Ez történik a testedben egy pihentető hosszú hétvége alatt

Ez történik a testedben egy pihentető hosszú hétvége alatt

Címlap / Életmód / Ez történik a testedben egy pihentető hosszú hétvége alatt

Mindenki érzi úgy néha, hogy kétségbeesetten szüksége van egy kis pihenésre, úgyhogy az első adandó alkalommal (egy hétvégén vagy hosszú hétvégén) kihasználja a helyzetet, és nem csinál egyszerűen semmit. Három nap szakértők szerint már elég arra, hogy levezessük egy kicsit a stresszt, kettő viszont még édeskevés – de mi a különbség azzal az egyetlen plusz nappal?

Biztosan te is tapasztaltad már, hogy a kétnapos hétvége nagyon kevés arra, hogy kipihend magad: szombaton még élvezed, hogy nincs semmi tennivalód, és végre pihenhetsz, de akkor meg bele akarod zsúfolni az összes maradék teendődet abba a napba, aztán vasárnap meg már azon szorongsz, hogy mindjárt itt a hétfő, és kezdődik a hét elölről.

Nem csoda, hogy szakértők szerint szükség van egy harmadik napra is, egy hosszú hétvégére, hogy teljesen képes legyél kipihenni magad, és stresszmentesíteni a szervezetedet egy hosszú munkahét után.

Az alvás fontosabb, mint hinnéd

A különbség nagyrészt az alvásban keresendő: bár nem feltétlenül segít sokat, ha hétköznap keveset alszol, majd hétvégén megpróbálod bepótolni, azért három napnyi nyugodt alvás, ébresztőóra nélkül, már képes javítani az állapotodon mind mentálisan, mind fizikálisan. Pontosan ezért sokkal jobb egy háromnapos hétvége, mint, mondjuk, egy egyhetes vakáció: az egy hét alatt kevésbé valószínű, hogy prioritásként kezeled majd a pihenést és az alvást, míg a három napban úgy érezheted, hogy kevesebb időd van, ezért jobban a pihenésre koncentrálsz.

A stresszmentesítésnek pedig ez az egyik legfontosabb aspektusa: a megfelelő minőségű és mennyiségű alvás. Az alvásnak ugyanis alapvető feladata van abban, hogy az agyad megfelelően dolgozza fel az információkat, a hangulatod stabil legyen, ne legyenek hangulatingadozásaid a semmiért, és azt is befolyásolja, hogy a neurotranszmittereink, vagyis az ingerületátvivő anyagok megfelelően dolgozzanak.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy a kialvatlanság érzéketlenné teszi az agy szerotoninreceptorait, amelyek a boldogsághormonnal állnak kapcsolatban, és segítenek a szorongás és a depresszió kialakulásának csökkentésében. A szerotonin ráadásul az éhségérzékelésben, a hangulatingadozás mérséklésében és a testhőmérséklet szabályozásában is részt vesz.

LeoPatrizi/istockphoto.com

Ne ess túlzásba!

Fontos azonban, hogy ahhoz, hogy normalizálni tudd ezeket a folyamatokat az agyadban, ne aludj 10-12 órákat hétvégén – bőven elég, ha egy-másfél órát ráhúzol a szokásos alvásmennyiségre, és természetesen kelsz fel, nem az ébresztőórára. Így a tested egy kicsit visszatalál a természetes ritmusához, és utána könnyebben bírod majd a hetet, hiszen kicsit kipihentebben indulsz neki a hétfőnek.

A plusz alvás segít a motoros készségeidben, jobban tudsz majd koncentrálni, jobb lesz a kedved és az egészséged is úgy általánosságban. Még akkor is, ha nem figyelsz annyira az alvásra, egy hosszú hétvége, amikor csak pihensz és relaxálsz, már segíthet a lelki és testi egészségeden és a stressz-szintedet is lejjebb tornázza.

A pihenés hozzájárul, hogy jobb emberi kapcsolataid legyenek, nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb, valamint hatékonyabb legyél a munkádban és a magánéletedben egyaránt, ráadásul a mentális egészséged is sokat javulhat.

Így, ha nem is akarod alvással tölteni a hétvégét, vagy nem tudsz többet aludni, mint szoktál, akkor is ügyelj rá, hogy pihenj a három nap alatt – a tested és a lelked is meghálálja.

Forrás

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!