítást mint az, aki éveken át küzdött a gyermekért, mégsem sikerült szülővé válnia. 

„Az lepett meg minket a legjobban, hogy mennyi tudatos gyermektelen van”

– magyarázza Watling Neal professzor.

„Megállapítottuk, hogy Michiganben minden negyedik ember gyermekmentesnek azonosította magát, ami jóval magasabb, mint a korábbi vizsgálatok becsült aránya. Ezek a korábbi vizsgálatok az arányt csak 2–9%-ra tették, szemben a most kapott 25%-kal.” 

Nem a gyermek a kulcs a boldogsághoz

Ebben a kutatásban 1000 felnőttet faggattak ki a gyermekmentességről. Kiderült, hogy a demográfiai adatok ellenőrzése után a kutatók nem találtak különbséget a személyiségvonásokban, vagy éppen az élettel való elégedettségben.

Ez tehát azt jelenti, hogy azok, akik nem vállaltak gyermeket, éppolyan boldognak és elégedettnek bizonyultak, mint azok, akik igen.

Kiderült ugyanakkor az is, hogy a gyermektelenek sokkal inkább elfogadóbbnak, szabadelvűbbnek tűntek, mint a szülők, akikről kiderült, hogy nem igazán tudnak hasonlóképpen tekinteni azokra, akik nem alapítanak családot. 

A kutatók persze tudják, hogy a szülővé válás meglehetősen összetett téma, és már csak ezért is továbbra kutatásokra van szükség a továbblépés érdekében. A jövőbeli tanulmányok kibővíthetik a mostani eredményeket azzal, hogy azokra a konkrét okokra és tényezőkre összpontosítanak, amik megmagyarázzak, miért döntenek a mai felnőttek ilyen nagy arányban úgy, hogy elutasítják a szülővé válást. 

2 hozzászólás

 • sziszko
  2021.07.12., 15:18

  Az egyik tudományos adat közlés, hogy a Föld túl van népesedve. A másik, hogy nincs utánpótlás ezért az “olcsó rabszolgák”-ban bíztak eredetileg, de, az nem jött be. Most kell a népesség bővítése vagy nem?

  Válasz
 • Meh
  2022.02.28., 19:52

  Ezt az oltári nagy kamut.

  Válasz

Írj egy hozzászólást